Vissza a tartalomjegyzékhez

PAPP ISTVÁN
Pártok az első akadály után

Pénteken lezárult a kopogtatócédulák gyűjtése. Lapunk arról kérdezte a parlamenti pártok kampányfőnökeit, hogy az első megmérettetés tapasztalatai alapján hogyan értékelik pártjuk eddigi teljesítményét és mire számítanak a májusi választásokon.

Bár a kopogtatás egyes pártoknak nem hozott teljes sikert, a kampányfőnökök általában eredményesnek értékelték kampánytevékenységüket. Az SZDSZ, az FKGP és az MSZP képviselői egyaránt arról számoltak be, hogy az 1994-es évhez képest több kopogtatócédulát sikerült összegyűjteniük.
A szocialista jelöltek összesen több mint félmillió ajánlószelvényt kaptak - tájékoztatta lapunkat Szekeres Imre kampányfőnök.
Véleménye szerint ez a szám azt jelzi, hogy a párt széles társadalmi támogatottsággal rendelkezik, ezért az
eddigi kampánymunkájuk eredményesnek tekinthető. Varga Kristóf, az SZDSZ kampányigazgatója elmondta, pártja jelöltjei harminc százalékkal több ajánlószelvényt szereztek meg, mint az előző választásokon. Ezt annak tulajdonítják, hogy a közvélemény-kutatások által jelzett csökkenő tendencia ellenére valójában mégis nőtt a szabaddemokraták népszerűsége. Emellett a gyűjtés is rendkívül jól szervezett volt, hiszen minden körzetben nagyszámú aktivistát sikerült mozgósítani.
A Fidesz az 1994-es évvel ellentétben idén szintén gond nélkül összegyűjtötte jelöltjei számára az induláshoz szükséges ajánlószelvényeket.
A kisgazdáknak mind a 176 egyéni választókerületben sikerült megszerezni a szükséges támogatást és a korábbi választásokkal ellentétben az idén húsz területi listát tudtak állítani, fejtette ki Szabó János, az FKGP választási irodájának jogi igazgatója. Ezért a kampány szerinte kimagaslóan jól sikerült.
Szőke László, az MDF pártigazgatója szintén elégedett a demokrata fórum eddigi eredményeivel. Az elmúlt években komoly belső viharokon átment KDNP teljesítménye Bartók Tivadar kampányfőnök szerint nem nevezhető egyértelműen sikeresnek. A párt támogatottsága vidéken ugyan növekedett, de a főváros tizennégy választókerületében nem sikerült összegyűjteni a szükséges 750 ajánlószelvényt.
A parlamenti pártok közül leggyengébben az MDNP szerepelt. Zsigmond Attila nem kívánt értékelést adni, mint mondta, ők minden tőlük telhetőt megtesznek, és még nem tették fel maguknak a kérdést, hogy elégedettek-e.