Vissza a tartalomjegyzékhez


Ember a törvényért

Az Országgyűlésnek rendkívüli ülésen kellene határoznia a halálbüntetés ideiglenes visszaállításáról - vélte Torgyán József, a Független Kisgazdapárt elnöke. A pártelnök a körmendi gyerekgyilkosság miatti felháborodásában kezdeményezte a rendkívüli ülésszak összehívását. A pártok egyhangúan kampányfogásnak minősítették Torgyán kezdeményezését.
A parlament tavaszi ülésszaka jelenleg is tart, csupán a választási kampányra tekintettel nem tartanak plenáris üléseket, ezért képtelenség rendkívüli ülés összehívásáról beszélni - jelentette ki Gál Zoltán, az Országgyűlés elnöke, aki szerint a kisgazdapárt vezetőjének kezdeményezése azt bizonyítja, hogy Torgyán József nincs tisztában a Házszabállyal.
Mind a kormánypártok, mind pedig az ellenzék vezetői felhívták a figyelmet arra, hogy a halálbüntetés visszaállítását nemzetközi egyezmények tiltják, ezért a kérdést csak az európai jogrendszernek megfelelően lehet szabályozni. Szekeres Imre, az MSZP frakcióvezetője arra is rámutatott, hogy egy ilyen súlyú, alkotmánymódosítást igénylő kérdés megvitatása elképzelhetetlen néhány napos ülés keretei között. Ezért úgy véli, Torgyán bejelentését nem lehet komolyan venni. (MTI)