Vissza a Hetek archívum borítólapjára
II. évfolyam, 12. szám, 1998. március 21

Belpolitika

Tiszta vizet a pohárba
Tovább a cikkhez >>>

KOZMA NAPSUGÁR
Torgyán: Csurka szégyellje magát

Ellenzéki politikusok szerint a merényletkísérlet nem fogja növelni a Független Kisgazdapárt népszerűségét, viszont Torgyán József - mint az elmúlt napok is bizonyítják - láthatóan kihasználja a helyzetet, s mindent megtesz népszerűségének növelésére.


SZLAZSÁNSZKY FERENC
MIÉP: itt a tér
Tovább a cikkhez >>>

Kinek a pénze?
Tovább a cikkhez >>>

SERES MÁRTA
Van, aki fizet, van, aki nem

A kereskedelmi televíziók sérelmesnek tartják, hogy az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) nem érvényesítette az MTV-vel szembeni, a reklámkorlátok be nem tartása miatt kirótt 2,5 milliárd forintos büntetés kiszabását. Az ORTT indoklása szerint azért tekintettek el a bírság behajtásától, mert az megrendíthette volna az MTV amúgy is ingatag pénzügyi helyzetét.


Magyar-Japán siker
Tovább a cikkhez >>>

KRÁLL CSABA
Tizenhárom mandátum

A májusi választások eredményétől függetlenül újra beterjeszti majd a kisebbségek parlamenti képviseletére vonatkozó javaslatát az MSZP, miután a parlament elvetette a kormány előterjesztését és nem szavazott mandátumot a nemzetiségnek. Kende Péter politológus szerint az alkotmányossági és jogi aggályokon túl a szocialistáknak azért is sürgető a kérdés rendezése, mert az MSZP-barát kisebbségek további tizenhárom „szocialista képviselőt” hozhatnak az új parlamenti frakciónak.


Kampányturmix
Maczó megindul
Tovább a cikkhez >>>

PAPP ISTVÁN
Sok a Svejk

Megkezdődött a sorozás, amely jó alkalom a fiatalok testi-lelki egészségének szondázására is. A tavalyi adatok nem túl biztatóak - tudtuk meg a honvédség illetékeseitől, akik aggodalmukat fejezték ki amiatt is, hogy nőtt az ideg- és elmebetegség miatt alkalmatlanok száma.


NÉHÁNY SORBAN
Meghosszabították Nemcsók megbízatását
Tovább a cikkhez >>>

KRÁLL CSABA
Vadászat a hívők szavazatáért
Interjú Giczy Györggyel, a KDNP elnökével
Tovább a cikkhez >>>

Gazdaság

STRBIK LÁSZLÓ
Tovább megyünk a Medgyessy úton?
Tovább a cikkhez >>>

Feltételek nélküli gazdasági támogatás
Tovább a cikkhez >>>

Moszkva belép az EU-ba?
Tovább a cikkhez >>>

Éheznek Koszovóban

A Koszovóban kitört erőszak folytatódása komolyan fenyegeti az élelmiszerellátás amúgy is nehéz biztosítását - hívta fel a figyelmet az ENSZ élelmezési és mezőgazdasági szervezete.


POGÁCSÁS PÉTER
Mikrohitel az ország kisvállalkozóinak
Tovább a cikkhez >>>

VARGA-TÓTH JÓZSEF
Mindig akad egy-két sztár
Tovább a cikkhez >>>

APRÓPÉNZ
Bizakodó prognózis
Tovább a cikkhez >>>

Háttér

NÉMETH SÁNDOR
Interjú Fekete Jánossal, az MFB Rt. elnöki tanácsadójával

Fekete János több évtizede meghatározó személyisége a magyar gazdaságnak. Részt vett a magyar gazdaság háború utáni konszolidációjában, az 1968-as reform kidolgozásában és annak - a politika által engedett - részbeni megvalósításában. Később a Magyar Nemzeti Bank második embere lett, egyszemélyben menedzselte az államadósságot, s intézte az ország hitelügyleteit. Jelenleg a Magyar Fejlesztési Bank elnöki tanácsadója. Interjúnkban a magyar gazdaság múltjáról, jelenéről és a növekedés lehetőségeiről, illetve politikai összefüggéseiről nyilatkozik.


RÁTHY SÁNDOR
Konzervatív illúziók

Évtizedek óta nem tapasztalt pozitív folyamatok játszódnak le a gazdaságban: az elmúlt évben úgy növekedett a bruttó hazai termék (GDP) mintegy négy százalékkal, hogy eközben javult az ország pénzügyi egyensúlya, s némiképpen nőttek a reálbérek is. Ugyanakkor az is tény, hogy az inflációt nem sikerült jelentősebben csökkenteni, s egyre mélyebb szakadék keletkezik a társadalom különböző csoportjai és az ország régiói között. Ráadásul a leszakadóknak egyre kevesebb esélyük van a visszakapaszkodásra.


HAZAFI ZSOLT
A társadalom igényli a rendőri korrupciót
Gáspár Attila, a Fővárosi Ügyészség Nyomozó Hivatalának vezetője nyilatkozik lapunknak
Tovább a cikkhez >>>

CSEREKLYEI MÁRTA
Paola és Monica után: Kathleen

Egy újabb volt fehér házi alkalmazott tett vallomást Bill Clinton ellen. Kathleen Willey eddig nem kívánt nyilatkozni az öt évvel ezelőtti eseményekről, most azonban egy élő televíziós interjúban részletesen elmondta: mi is történt az álláskeresésnek indult találkozás során Clinton elnök hivatali különszobájában.


LEONYID GANKIN
Házasság majd a győzelem után
Tovább a cikkhez >>>

BALOGH M. PÉTER
Ki robbantotta fel a bombát?
Tovább a cikkhez >>>

Külpolitika

Tovább tart a koszovói válság

Egymásnak adják a kilincset a világ vezető politikusai a Balkánon. Az Európai Unió, az Egyesült Államok és Oroszország is közvetítő szerepet igyekszik játszani a koszovói válság megoldásában.


Az osztrákok ellenzik a NATO-t
Tovább a cikkhez >>>

Lettország: náci nosztalgia
Tovább a cikkhez >>>

MORVAY PÉTER
A Jeruzsálem kérdés
Tovább a cikkhez >>>

El Nino-tüzek Brazíliában
Tovább a cikkhez >>>

Félfordulat Kínában

A kínai országos népi gyűlés Csu Zsung-csit, az eddigi miniszterelnök-helyettest választotta meg az ország miniszterelnökének. Zsung-csi az 1989-es diáklázadás leveréséért felelős Li Penget váltja fel a kormányfői székben.


Hegyi-Karabah a tét

A Hegyi-Karabah jövője volt a fő vitatéma az örmény elnökválasztás első fordulójában. A kaukázusi ország számára a területi viták és a gazdasági nehézségek mellett nagy gondot jelent, hogy mind inkább elszigetelődik az egymással szövetséget kötött szomszédos iszlám államoktól.


Horn athéni beszéde
Tovább a cikkhez >>>

Katasztrófa Bombayben
Tovább a cikkhez >>>

RÖVIDEN
Dél-afrikai tiltakozás Clinton ellen
Tovább a cikkhez >>>

NATO-vita a szenátusban

Megkezdődött az amerikai szenátusban a vita Lengyelország, Magyarország és Csehország NATO-csatlakozásáról. Bill Clinton levélben sürgette a szenátorokat a bővítési javaslat elfogadására. Az elnök szerint a döntés „jelzést adhat arról, hogy Amerika kész a jövőben is aktív szerepet vállalni Európában”.


Visszafogott bűnbánat

„Tisztára mosási kísérletnek” minősítette a londoni The Independent elemzése azt a nyilatkozatot, amelyet a Vatikán adott ki az európai keresztények holocaust alatti magatartásáról.


Cook közel-keleti futása

Robin Cook angol külügyminiszter, az Európai Unió soros elnöke jeruzsálemi útja során váratlanul bejelentette: a város a jövőben „nemcsak Izrael, hanem Palesztina fővárosa is lesz”. Benjamin Netanjahu szerint Cook ezzel a provokatív állásfoglalással átlépte a Jeruzsálem feletti szuverenitást jelző izraeli „tilalomfát”.


Publicisztika

Fazekas Csaba
Sem hideg, sem hév

„Mea culpa, mea culpa”, azaz „én vétkem, én vétkem” - szokták mondogatni minden héten imájuk közben katolikusok milliói, s ezt a kifejezést idézte legtöbbször a világsajtó II. János Pál pápának a holocaustról, illetve a zsidóság és a kereszténység viszonyáról most kiadott megnyilatkozása kapcsán. A közvélemény egy része örömmel fogadta a zsidóságot általánosságban megkövető dokumentumot, sokan azonban fenntartásaiknak adtak hangot, hiszen a pápa - jóllehet élesen elhatárolta magát az antiszemitizmustól - mégis különösen óvatosan (enyhén szólva apologetikusan) fogalmazott a kereszténység zsidókkal kapcsolatos történelmi szerepét, elsősorban saját pápai elődei (például a II. világháború éveiben uralkodó XII. Pius) tevékenységét illetően. Logikus tehát a kérdés: akkor ki(ke)t terhel a történelmi felelősség a lassan kétezer éve az emberiség szégyenének számító, és a köztudatban ma is erős antiszemitizmusért, a pusztán zsidóságuk okán üldözött és elpusztított emberek millióiért. Kinek a vétke? Cuius culpa est?


Riport

A drog hatalma ellen

Magyarországon az elmúlt években többszörösére nőtt a kábítószeres szenvedélybetegek száma. A társadalom szinte tehetetlenül figyeli a problémát, de az utóbbi időben egyre több olyan szervezet működik, amely az eddigieknél sikeresebben foglalkozik a rászorulókkal. Az alábbiakban Németh Zoltánnal, az S.O.S. Egyesület a Szenvedélybetegekért elnökhelyettesével folytatott figyelemre méltó beszélgetést közöljük.


KÁTHAY ANDREA
Én is áldozat voltam
Tovább a cikkhez >>>

Sport

Dopping-per
Tovább a cikkhez >>>

Sztoicskov lapáton
Tovább a cikkhez >>>

Halál a ringben
Tovább a cikkhez >>>

A FIA büntetni akar
Tovább a cikkhez >>>

Michael Jordan
Tovább a cikkhez >>>

AHOGY JÖN
Izrael darál
Tovább a cikkhez >>>

Leégett a Dinamo
Tovább a cikkhez >>>

Szabadidő

Ízvilág
A Béke Radisson Szálloda Zsolnay Kávézójának exkluzív receptje
Tovább a cikkhez >>>

FITOS MARIANN
A békebeli Zsolnay

1985-ben nyitotta meg kapuit az újjáépített Béke Radisson Szálloda, melynek első emeletén található a Zsolnay Vilmosról elnevezett kávéház. A miliő adott volt, ehhez alakították ki egy kicsit eklektikus stílusban a belső teret. Az ezüst- és rézdíszítés, a felhő- és bársonyfüggöny, a hatalmas elegáns csillárok - a legtöbbünk számára - mind-mind már csak a fotókról ismert századfordulót idézik föl.


Kecskeméti Tavasz

1998. március 15-31-ig rendezik meg a Kecskeméti Tavaszi Fesztivált, melynek programjából az alábbiakat ajánljuk:


MATUSIK GABRIELLA MÓD JULIANNA
Egzotikus gyümölcsök a pulton
Receptajánlatok endíviával cikóriával :

Az elmúlt években a piacokon, nagyobb élelmiszer-áruházakban, bevásárlóközpontokban különféle, titokzatosabbnál titokzatosabb déli gyümölcsök és fűszernövények jelentek meg, amelyek nemegyszer nehéz feladat elé állítják a háziasszonyokat. Néha még megkérdezni sem merjük, hogy mi is a nevük, és mire használják ezeket a számunkra teljesen új zöldféléket. Cikkünkkel igyekszünk megkönnyíteni a bevásárló asszonyok helyzetét: a kínos pillanatokat elkerülendő, megosztjuk olvasóinkkal a Vámház téri vásárcsarnok III/C zöldséges pavilonjánál szerzett ismereteinket. Lakos Mártonné zöldség-gyümölcs kereskedő pultja az egyike azon kevés standoknak, ahol a déligyümölcsök és egyéb különlegességek teljes kínálatával - sőt szaktanácsadással - várják a vásárlókat.


Feltaláló Olimpia
Tovább a cikkhez >>>

Vácrátóti Arborétum
Tovább a cikkhez >>>

SZILÁGYI TAMÁS
Palócföld

Salgótarján 1922-ben kapott városi rangot. A múzeumjárók több lehetőség közül válogathatnak: a városközpontban található a Nógrád Történeti Múzeum, amely egy állandó kiállítással rendelkezik: a város munkáséletét mutatja be a századfordulótól napjainkig, korabeli tárgyakkal, ruházatokkal és fényképekkel. A történeti múzeumtól nem messze található a bányászati kiállítóhely, ami múzeumból és egy föld alatti bányamúzeumból áll. Csoportosan le lehet szállni a mélybe, ahol megtekinthetőek a tárnák.


Színes

A béke ára
Tovább a cikkhez >>>

INNEN-ONNAN
Győzött a zöldség
Tovább a cikkhez >>>

Nem nyert
Tovább a cikkhez >>>

Kobak bajnok
Tovább a cikkhez >>>

Mackó-vita
Tovább a cikkhez >>>

Kimúlt a filmes tehén
Tovább a cikkhez >>>

Torkos japán
Tovább a cikkhez >>>

Kimagasló személyiség
Tovább a cikkhez >>>

Vallástörténet

RUFF TIBOR
Könyvek Könyve

Sokadik reneszánszát éli a Biblia, amely ma is a legnépszerűbb könyv a világon. Korok jönnek és mennek, rendszerek omlanak össze, diktátorok tűnnek el, de a Könyvek Könyve marad ugyanaz, ami volt: központi szerepet játszik az emberiség történetében. Évszázadokon át üldözték, tiltották, hiába: ma is a Bibliából fogy a legtöbb példány a világon. A viták kereszttüzében sem sikerült cáfolni eredetét, hitelességét, mindannyiszor kiállta a próbát. Barátságos könyv, amely a legközelebb áll az ember szívéhez.