Vissza a tartalomjegyzékhez


Lettország: náci nosztalgia

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS

Az egykori lett náci Waffen-SS légió több mint 500 veterán katonája vonult fel Rigában hétfőn a helyi légió megalakulásának 55. évfordulója alkalmából.
Moszkva a megemlékezést a „fasizmus szégyenletes ünneplésének” minősítette, s az orosz külügyminisztérium közleményében jelentette ki: „Moszkva felháborítónak tartja, hogy a lett önkéntes SS-légió - a tisztek hozzájárulásával - megünnepelte a polgári lakosság tömeges pusztításáért felelős alakulat jubileumát. Ez az esemény szégyenletes Európára nézve, és sok millió háborús áldozat emlékeit kavarja fel.”
A náci uralom ideje alatt több mint százezer lett ember csatlakozott önkéntesen a Lett Légióhoz, amely a németek oldalán harcolt a második világháború során az orosz fronton. „Ha az emberek még mindig nem értik meg, hogy az SS-ben való szolgálat rossz dolog volt, akkor még komoly oktatási feladatokat kell Lettországban elvégezni” - mondta a náci megemlékezés kapcsán Efraim Zuroff, a Simon Wiesenthal Központ jeruzsálemi irodájának vezetője.