Vissza a tartalomjegyzékhez

RÖVID ANETT
Csalogatják a gyártókat

Míg Magyarország a Nyugattal van erőteljesen elfoglalva, addig lemarad a keleti piacról, holott Oroszország érdekelt a magyar cégek ottani megjelenésében - derült ki a „Beruházási lehetőségek és projektek Oroszországban” című kiállítást beharangozó sajtótájékoztatón.

Az orosz kereskedők szerint a magyar vállalkozóknak arra kell törekedniük, hogy az exportálás helyett gyáraikkal települjenek ki az ottani városokba, mert a magyar termékek folyamatosan kiszorulnak e piacokról. Számos nyugat-európai vállalat ugyanis helyben gyárt, így olcsóbban kínálja termékeit.
Az orosz szervezők abban reménykednek, hogy sikerül ráébreszteni a magyar exportőröket arra, hogy „elmegy a hajó” ha az üzleti taktikával törődnek és nem a stratégiával. Az oroszországi kereskedelmi partnerek szerint a külföldi konkurencia kiélezett versenyében Magyarország csak úgy képes tartani piaci pozícióját, ha exportorientáltságáról áttér a termékek oroszországi gyártására. A belföldi előállítás előnye, hogy nincs behozatali vám és kisebb a szállítási költség is. Az orosz partnerek több mint ezer projektjavaslatot tártak az itteni vállalkozók elé, amelyből 800-at mutatnak be az április 20-tól kezdődő befektetési kiállításon. Előzetesen annyi tudható, hogy a kitelepülő vállalkozók adókedvezményekben részesülhetnek, s mind a magyar, mind az orosz bankok hiteleket nyújtanak nekik.
Hazánk oroszországi piaci jelenléte eddig csupán 3 százalékos volt. Az exportarányok már kedvezőbbek: a kivitel tavaly 20 százalékos növekményt mutatott. A teljes magyar kivitel közel 80 százalékát az élelmiszer-ipari, a gyógyszeripai termékek, valamint az Ikarus autóbuszok értékesítése tette ki. A sajtótájékoztatón elhangzottak szerint több nyugati cég készül helyszíni jelenlétre azon termékek szektorában, amelynek Magyarország hagyományosan sikeres szállítója. Az oroszok például Svédországgal és Németországgal már megkezdték a tárgyalásokat az autóbuszok ottani gyártásáról. Az oroszok megítélése szerint egyébként a magyar termékek minősége jó, a probléma az árak kialakításával van.
A Nemzetközi Valutaalap most közzétett féléves jelentése szerint folytatódik a gazdasági növekedés Oroszországban és a volt szovjet utódállamok területén. Igaz, a többi közép- és kelet-európai államhoz viszonyítva az eredmények - az orosz piacon kínkeservesen megvalósuló gazdasági reformok miatt - nehezen prognosztizálhatók. Az viszont bizonyos, hogy Oroszország világgazdaságban való részvételének alakulása és a külföldi országokkal való kereskedelmi kapcsolatai egy új fázishoz érkeztek.