Vissza a tartalomjegyzékhez


Cohen békemissziója

A görög-török feszültség enyhítésére tesz kísérletet William Cohen amerikai védelmi miniszter öt mediterrán államot érintő körútja során. A Pentagon szóvivője a Turkish Daily című napilapnak elmondta: a két NATO-szövetséges állam viszonya érinti a katonai szervezet jövőbeli stratégiáját is.

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS

„Törökország nyilvánvalóan hídszerepet betöltő ország, amelynek kiemelkedő a stratégiai jelentősége a térségben” - mondta a szóvivő török újságírók kérdésére válaszolva. William Cohen egyhetes útja során felkeresi Törökországot, Jordániát, Egyiptomot, Izraelt és végül Görögországot. Az Egyesült Államok támogatja a Javier Solana NATO-főtitkár által javasolt bizalomerősítő intézkedéseket Ankara és Athén viszonyának a javítására. Amerika nem ösztönzi egyik országot sem arra, hogy hadseregét új és költséges fegyverekkel, köztük F-15-ös harci repülőgépekkel szerelje fel.
Ankarai vélemények szerint Görögország jelentős erőfeszítéseket tesz fegyverzetének korszerűsítésére. Az Oroszországból megrendelt S-300-as légvédelmi rakétarendszer tervezett ciprusi telepítése heves reakciót váltott ki a török kormány részéről, amely úgy véli, ez a lépés fenyegeti a sziget északi felén élő török
közösséget, ezért „minden rendelkezésére álló eszközzel” megakadályozza azt. A háborús konfliktussal fenyegető ciprusi vitában az Egyesült Államok különmegbízottja, Tom Miller igyekszik közvetíteni. Miller szerint Törökország „kész arra, hogy engedményeket tegyen a feszültség enyhítésére, amennyiben a ciprusi görögök elállnak az S-300-as rakéták telepítésétől”. A török külügyminisztérium közleménye azonban cáfolta az amerikai bejelentést, hangsúlyozva, hogy nem lehet szó kompromisszumról a kérdésben.