Vissza a Hetek archívum borítólapjára
II. évfolyam, 15. szám, 1998. április 11

Belpolitika

PÁSZTY ÉVA
Tények vagy manipuláció?

Sokan azt gondolják, hogy a közvélemény-kutatás nem komoly dolog. Mások fontos döntéseket hoznak különböző intézetek eredményeire támaszkodva. A választási kampány forgatagában arról kérdeztünk néhány pártot, hogy ők hogyan viszonyulnak a hivatalos és nem hivatalos kutatási eredményekhez.


HAZAFI ZSOLT
Feketepénzek megszentelése
Tovább a cikkhez >>>

PATAKI ILDIKÓ
Nő a brutalitás a fiatalok között
Tovább a cikkhez >>>

LOCSMÁNDI ANDREA
Megújult-e a titkosszolgálat?
Tovább a cikkhez >>>

ZARA ORSOLYA
Az SZDSZ bizakodik

Az SZDSZ az 1994-es kampányidőszaknál is sikeresebb kopogtatócédula-gyűjtés és gyors listaállítás után úgy tűnik, hogy már a jövőbe tekint. Legalábbis ezt célozzák egy esetleges MSZP-vel kötendő kormánykoalíció miniszteri tárcáinak felosztásáról szóló találgatások, bár vezető szabaddemokrata politikusok hangsúlyozzák: ők egyetlen bársonyszékhez sem ragaszkodnak.


MSZP: az út elején
Tovább a cikkhez >>>

KÁNAI ANDRÁS
Ráérős urak passziója
Tovább a cikkhez >>>

MIÉP:nem akadt még komoly kérő
Tovább a cikkhez >>>

SZAKONYI DÁVID
Hagyd abba és nyersz
Tovább a cikkhez >>>

Népjóléti konzílium
Tovább a cikkhez >>>

Ember a törvényért
Tovább a cikkhez >>>

KAMPÁNYTURMIX
Keleti: sikertárca volt a honvédelem
Tovább a cikkhez >>>

A pápai prelátus választási tanácsadója

Lapunk birtokába jutott egy plébániákon terjesztett szórólap Rédly Elemér pápai prelátus, soproni városi plébános aláírásával. A Választási tanácsadó címmel kiadott röpirat a jelenlegi kormányzat leváltására buzdítja a híveket, jóllehet Horn Gyula miniszterelnök szerdán a történelmi egyházak vezetőivel folytatott tanácskozáson épp pártsemleges magatartást kért minden felekezettől a közelgő választások előtt.


NÉHÁNY SORBAN
Szabó Albert is választható?
Tovább a cikkhez >>>

Fókusz

NÉMETH SÁNDOR
Az élet diadala
Tovább a cikkhez >>>

PETRŐCZ KATALIN SZABÓ IBOLYA ANNA
Húsvéti panoráma
Tovább a cikkhez >>>

TATÁR GYÖRGY
A Közel-Kelet tágulása
Tovább a cikkhez >>>

Gazdaság

Új világbank születik

Egy új világbank születésének hírét röpítették világgá a Citicorp és a Travelers képviselői, amikor bejelentették, hogy fúzióra lépnek egymással.


Csökken a tb-járulék
Tovább a cikkhez >>>

Döntés a Postabankról
Tovább a cikkhez >>>

Az új 200 forintos
Tovább a cikkhez >>>

PINTÉR ILDIKÓ
Mérsékelt várakozás
Tovább a cikkhez >>>

Költséges Mekka

A mekkai zarándoklat nemcsak az arab vallási naptárban piros betűs ünnep, hanem a szaúdi üzletemberek számára is fontos esemény. A napokban lezárult ünnep során a Mekkai Kereskedelmi és Iparkamara becslései szerint több mint 6 milliárd rialt (1,625 milliárd dollárt) költöttek el a hívek.


DOROGI ANDRÁS
Márkavédelmi seregszemle

A márkahamisítás szorosan összefonódik a feketegazdasággal. A hamisítványok nemcsak a márkás termékek gyártóit sújtják, hanem az adókiesés miatt az államnak is károkat okoznak - derült ki a Márkavédők Egyesülete (H)arccal a Hamisítók Felé ’98 címmel rendezett konferenciáján.


APRÓPÉNZ
Nőtt a nettó átlagkereset
Tovább a cikkhez >>>

Háttér

RUFF TIBOR
Kétarcú iszlám

Az iszlámot ma a leggyorsabban növekvő világvallásként tartják számon, amely századunkban meghatszorozta híveinek számát, és 1,2 milliárd követőjével mára a kereszténység után a második legnagyobb vallássá nőtte ki magát. Különösen szembetűnő térhódítása a muszlim kultúrától legélesebben elütő, sőt azzal többnyire szembenálló nyugati világ centrumát jelentő országokban.


KULCSÁR ÁRPÁD
A nyuszi meg a tojás

Miközben az évezredek során új és újabb társadalmi rendszerek váltották egymást, és gyökeresen megváltoztak az életkörülmények, teljesen átformálódtak a városok, a házak, más lett az étkezés, a divat, sőt évszázadok során az adott területen élő népek is kicserélődtek, ezzel szemben az év jellegzetes ünnepei korokon, népeken és társadalmi formákon átívelő különös állandóságot mutatnak. Így van ez a húsvéti szokásokkal is.


SZLAZSÁNZSKY FERENC
A rémület városa

Pánikhangulat uralkodik Körmenden. A múlt szerdán meggyilkolt, tizenegy éves H. Zsófika tragédiája keserűséget, felháborodást és félelmet zúdított a városra. Az emberek úgy érzik, akár velük is megtörténhetett volna a szörnyűség. A halál karnyújtásnyira közelített.


EPERJESI ILDIKÓ
Csatlakozási dilemmák

A kisgazdák szerint legkorábban nyolc-tíz év múlva csatlakozhatunk az Európai Unióhoz, míg a parlamenti pártok többsége egyetért abban, hogy reális lehetőség Magyarország 2002 körüli integrációja. Megmarad-e a nemzeti parlament ellenőrző szerepe a csatlakozási folyamat során, és hogyan érinti az integráció a határokon túl élő magyar kisebbségek helyzetét - erről kérdeztük Boros Imrét, az FKGP gazdasági kabinetjének irányítóját, Mészáros István SZDSZ-képviselőt, az Európa Tanács tagját és Csóti Györgyöt, az MDF külügyi kabinetjének vezetőjét.


KRÁLL CSABA
Nem ideológiát árulunk
Tovább a cikkhez >>>

BALOGH M. PÉTER
Altató taktikázás
Tovább a cikkhez >>>

FAZEKAS CSABA
Származhat-e jó a felsőházból?

A jelenleg egykamarás magyar törvényhozással kapcsolatban a rendszerváltás óta gyakran megfogalmazódott az igény: szükség lenne annak rendszerét a felsőház létrehozásával kétkamarássá alakítani. Korábban is megfigyelhető volt, hogy a választások közeledtével felerősödtek a felsőházzal kapcsolatos viták.


PAPP ISTÁN
A tánc, a drog és a halál

Hétvégén két huszonéves életét vesztette, amikor száguldó autójukkal egy betonkerítésnek csapódtak. Szörnyethaltak. Nem ők az elsők, akiknek halála a diszkó számlájára írható. Az okok sokfélék: alkohol, drog, vagányság és a diszkó által kiváltott felpörgetett állapot. A rendőrség tehetetlen. Igaz, ez nemcsak rendőrségi probléma.


HAJDÚ SÁNDOR
Egy lelkiismeretes zsaru tragédiája

Nem ért még nyugvópontra a Kuzma-ügy Békéscsabán. Mint ismeretes, közel másfél hónapja Kuzma Mihály, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság szervezett bűnözés elleni osztályának vezetője a rendőrség egyik irodájában főbe lőtte magát. Az alezredes után csupán egy rövid búcsúlevél maradt hátra, amelyben személyének szándékos lejáratásáról írt. Az esetet a Szegedi Katonai Ügyészség vizsgálta.


Kultúra

SZAKONYI KÁROLY
Ecce videó
Tovább a cikkhez >>>

TIHANYI PÉTER
Van még mondanivalóm
Tovább a cikkhez >>>

Külpolitika

Semmit nem adnak vissza

A civilizált nemzetközi gyakorlat szempontjából hibás döntésnek nevezte Borisz Jelcin az orosz műkincstörvényről hozott alkotmánybírósági határozatot.


Népszavazás Koszovóról
Tovább a cikkhez >>>

Tömeghisztéria Mekkában

Százakat tapostak halálra egy zsúfolt hídon a pánikba esett emberek a mekkai zarándoklat zárónapján - jelentette a CNN hírtelevízió, amely az idén először élőben közvetítette a rendezvényt. A tömegszerencsétlenség a menai síkság közelében történt, ahol a zarándokok az iszlám rituálé szerint köveket dobálnak az ördögöt jelképező kőoszlopokra. Az áldozatok többségében Indonéziából és Malajziából érkeztek.


RÖVIDEN
Karadzsics feladná magát
Tovább a cikkhez >>>

SARKADI ZOLTÁN Marosvásárhely – LŐRINCZ JÓZSEF Pozsony
Csoóri-rögtönzés: Tart a vita

„Nem hiszem, hogy ez lenne a helyes megoldás” - nyilatkozta lapunk kérdésére Kerekes Károly RMDSZ-képviselő, Csoóri Sándor minapi nagy visszhangot kiváltott felvetésével kapcsolatban.


Elnyomják az oroszokat
Tovább a cikkhez >>>

Fegyverkezési verseny Dél-Ázsiában

Pakisztánban sikeres kísérletet hajtottak végre egy közép-hatótávolságú rakétával, amely alkalmas lehet akár Delhi megtámadására is. Korábban India is végzett hasonló kísérleteket, és megfigyelők most a dél-ázsiai fegyverkezési verseny felgyorsulásától tartanak.


Tüntetnek a bolsevikok
Tovább a cikkhez >>>

Hágába viszik Pol Potot
Tovább a cikkhez >>>

PÁTKAI MIHÁLY
NAGYÍTÓ
Tovább a cikkhez >>>

Adomány az éhező észak-koreai gyermekeknek
Tovább a cikkhez >>>

Rakétavád
Tovább a cikkhez >>>

Gyilkos tornádók
Tovább a cikkhez >>>

Uzi-stop

A közelmúlt tragikus iskolai gyilkosságai nyomán Bill Clinton - az amerikai kormányzati gyakorlatban szokatlan módon -, elnöki rendeletben radikálisan korlátozta a félautomata kézi lőfegyverek bevitelét az Egyesült Államokba.


Törökország fenyegeti az oroszokat

„Törökország ma olyan fenyegetés Moszkva számára, mint Németország volt 1941-ben” - állítja Vlagyimir Zsirinovszkij, aki szerint az ankarai kormány a volt közép-ázsiai szovjet köztársaságok bekebelezésére készül.


SZIKORA MÁRTON
Minden vallásnak teljes szabadságot

„Felelőtlen és ellenséges spekulációnak” minősítette Tom Lantos, az Amerikai Kongresszus Külügyi Bizottságának tagja a Magyarország NATO-csatlakozása körül elhangzott egyes ellenérveket. Tom Lantos szerint az amerikai szenátus a húsvéti szünet után hamarosan nagy többséggel megszavazza a bővítést támogató javaslatot. A Magyarországra látogató politikust többek között az emberi jogok európai helyzetéről és az amerikai-magyar kapcsolatok fejlesztéséről kérdeztük.


Iránnak atombombája van
Tovább a cikkhez >>>

Megfeneklett folyamat

Lejárt a kitűzött határidő az északír béketárgyalásokat lezáró egyezmény aláírására. A delegációk úgy döntöttek: megállítják a tárgyalóterem óráját, hogy a kétévi tárgyalássorozat után elkészült javaslatcsomagot megpróbálják valamennyi féllel elfogadtatni. A lapzártakor még folyó egyezkedések tétje, hogy lezárható-e az elmúlt évtizedekben több mint háromezer áldozatot követelő felekezeti háborúskodás Észak-Írországban.


Riport

LOCSMÁNDI ANDREA
A madarak paradicsoma

Magyarország kilenc nemzeti parkot számlál, melyek között szerepel a Kis-Balaton, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park részeként. A néhány száz évvel ezelőtt még mocsaras lápként emlegetett vegetáció mára valóságos tóvá lett. Így nincs mit csodálkozni azon, hogy az utóbbi években a vidék népszerűsége nőttön-nőtt, és az ornitológusok, biológusok, Matula bácsik paradicsomává vált. A Kis-Balaton múltjáról, jelenéről és jövőjéről útikalauzunk, Lelkes András természetvédelmi őr mesélt.


Sport

AHOGY JÖN
Graf papa a rács mögött
Tovább a cikkhez >>>

A szerb Arkan bűne
Tovább a cikkhez >>>

Csodacsapat
Tovább a cikkhez >>>

Kábulhatnak a nézők
Tovább a cikkhez >>>

SASS SZILVESZTER
Beteljesült álom
Tovább a cikkhez >>>

Szabadidő

Ízvilág
Chicago salátatál két személyre
Tovább a cikkhez >>>

Sétáljunk tempósan
Tovább a cikkhez >>>

Utazásról utazóknak
Tovább a cikkhez >>>

KEREZSI KATALIN
Amerikai konyha, magyar módra
Tovább a cikkhez >>>

Fortélyok folt ellen
Tovább a cikkhez >>>

HORVÁTH GÁBOR
Országjáró
Túraajánlat a Mecsekből
Tovább a cikkhez >>>

TÓTH MÁTÉ
Ezt jól kifogtuk
Tovább a cikkhez >>>

JORDANIDISZ ÁGNES KARDOSNÉ TANÓ ÁGNES
Iskolavárás
Tovább a cikkhez >>>

Színes

INNEN-ONNAN
Királyi kocsmahitel
Tovább a cikkhez >>>

Pacha mama bocsa
Tovább a cikkhez >>>

Másfél millió az állatoknak
Tovább a cikkhez >>>

Horkolósín
Tovább a cikkhez >>>

Tészta bajnokok
Tovább a cikkhez >>>

Képtelen ötlet
Tovább a cikkhez >>>

Ébresztő földrengés
Tovább a cikkhez >>>

Irány a Szahara
Tovább a cikkhez >>>

Butító ünnepek
Tovább a cikkhez >>>