Vissza a tartalomjegyzékhez

SZILÁGYI TAMÁS
Palócföld

Salgótarján 1922-ben kapott városi rangot. A múzeumjárók több lehetőség közül válogathatnak: a városközpontban található a Nógrád Történeti Múzeum, amely egy állandó kiállítással rendelkezik: a város munkáséletét mutatja be a századfordulótól napjainkig, korabeli tárgyakkal, ruházatokkal és fényképekkel. A történeti múzeumtól nem messze található a bányászati kiállítóhely, ami múzeumból és egy föld alatti bányamúzeumból áll. Csoportosan le lehet szállni a mélybe, ahol megtekinthetőek a tárnák.

Több várrom is található a Salgótarján környéki hegyekben. Ezek közül már csak kettő - a salgói és somosi vár romjai - látogatható, a somosi vár a szlovák oldalon helyezkedik el. A környék legmagasabb pontja a Karancs-hegy, a „Palóc Olimposz“ 700 méter feletti csúcsán egy kilátótornyot találunk, amelyből tiszta idő esetén egészen az Alacsony-Tátra hegyvonulatáig ellátni. A hegy alatti völgyben található Kercseg, a kedvelt pihenő- és túrázóhely. A másik népszerű kirándulóhely Salgó: itt erdei turistautak gyönyörködtetik az erre sétálókat. Salgótól nem messze található a Medves-fennsík, az ország legnagyobb egybefüggő fennsíkja. Itt két bányató alakult ki, amelyeket magas sziklafalak vesznek közre.
A megye változatos túrázási lehetőségeket kínál mind gyakorlott, mind amatőr túrázók részére. A felsorolt helyek mindegyike járművel is könnyedén megközelíthető, de gyalogosan szintén nekivághatunk, és egy 20-30 kilométeres gyaloglás során mindegyik nevezetességet megtekinthetjük. A vállalkozóbb kedvűeknek a terepkerékpáros túra is javasolható, ami sok érdekességet rejt magában. Egyébként évente rendeznek futamokat a Salgó ösvényein. A várostól nem messze terül el a Vadaskert, amely kiváló lovaglási lehetőségeket kínál.
Nógrád falvai közül a legismertebb Hollókő, amit a világörökség részének tekintenek. Napjainkban a népi építkezés országszerte híres élő falumúzeuma. Belső területét védetté nyilvánították, a harmonikusan szép palóc építkezés talán sehol sem maradt fenn így, mint ebben a községben. Az egykori hollókői vár romjai közül pompás kilátás nyílik a Cserhátra, északon az Ipoly völgyére.
Másik egyedülálló nógrádi nevezetesség a körülbelül félórás autóútnyira található Ipolytarnóc. A falu igazi nevezetessége az egy óra járásnyira lévő Csapás-völgy, ahol európai nevezetességű ősnövény- és ősállatnyomokat fedeztek fel. A völgy 100 hektáros területét nyilvánították védetté. Az egyik legnevezetesebb lelet egy megkövesült ősfenyő. Fedett épület takarja a hajdani patakmeder ágyát, ahol az inni járó állatok megkövesedett lábnyomai és különböző növények levéllenyomatai tekinthetők meg.
A középkori Nógrádban rendkívül sok földbirtok volt, ezért szinte minden faluban megtalálhatóak a kisebb-nagyobb kastélyok, kúriák. Ezek nagy részét felújították, és irodák, óvodák, iskolák üzemelnek bennük. Említésre méltó a szécsényi kastély, amelyben a Kubinyi Ferenc Múzeum rendezkedett be. A kastélyt 1974-ben helyreállították, vadászati, vadgazdálkodási és régészeti gyűjtemény található az épületben, ezenkívül itt mutatják be id. Szabó Istvánnak, a megye szülöttének bányászokat ábrázoló szobrait is.
Rendkívül mutatós a sziráki Teleki-Dégenfeld kastély, amit a XVII. században kezdtek építeni. Itt született gróf Teleki László. A megye második legnagyobb városa Balassagyarmat, ahol helytörténeti gyűjtemény, képtár, és palóc múzeum várja az érdeklődőket. Horpácsra Mikszáth Kálmán fennmaradt emlékeit keresve járnak a turisták. Az itt található kúriában élt 1904-1910 között az író.
Érdemes Csesztvére is ellátogatni, ahol Madách Imre, a falu akkori birtokosa egy kis kúriában élt 1845-1853 között. A kúria 1964 óta múzeum. Négy szobát rendeztek be, amelyek Madách életét és munkásságát mutatják be. Itt valószínűleg több rendezvényt is szerveznek, mivel ez az év - mint ismeretes - Madách-emlékév.