Vissza a tartalomjegyzékhez

SARKADI ZOLTÁN Marosvásárhely – LŐRINCZ JÓZSEF Pozsony
Csoóri-rögtönzés: Tart a vita

„Nem hiszem, hogy ez lenne a helyes megoldás” - nyilatkozta lapunk kérdésére Kerekes Károly RMDSZ-képviselő, Csoóri Sándor minapi nagy visszhangot kiváltott felvetésével kapcsolatban.

A Magyarok Világszövetségének elnöke szerint a határon túl élő magyaroknak - a schengeni előírások ellensúlyozására -, alanyi jogon kellene megkapni a magyar állampolgárságot, illetve a szavazati jogosultságot.
Kerekes Károly szerint egy hosszú lejáratú vízum helyesebb megoldás lenne, mint a kettős állampolgárság, „mivel ez a lépés a románokkal szemben egyfajta diszkriminációt jelentene”.
Ez az ötlet már az 1994-es választások előtt is felvetődött. Legutóbb Duray Miklós szlovákiai politikus állította, hogy így lehetne az EU-csatlakozás után a határon túli magyarok elszigetelődését megakadályozni. A javaslat azonban Szlovákiában is vegyes fogadtatásra talált. Gyurovszky László, a Magyar Polgári Párt képviselője szerint a kettős állampolgárság újabb kitelepítések gondolatát vetné fel a szlovák nacionalistákban. A politikus szerint „inkább arra kellene törekedni, hogy Szlovákia az európai intézmények tagjává váljon”.