Vissza a tartalomjegyzékhez

KRÁLL CSABA
Vadászat a hívők szavazatáért
Interjú Giczy Györggyel, a KDNP elnökével

- Az elmúlt hétvégén tartotta kongresszusát a Kereszténydemokrata Néppárt. A párt elnökeként hogyan látja a kereszténydemokrácia magyarországi helyzetét és jövőjét, annál is inkább időszerű kérdés ez, mert az ellenzéki pártok közül mintha egyre többen jelentkeznének e politikai gondolkodás képviseletére?
- A dolog nagyon egyszerű. A rendszerváltástól kezdve viseljük ezt az elnevezést, és most is olyan programot dolgoztunk ki, amely teljes mértékben összhangban van a nyugat-európai kereszténydemokrata pártok programjával. Korábban a Magyar Demokrata Fórum beszélt arról, hogy van benne kereszténydemokrata vonal is. Ma már nem hangsúlyozza ezt a meggyőződését, inkább gyűjtőpártként létezik, amely sok mindent egyesíteni kíván.
Ez eklektikus pártok kialakulásához vezet, aminek végső soron az a célja, hogy a választópolgár teljes bizonytalanságban maradjon egyes pártok valódi programját illetően. A választásokat megelőző időszakban pedig megindul a vadászat a hívők szavazatáért, azért hivatkoznak egyes jobboldali pártok arra, hogy kereszténydemokraták.
- Ön szerint a mai ellenzék vezető erejeként mutatkozó Fidesz-MPP hiteles képviselője a kereszténydemokráciának?
- A Fidesz-MPP a mai napig teljes jogú tagja a Liberális Internacionálénak, Orbán Viktor pártelnök pedig alelnöke a szervezetnek. A nemzetközi politikai életben is különbséget tesznek a kereszténydemokrácia és a liberalizmus között, ezért meglehetősen nagy artistamutatvány kellene ahhoz, hogy mi itt Magyarországon a kettőt összekapcsoljuk. Valamelyikhez a Fidesz egészen biztosan nem tud hű lenni, ha egyszerre kettő vagy több politikai alternatívát is ötvözni kíván.
- Ön szerint mennyire fontos a politikai életben a kiszámíthatóság?
- A folyamat igazi tétje az, hogy meg tud-e valósulni a pártok programjában egy következetes, az állampolgár számára megnyugtató és kiszámítható magatartás. A probléma legtöbbször az, hogy a különböző politikai erők több mindent akarnak egyszerre megjeleníteni, és ez általában nem sikerül. Ezért aztán bizonyos pártok nem tudják megtartani választási ígéreteiket.
Ma sajnálatos verseny alakult ki a különféle politikai erők között: a ”Ki tudja a választópolgárt jobban becsapni” című választási kampány. Bizonyos politikusoknak pedig egyéni érdeke is fűződik ahhoz, hogy minél zavarosabb legyen a helyzet.
- Mit okozhat ez a jelenség a jobboldalra leadott szavazatok esetében?
- Én nem tudom elképzelni, hogy a keresztény-nemzeti oldal szavazóbázisa egyszerűen rászavaz mondjuk a Fideszre. Ez a párt véleményem szerint nem tudja lekötni a kereszténydemokráciával szimpatizáló tömegeket, mert nincsenek meg a szavazók megnyeréséhez szükséges adottságaik. Ők a KDNP-ből is lényegében csak azokat a személyiségeket tudták beemelni a frakciójukba, akiknek nem volt tömegbefolyása még a párton belül sem. Ha a fiataldemokraták valóban a kereszténydemokrácia felé akarnának elmozdulni, akkor nem néhány politikai karrierjében megsértett volt KDNP-s felé nyitottak volna.
- Véleménye szerint miért futott zátonyra egy szélesebb körű ellenzéki összefogás?
- Mi minden erőfeszítést megtettünk azért, hogy az ellenzéki együttműködés megszülessen. A Fidesz - de sajnos más ellenzéki párt is - inkább a kereszténydemokraták szavazóbázisát akarta megszerezni, mintsem hogy választási szövetséget kössön velünk. Mi a közvéleménykutatások szerint kis pártnak számítunk, mégis mindenki a ránk leadott szavazatokra vágyik.