Vissza a tartalomjegyzékhez

PAPP ISTVÁN
A politikusok jósolgatnak

A májusi parlamenti választások végeredményével kapcsolatban a pártok véleménye megoszlik. A megkérdezett politikusok egy dologban azonban egyetértenek. Véleményük szerint négy párt tekinthető biztos befutónak: az MSZP, az FKGP, a Fidesz és az SZDSZ. A százalékarányokat tekintve azonban már eltérnek az álláspontok. Szabó János (FKGP) szerint pártja mintegy 25 százalékot fog elérni, a Fidesz „21-22 százalékra jó”, az SZDSZ 6-7 százalékot kap, az MSZP ugyanakkor nagy kérdés, de a képviselő úgy véli, a közvélemény-kutatások eredményei nem reálisak. Zinner György, a Munkáspárt szóvivője szerint a szocialisták megnyerik a választásokat, az SZDSZ pedig 10-12 százalékkal biztosan számolhat, a Fidesz és az FKGP véleménye szerint várakozáson alul szerepel majd. Pártja esélyeit biztatónak ítélte ahhoz, hogy a következő négy évben képviselőik ott ülhessenek a T. Ház soraiban. Az MDF elsősorban pártszövetségekben gondolkodik, nyilatkozta lapunknak Szőke László kampányfőnök. Mint mondta, vagy az MSZP-SZDSZ vagy az MDF- Fidesz-FKGP koalíciónak kell elérnie az 55 százalékot. Arra a kérdésre, hogy ez ügyben a kisgazdákkal történt-e már egyeztetés, a kampányfőnök elmondta, hogy „vannak beszélgetések”.
Egyes ellenzéki pártok körül nagy a bizonytalanság: amíg a KDNP-nek és az MDF-nek van esélye bekerülni a törvényhozásba, addig úgy tűnik, az MDNP nem tud megbirkózni az ötszázalékos küszöbbel - mondta Szekeres Imre, az MSZP frakcióvezetője. Ennél pesszimistábban nyilatkozott Szabó János, aki úgy véli, a KDNP biztosan nem jut be a parlamentbe és az MDF sorsa is bizonytalan.
A parlamenti pártok mellett - a várakozásoktól eltérően - a Munkáspárt és a MIÉP is jelentős számú ajánlószelvényt gyűjtött. A szakember szerint azonban ennek ellenére nincs esélyük, hogy bekerüljenek a parlamentbe. Fricz Tamás politológus, az MTA Politikai Tudományok Intézetének tudományos főmunkatársa úgy véli, a szélsőséges pártok a most elért eredménynél sokkal rosszabbul fognak szerepelni májusban. Ugyanakkor ez mindenképpen jelzésértékűnek tekinthető a mérsékelt pártok felé. A politológus szerint a jó szereplés oka a társadalomban megjelenő elégedetlenség, illetve az, hogy ezekben a pártokban jelentek meg olyan karizmatikus vezérek, akik a párt népszerűségét növelni tudták. Ilyen karizmatikus politikusokból a mérsékelt pártokban rendkívül kevés van, pedig a közvélemény bizalma minden politikai erővel kapcsolatban meggyengült, és a bizalmat csak ezeken a hiteles személyeken keresztül lehetne visszaállítani. A szakember szerint nincs szoros összefüggés az ajánlószelvények száma és a választási eredmény között. Magyarországon ugyanis igen nagy a bizonytalanok aránya, akiket csak a választási kampány fog majd meggyőzni.