Vissza a tartalomjegyzékhez

POGÁCSÁS PÉTER
Start-hitel

A kisvállalkozások számára elérhető kedvezményes hitellehetőségek közül bizonyára a Start I. hitel az, amit eddig a legnagyobb számban vettek igénybe a hozzájutó szerencsések. A régi Start hitel szűk keresztmetszete egyben a kedvezményes hitelek legjellemzőbb problémája is: a rendelkezésre álló pénz kevés, s a hitelért jelentkezőknek jó esetben is fél évet kell várniuk míg az áhított folyósítások megindulhatnak.

Kevesen tudják, hogy a régi Start I. hitel után 1998-ban beindult a Start II. hitelprogram is, ami már a gazdasági társaságok számára is elérhetővé teszi a forrásokat. A Start II. hitel elődjétől eltérően nem a bankoknál, hanem a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány helyi központjainál igényelhető. A központ munkatársai segítenek a kérelem összeállításában és az első hitelbírálatot is elvégzik. Ezután kerül a kérelmező anyaga a folyósító bankhoz. A hitelt olyan egyéni vállalkozók és gazdasági társaságok is igénybe vehetik, amelyek alkalmazottainak száma nem haladja meg az ötven főt, és árbevételük egymilliárd forint alatt van. A pénzt beruházásra és készletfinanszírozásra is fel lehet használni. A kamat mértéke azonos a Start I. hitelével. A saját erő mértéke is minimálisan 30 százalékos, a futamidő pedig a felhasználás típusától függően 8-15 év, míg a maximálisan felvehető összeg 25 millió forint.
Emlékeztetőül elmondjuk még a Start I. hitelről, hogy az a nagy kereskedelmi bankoknál igényelhető. A bank saját elbírálási szabályai alapján dönt a kérelemről, aminek forrásául egy jegybanki refinanszírozású keret szolgál. A befolyt törlesztés újra hitelezhető. A hitelt a kevesebb mint 3 éve vállalkozási tevékenységet folytató magyar természetes személyek (egyéni vállalkozók) vehetik igénybe, társaság a kölcsön törlesztését sem vállalhatja át. Ez a hitel a vállalkozások alapításához, bővítéséhez, működő vállalkozásba való belépéshez, vagyis főleg beruházáshoz használható fel. A kamat mértéke a jegybanki alapkamat 75 százaléka, plusz a bankok kamatrése és a Start Hitelgarancia Alap garanciadíja. Saját forrásként szükséges a projekt összegének minimum 30 százaléka, a futamidő végső lejárata legfeljebb 2002. III. negyedéve lehet, a maximálisan igénybe vehető összeg pedig közel 29 millió forint.