Vissza a tartalomjegyzékhez

SERES MÁRTA
Van, aki fizet, van, aki nem

A kereskedelmi televíziók sérelmesnek tartják, hogy az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) nem érvényesítette az MTV-vel szembeni, a reklámkorlátok be nem tartása miatt kirótt 2,5 milliárd forintos büntetés kiszabását. Az ORTT indoklása szerint azért tekintettek el a bírság behajtásától, mert az megrendíthette volna az MTV amúgy is ingatag pénzügyi helyzetét.

Szíjj Judit, az ORTT jogi osztályának vezetője lapunk kérdésére elmondta: az eljárást a testület saját hatáskörében indította a reklámidőkorlátok be nem tartása miatt. A bírság kiszabásától - amely becsült érték - azért is tekintettek el, mert az MTV a sorozatos figyelmeztetések után abbahagyta a jogsértő tevékenységet. Szíjj Judit úgy véli, hogy az ORTT saját hatáskörébe tartozik, mikor és milyen szankciót alkalmaz. Lapunk érdeklődésére, hogy vajon ez a döntés nem lesz-e fegyver a kereskedelmi televíziók kezében a médiatörvény áthágására, a jogásznő azt felelte: a kereskedelmi televíziók kétszer annyi reklámidővel élhetnek, mint az MTV, ezért ha a testület bármely más szankciójának alkalmazása miatt bírósági eljárásra kerülne sor, a kereskedelmi televíziók nem hivatkozhatnak erre a határozatra.
A kereskedelmi televíziók közül az RTL Klub sérelmesnek tartja a testület határozatát. Lapunk kérdésére elmondták: tudomásul veszik a döntést, nem támadják meg, de nyilvánvalóvá vált számukra, hogy nem illetik azonos jogok a különböző médiumokat.
A TV3 jogi igazgatója, Kozma Andrea elmondta: a döntéssel az ORTT saját maga jogszerűségét kérdőjelezi meg. Nemcsak a testület működési szabályaival ellentétes az eljárás, hanem a versenyhelyzetben való semlegessége is kétséges.
Timár János, a testület tagja úgy foglalt állást, hogy döntésük jogszerű volt, az viszont kérdés, hogy az ORTT miért nem lépett fel előbb az MTV jogsértésével szemben. Timár leszögezte: a határozat nem vethető össze az RTL Klubra kiszabott korábbi bírsággal.