Vissza a tartalomjegyzékhez

HAZAFI ZSOLT
A társadalom igényli a rendőri korrupciót
Gáspár Attila, a Fővárosi Ügyészség Nyomozó Hivatalának vezetője nyilatkozik lapunknak

- Az elmúlt hetekben egyre több rendőrségen belüli korrupciós, illetve korrupciógyanús ügy derült ki. Emlékezetes, hogy a Központi Bűnüldözési Igazgatóság emberei V. és VI. kerületi rendőröket tartóztattak le egy akciójuk során, mert pénzt követeltek egy kábítószer-kereskedőtől. Másnap Egerben egy fiatal hadnagy bukott le: folyamatosan tájékoztatott két bordélyházat a razziák időpontjairól. A nyomozó hivatalnak milyen tapasztalatai vannak e téren?
- Budapesten másfél-két éve érezhetően szaporodnak a korrupció-gyanús esetek. Vannak, akik eljutottak odáig, hogy bírságoló nyugtatömböt fénymásolnak, vagy éppen nyomdai úton állítják elő, hogy a polgár ne tudja: most éppen zsebre dolgoznak, és később ne tegyen emiatt feljelentést. A nyomdai ügyben nyolc rendőr volt érintett, akik szinte már egy külön csoportot alkottak a testületen belül. Újabban azt tapasztaljuk, hogy a rendőrségi páncélszekrényből lopnak el ilyen tömböket. Ezek sorszáma nincs még névre szólóan feljegyezve.
1996-ban hivatalos személy által elkövetett vesztegetés miatt 41 ügyben rendeltünk el nyomozást, ebből 27-et befejeztünk, 8 esetben vádemelési javaslattal éltünk. 1997-ben már 56 ügyben indult eljárás, ebből 38 zárult le, 18 esetben vádemelési javaslattal.

- Erkölcsi válság van a rendőrségen belül?
- Ez nem ilyen egyértelmű. Sokan nem engednek a kísértésnek, amikor korrumpálni akarják őket, hogy „legyenek elnézőek”. Ilyenkor a lefizetni szándékozó ellen indul eljárás. 1997-ben emiatt 36 esetben emeltünk vádat. A gond az, hogy a tisztességesek mellett vannak rendőrök, akik nem megtévednek egyszer-egyszer, hanem „hivatásszerűen” zsebre dolgoznak. Ők a rendőrruhát pénzszerzésre használják: egy műszakban megkeresik a havi bérüket, sőt hallani olyat, hogy mindez a hónap végére több százezres keresetre duzzad. Sajnos, a testületben kezd elterjedni egy olyan szemléletmód, hogy ez az alacsony fizetés miatt „jár”. Többször elhangzó érv, hogy „nem vagyunk megfizetve, meg kell élni valamiből”.

- A korrupciónak valóban oka és indoka lehet az alacsony fizetés? Hiszen a rendőr dolga éppen az, hogy a törvényt védje. Ignácz István, az ORFK bűnügyi főigazgatója a minap úgy nyilatkozott erről, hogy a középvezetők is tehetnek a korrupció növekedéséről, mivel nem kellőképpen ellenőrzik beosztottjaikat.
- Tény, hogy alacsony a fizetés a testületnél, s nehéz a fiatal rendőrök lakáshoz jutási, egzisztenciateremtési lehetősége. Ezen feltétlenül változtatni kellene. De hozzá kell tenni: sokan máshol ennyit sem keresnének. Legtöbben érettségivel rendelkeznek csak, amihez a rendőrség adja a „szakképesítést”. Nem kötelező rendőrnek lenni: ha annyira tehetséges valaki, miért nem máshol érvényesül. Ha annyira kevés a testületnél a fizetés, keressen más munkát. Az is igaz azonban, hogy jobb ellenőrzés mellett nagyobb lenne a lebukás veszélye is. Nem tartom kizártnak, hogy némely esetben a közvetlen felettesek - alparancsnokok - is tudnak a saját zsebre való munkáról, s elképzelhető, hogy némelykor részesülnek belőle. Ami tovább árnyalja a képet, hogy a társadalomban is van egyfajta igény arra, hogy a rendőr megvehető legyen.

- Ezt hogyan kell érteni?
- Ez leginkább az autósok esetében érhető tetten. Egy részük kifejezetten örül annak, mondhatni igényli, hogy a szabálysértések így is elintézhetők legyenek. Például gyorshajtás esetén automatikusan be kellene vonni a jogosítványt, vagy lejárt műszaki okán levenni a rendszámtáblát. Vannak, akik bocsánatos bűnnek tartják, ha a rendőr némi pénzért eltántorítható ettől a kötelességétől. Ilyen módon éppen a társadalom indukálja a korrupciót.

- A közvélemény-kutatások szerint a lakosságot nem a rendőrt lefizető szabálysértők aggasztják leginkább, hanem a rendőrt lefizető bűnözők. A köznyelv által maffiózóknak nevezett bűnözők és rendőrök közötti korrupt kapcsolatot tartják igazán veszélyesnek. Ez mennyire tapasztalható?
- Ilyesmi leginkább a lopott autók legalizálásánál fordul elő. Például az egyik kerületi kapitányság gépjármű-nyilvántartási osztályának munkatársnője kocsinként 20-30 ezer forintért „mosta tisztára a papírokat”. Értelemszerűen ott fordulhat elő korrupció, ahol a rendőr valamiféle előnyt tud nyújtani. Ilyenek az autózással kapcsolatos okmányok, illetve útlevelek, ideiglenes tartózkodási engedélyek kiállítási helyei. Ezek legtöbbször akkor derülnek ki, amikor egy-egy bűnözőcsoport lebukik. A nyomozó hivatal ügymenetében ritkábbak a „maffia által való lefizetés” esetei.

- Véleménye szerint nem „problémás”, hogy rendőrök diszkókban vagy éjszakai mulatóhelyeken vállalnak másodállást? Nem lehet, hogy eközben jönnek létre olyan illegális kapcsolatok, amelyek által az alvilág embereivé válnak a zsaruk?
- Rendőre válogatja. Abban az öszszefüggésben, amelyben kérdezi, soha nem volt problémánk őrző-védő munkát vállaló rendőrrel. Egyébként a rendőrség szempontjából jelenthet jót is az effajta másodállás: ha az ilyen munkát vállalók a testület érdekében használják fel a megszerzett információkat. Az sem kizárt, hogy vannak, akik az egri hadnagyhoz hasonlóan rosszra használják mindezt, de ma még ilyenről nem tudunk a fővárosban.