Vissza a tartalomjegyzékhez


Új világbank születik

Egy új világbank születésének hírét röpítették világgá a Citicorp és a Travelers képviselői, amikor bejelentették, hogy fúzióra lépnek egymással.

HETEK ÖSSZEÁLLÍTÁS

Az így létrejövő új Citigroup Inc. a világ legnagyobb bankkonzorciuma lenne, hiszen vagyona elérné a 700 milliárd dollárt. A két cég együttes forgalma egyébként 1997-ben 140 milliárd dollár volt. Az egyesülés utáni bank a világ több mint száz országában 100 millió fölötti ügyfelet szolgálna ki.
A Citicorp eddig is a második legnagyobb amerikai pénzintézet volt, melynek aktívái tavaly decemberben elérték a 311 milliárd dollárt. A Travelers biztosítási és pénzügyi szolgáltató cég is dinamikusan fejlődött, tavaly szeptemberben szerezte meg közel 10 milliárd dollárért a Salomon Brothers amerikai értékpapír-forgalmazó céget.
A szakértők szerint a bankfúzió minden bizonnyal felgyorsítja az eddigi globalizálódási folyamatokat, és várhatóan főként az európai bankokat készteti majd újabb és újabb egyesülésekre.
A tervre még áldását kell adnia a részvényeseknek, de az amerikai és az európai monopolellenes hatóságoknak érvényesíteniük kell a fúziót.
Bár az első percekben John Reednek, a Citicorp igazgatójának közlése döbbenetet keltett pénzügyi körökben szerte a világon, a bejelentésre a bankok értékpapírjai mind az amerikai, mind az európai tőzsdéken emelkedni kezdtek.