Vissza a tartalomjegyzékhez


Tépi a száját

Kínában egy Cui Wenping nevű férfi attól lett az ország egyik leghíresebb embere, hogy a saját orcáján zenél. A toplisták vezető sztárjait ugyan még nem szárnyalja túl a 43 éves Cui, ám az ország lakosságát már is megosztotta.
Cui - gumiorcáját paskolva, ütögetve, gyúrogatva - a Jingle Bells-től kezdve Rossini Tell Vilmos nyitányáig közismert melódiákat ad elő. Cui arca két és fél oktáv hangterjedelmű, de mikrofonnal még ezt is növelni tudja. Miközben nyelvizmai segítségével száját belülről ütögeti, az arcát kívülről is paskolja. A homlok, az orca, az orrnyereg, a fogak segítségével pedig további zöngés hangokat bocsát ki.
Bár a produkció látványa borzalmas, legyen az bármilyen nehéz zenekari mű, mint például Bizet Carmenje, Cui azt is tökéletesen elsajátítja. Cui évente ötvennél is több előadással örvendezteti meg hallgatóságát, nem is szólva az állami televíziós és a kínai újévi ünnepségeken történő fellépéseiről. Ennek ellenére koncertjeit csak a közönség viszonylag csekély hányada élvezi, azok is behunyt szemmel. Emiatt Cui nem teheti meg, hogy főállásban cuppogtassa a képét, s nem tud szakítani villanyszerelő szakmájával. Cui 1980-ban egy balesetet követően „érzett rá” zenei talentumaira: egy több-órásra nyúlt harmonikázás után beállt görcsöket masszírozás útján kellett eltávolítani. Eközben vette észre, milyen rendkívüli mértékben nyúlik az arca, amely pofacsontjához csapódva, különféle zenei hangokat ad. Cui rendkívül szorgalmas: a villanyszerelésből hazatérve ő sem nélkülözheti az órákon át tartó, fárasztó gyakorlást. Ebből kifolyólag gyakran zúzza szét saját arcát. „Úgy gondolom, bármilyen szenvedést és nehézséget ki kell bírnom annak érdekében, hogy elérjek valamit a zenében” - mondja Cui.
Ha Cuit zenei képességei nem is juttatják platinalemezhez, az már szinte bizonyos: nem lesz mindennapi arc a kínai tömegben. (CNN)