Vissza a tartalomjegyzékhez

ZARA ORSOLYA
Az SZDSZ bizakodik

Az SZDSZ az 1994-es kampányidőszaknál is sikeresebb kopogtatócédula-gyűjtés és gyors listaállítás után úgy tűnik, hogy már a jövőbe tekint. Legalábbis ezt célozzák egy esetleges MSZP-vel kötendő kormánykoalíció miniszteri tárcáinak felosztásáról szóló találgatások, bár vezető szabaddemokrata politikusok hangsúlyozzák: ők egyetlen bársonyszékhez sem ragaszkodnak.

A miniszteri pozíciók elosztásáról semmiféle tárgyalás sem folyik, az ez irányú találgatások alaptalanok - jelentette ki Magyar Bálint ügyvivő, művelődési és közoktatási miniszter a párt sajtótájékoztatóján, amelyen ismertették azt a konkrét tennivalókat tartalmazó csomagot, amit a párt határozott feltételként képvisel majd egy esetleges koalíciós tárgyaláson. Hogy az MSZP politikusai mégis hangot adnak saját személyi ambícióiknak és „önjelölt miniszterekként” tüntetik fel magukat, azt Magyar a szocialista párton belüli pozícióharcok következményének tekinti. A szabaddemokraták egyetlen tárcához sem ragaszkodnak, a választási eredmények ismerete nélkül pedig nem látják értelmét, hogy találgatásokba bocsátkozzanak.
A miniszter véleménye szerint az SZDSZ koalícióban való részvétele nélkül a kormány nem ért volna el sikereket sem a külpolitika, sem a gazdaság területén.
A párt álláspontja szerint a következő ciklus kormányzati munkájának az lesz a legfontosabb eleme, hogy 2002-re Magyarország elnyerje a teljes jogú EU-tagságot. A szabaddemokraták évi 4-5 százalékos gazdasági növekedéssel, évi 3 százalékos reálbér-emelkedéssel és - az ezredfordulótól - egy számjegyű inflációval számolnak a következő négy évben. Terveik szerint a ciklus végére egyharmadával csökkenne a munkanélküliség. Folytatnák az oktatás reformját, ennek keretében 2002-ig az általános iskolákban is megteremtenék az Internet-hozzáférhetőséget. Az SZDSZ elképzelései szerint négy év múlva a 18 évesek 65 százaléka szerezhetne érettségit és a korosztály 28 százaléka tanulhatna felsőoktatási intézményben. A miniszter határozottan visszautasította azokat a vádakat, hogy az elmúlt években romlott az esélyegyenlőség az egyetemeken és a főiskolákon: elmondása szerint a hallgatói létszám nagyarányú növekedése mellett a fizikai dolgozók gyermekeinek aránya is nőtt az intézményekben.
A szabaddemokrata koncepció másik kiemelt területe a közbiztonság: felgyorsítanák a szervezeti reformokat és 4000 fővel növelnék a rendőrség létszámát.
Magyar Bálint élesen bírálta a Fidesz választási programját: álláspontja szerint az a tény, hogy az ellenzéki párt egyszerre ígéri a közterhek radikális csökkentését és az állami kiadások növelését, a „józan háziasszonyi gondolkodásnak” is ellentmond.