Vissza a tartalomjegyzékhez


Amerika kész osztozkodni

HETEK-ÖSSZEÁLÍTÁS

Az Egyesült Államok számára ma, a hidegháború időszakának elmúltával az atom-, a vegyi és a biológiai fegyverek jelentik a legnagyobb veszélyt - jelentette ki Madeleine Albright külügyminiszter a washingtoni Howard University hallgatói előtt tartott előadásában. A nukleáris robbanótöltetek, a mérges gázok és biológiai fegyverek nem vesznek tudomást a határokról - mondta a külügyminiszter, aki a globális veszélyforrások közé sorolta az illegális menekültáradatot, az El Nino okozta időjárási katasztrófákat, a nemzetközi kábítószer-kereskedelmet és a tömegjárványok terjedését.
Albright szerint az USA nem törekszik arra, hogy egyedüli szuperhatalom maradjon a XXI. században. „Az Egyesült Államok osztozni kíván a vezetés felelősségében más országokkal - állította Albright.
„Az Egyesült Államok nem akar a ’hegyek királya’ lenni, még ha ezt sokan nem is hiszik el. Az amerikai kormányzat arra törekszik, hogy szövetségeket és partneri kapcsolatokat építsen ki, s erre ösztönöz más országokat is.” - tette hozzá Albright.
A külügyminiszter elismerte, hogy vannak olyanok is az Egyesült Államokban, akik az ENSZ-et „az amerikai szuverenitás megrontójának” és „idegen szervezetnek” tekintik. Albright védelmébe vette a világszervezetet, amely szerinte döntő szerepet játszhat a jövő század kihívásainak megoldásában.