Vissza a Hetek archívum borítólapjára
II. évfolyam, 11. szám, 1998. március 14

Belpolitika

ZARA ORSOLYA
Nemzeti ünnep a kampányban

A márciusi forradalom 150. évfordulója egybeesik a választási kampány első felvonásával. A kormánypár-tok attól tartanak, hogy az ünnepen az aktuálpolitikai kérdések kerülnek előtérbe. Ez a jelek szerint elkerülhetetlennek tűnik, mert az ellenzék kézenfekvő párhuzamot lát a másfél évszázaddal ezelőtti és a mostani politikai helyzet között.


Adják-veszik a kopogtatócédulákat
Tovább a cikkhez >>>

SOMORJAI LÁSZLÓ
Rendőrkézen a boltosok réme

Elfogták a sorozatgyilkosság gyanúsítottját, akit három budapesti üzletben elkövetett fegyveres rablással, és négy bolti eladó meggyilkolásával vádolnak - jelentette be Forgách László országos rendőrfőkapitány a BRFK Teve utcai székházában.


Pokolgép a kisgazdák székházánál
Tovább a cikkhez >>>

GYÖRKÖS ZOLTÁN
Közvetlen pártbefolyás alatt a magyar média

Jogilag szabad a magyar sajtó, de a gyakorlatban a szabadság érvényesülésének sokféle akadálya van - így összegezhető a különböző újságírói tömörülések véleménye a sajtószabadság mai helyzetéről. Ezen akadályok megítéléséről ugyanakkor részben eltérően nyilatkoznak.


GYÖRKÖS ZOLTÁN
Bírósági reform
Tovább a cikkhez >>>

GYŐRI ZSOLT
Oszlik Bős körül a köd

„Minden magyar állampolgár százezer forinttal van benne tervben” - közölte lapunkkal Illés Zoltán, a Fidesz - MPP alelnöke a nyilvánosságra került keretmegállapodás költségvonzatáról. Majer István, a magyar tárgyalódelegáció helyettes vezetője szerint csupán „torz számok röpködnek a levegőben a közvélemény hergelésére”.


PAPP ISTVÁN
Aggódik a jobboldal

A kereszténydemokratákat az a veszély fenyegeti, hogy nem kerülnek be a parlamentbe, ezért igyekeznek „jó előre kiállítani a mentő bizonyítványt”. Így értékelte a választásokat ellenőrző iroda létrehozására tett KDNP-s kezdeményezést Gulyás József, az SZDSZ jelöltállító csoportjának vezetője. Torgyán József, az FKGP elnöke ellenben nagyon bölcsnek tartja a felvetést, annál is inkább, mivel tőle származik.


HAZAFI ZSOLT
Robbanás a bordélyháznál

Lapunk úgy értesült, hogy a szerdán felrobbantott éjszakai mulató, a Halló bár tulajdonosa az a nő, aki egy rendőrnyomozóval együtt két hete a Margit-hídon balesetet szenvedett. A bárt üzemeltető Kreml Kft. többek között „partnerközvetítéssel” foglalkozik: az éjszakai szórakozóhely valódi jellegét a portálon elhelyezett aktfotók teszik egyértelművé. Rendőrségi körök szerint a robbantást jelzésnek szánták.


ZARA ORSOLYA
Elmarad a nemzeti összefogás

Lezsák Sándor, Giczy György, Csurka István és G. Nagyné Maczó Ágnes is meghívást kapott az 1956-os Magyarok Világszövetségének március 15-i emlékünnepségére. Ez a „nemzeti vonal egységét” demonstrálta volna Pongrátz Gergely, a szervezet elnöke szerint, ám az előrejelzésekből úgy tűnik: az 56-osok csak maguk ünnepelik 1848-at a Corvin-közben.


Sokarcúság
Tovább a cikkhez >>>

SZLAZSÁNSZKY FERENC
A pártatlanság őre: Alexa

A híradások és a választási műsorok tisztaságának ellenőrzésére a Magyar Televízió új testületet hozott létre, a Horváth Lóránt ügyvezető elnök által kinevezett Hírtanácsot. A pártatlanság védelmére hivatott, március eleje óta működő szervezet elnöki székét a korábbi politikai elkötelezettségéről is ismert Alexa Károly, a nemrég megszűnt Új Magyarország című napilap volt főszerkesztője foglalta el.


KRÁLL CSABA
A főherceg továbbra is aktív

„Az Európai Unió Szent István király hagyatéka” - hangoztatta Habsburg Ottó, a Pánerurópai Unió elnöke hazánk csatlakozási esélyeiről szóló előadásában a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karán. Az európai integráció szellemi alapjairól szólva a magyar királyi hercegként köszöntött politikus lapunknak kifejtette: „a vallás adja majd az Unió belső tartalmát”.


MORVAY PÉTER
A Páneurópai Unió
Tovább a cikkhez >>>

NÉHÁNY SORBAN
A reformátusok a magyar CDU -t hiányolják
Tovább a cikkhez >>>

Fókusz

PÁSZTOR LÁSZLÓ
Új keresztes hadjárat lovagjai

Mintegy három évtizede áll a katolikus egyház egyetlen személyes prelatúrája, a terület nélküli - pontosabban fogalmazva: a terület feletti -, különleges előjogokkal rendelkező egyházmegye: az Opus Dei („Isten Munkája”) a nemzetközi viták kereszttüzében. Robert Hutchison a napokban magyarul megjelent A pápa titkos ügynökei (Their Kingdom come - inside the secret world of Opus Dei) című könyve összfoglalót ad a keresztes lovagok és a jezsuiták „erényeit” is magába ötvöző „mozgó egyházmegye” tevékenységével kapcsolatos, megrázó és aggasztó jelenségekről.


RUFF TIBOR
A Föld köldöke
Tovább a cikkhez >>>

Jézus lekésett születésnapja
Tovább a cikkhez >>>

Gazdaság

Mol-jegyzés
Tovább a cikkhez >>>

Nyomozók a bankban
Tovább a cikkhez >>>

APRÓPÉNZ
Líbia az olasz piacon
Tovább a cikkhez >>>

Stabilizálódó chilei gazdaság

A Pinochet-diktatúra lezárulásának újabb eseménye történt Chilében a héten: a 82 éves diktátor immár hivatalosan is lemondott hadsereg-főparancsnoki tisztéről. Ez nem jelenti azonban a teljes visszavonulását: az eseménnyel párhuzamosan átvehette örökös szenátori megbízatását a chilei kongresszusban.


Suharto, a válság generátora?
Tovább a cikkhez >>>

Finisben az szja-bevallás
Tovább a cikkhez >>>

Megszületett a Beszállítói Charta
Tovább a cikkhez >>>

VARGA-TÓTH JÓZSEF
Történelmi magasságokban
Tovább a cikkhez >>>

Háttér

CSEREKLYEI MÁRTA
A koronatanú váratlan halála

Vasárnap éjjel egy dallasi börtönben meghalt James McDougal, a Clinton házaspárt is érintő Whitewater-botrány koronatanúja. Kenneth Starr, a „Monicagate” ügyében is vizsgálatot folytató ügyész szerint McDougal nemrég jelezte neki: „szeretné elmondani az igazságot”.


LAUDANCSEK KATALIN
Orosz-kolumbiai maffia kapcsolatok

„A kolumbiai narkodollár beáramlásával a Krím-félsziget üdülőkörzetének infrastruktúrája teljességgel a kábítószer-maffia kezébe kerülhet” - állítja az Argumenti i fakti című orosz hetilap, amely úgy véli, hogy a szovjet úttörők és pártvezetők egykori kedvenc pihenőhelye rövid időn belül „nemzetközi pénzmosodává válik”.


PÁTKAI MIHÁLY
Irán is fenyegeti a világot?

Az Electronic Telegraph című angol újság értesülései szerint Teherán az utóbbi időben egyre nagyobb hangsúlyt helyez arra, hogy nukleáris technológia birtokába jusson. Madeleine Albright amerikai külügyminiszter európai látogatása során felhívta a nyugati vezetők figyelmét Irán nukleáris programjának veszélyére, Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök pedig nemzetközi összefogást sürgetett a lázas ütemű iráni fegyverkezés megakadályozására. Egyes országok azonban üzletileg érdekeltek az Iránnal fenntartott jó kapcsolatokban.


A turisták bűnös pénze

Az egyiptomi Dzsamaa Iszlámija terrorcsoport száműzetésben élő egyik vezetője, Hamzah al-Masri interjút adott a német Der Spiegel című hetilapnak. A luxori vérfürdőért felelős csoport szerint az Egyiptomba látogató turisták „bűnös pénze” a romlott Nyugat fegyvere az iszlám ellen.


SZABÓ IBOLYA ANNA
Az elkeseredett tartomány

Koszovó-Metohija Szerbia legdélibb részén fekvő, Albániával és a volt jugoszláviai tagállammal, Macedóniával határos terület. Az 500 éves török megszállást átélt Koszovó kicsiben tükrözi az egész Balkán etnikai és vallási sokszínűségét. A térség az ortodox szerbek, a muzulmán albánok és a katolikus horvátok, illetve albánok révén évszázadok óta három hatalmi érdekszféra ütközőzónája.


Hajsza a cédulákért

Megkezdődött a kopogtatócédulák gyűjtése, egyre nagyobb fordulatszámra kapcsol a választási kampány. Vidéken nem reménytelen a KDNP helyzete, nagy kérdés viszont, hogy az FKGP vissza tudja-e fordítani a Maczó Ágnes távozása után elveszített kisgazda szavazókat. Az SZDSZ kopogtatócédulái dinamikusan gyűlnek, változatlanul az MSZP áll az élen, s őt követi némileg leszakadva a stabilan második helyen álló Fidesz, árnyékában az MDF-fel. Patkó Sándor, Hajdú Sándor, Kalmár Mónika és Dudás Ákos tudósítása négy megyéből.


Kultúra

Szent Péter Budapesten

Délutáni kávézás Jancsó Miklóssal, aki demokráciáról, szabadságról, hitről beszél. Fiatalos derűvel, az öreg emberek bölcsességével.


Külpolitika

Európa Törökország nélkül
Tovább a cikkhez >>>

Anyanyelvkorlátozás
Tovább a cikkhez >>>

Az FBI kutat a szupertitkos akták után
Tovább a cikkhez >>>

BALÁZS IMRE
NAGYÍTÓ
Tovább a cikkhez >>>

Magyar polgármesterek Jeruzsálemben

A budapesti palesztin nagykövetség levélben figyelmeztette azokat a magyar polgármestereket, akik meghívást kaptak a testvérvárosok világtalálkozójára Jeruzsálembe.


Pinochet
Tovább a cikkhez >>>

Földrengés
Tovább a cikkhez >>>

A terrorista vezér halála

Az egyiptomi rendőrök agyonlőtték a „Hasszán Szarajevó” néven ismert iszlám terrorista vezért. A Dzsamaá Iszlámija nevű fundamentalista iszlám terrorcsoport vezetője, Hasszán Ahmad Ali a kilencvenes évek elején önkéntesként Boszniában harcolt a szerbek ellen.


Gátügy az Eufrátesznél

Szíria és Irak az Eufrátesz elterelésével vádolja Törökországot, és felszólították az arab országokat, hogy bojkottálják az egymilliárd dollár költséggel épülő új török óriásgát-beruházást. A damaszkuszi külügyminisztérium szerint Törökország néhány évvel ezelőtt már kísérletet tett az Eufrátesz kiszárítására.


Tony népiesíti a monarchiát

A londoni The Sun nevű angol napilap értesülése szerint az angol királynő a monarchiával kapcsolatos nagy jelentőségű reformokra készül. A kezdeményezést Tony Blair támogatja, Fülöp herceg viszont szembehelyezkedett minden változtatással.


RÖVIDEN
Kritikák kereszttüzében a szlovák kormányfő
Tovább a cikkhez >>>

Román félelmek az önredelkezéstől
Tovább a cikkhez >>>

Az elkeseredett tartomány

Nem csökkent a feszültség a szerbiai tartományban. A nagyhatalmak spanyol politikust kértek fel a közvetítésre, miközben Javier Solana főtitkár egyértelművé tette: a NATO nem küld katonákat a térségbe.


Európa nem érti Izraelt

Kőzápor fogadta az izraeli katonákat Hebronban, miután egy ellenőrzőpontnál történt incidensben egy izraeli rendszámú autó három palesztin utasa életét vesztette. A tüntetésekről beszámoló hírcsatornák „nem adnak pontos képet Izraelről” - állította Netanjahu miniszterelnök európai körútja során.


Publicisztika

A szabadságnak nincs többes száma
Tovább a cikkhez >>>

PETRŐCZ KATALIN
A szabadság szivárványa Washington és Pest-Buda között

„Minden ember egyenlőnek született, és olyan elvitathatatlan, a Teremtő Isten által reá ruházott jogokkal bír, mint amilyen az élet, a szabadság és a boldogság keresése” - nyilatkoztatta ki az amerikai alkotmány 1776-ban. Európa kénytelen volt elismerni: bár jóval régebb óta hordja a hátán a civilizációt, a polgári lét alapjainak lefektetésében ifjú „kollégája” jócskán megelőzte. Ilyen merészet a vén kontinens már régen mert gondolni.


Sport

Ezüstnyilak száguldása
Tovább a cikkhez >>>

Bicskei újra kapitány
Tovább a cikkhez >>>

Hirtelen halál a vb-n
Tovább a cikkhez >>>

Box a jégen
Tovább a cikkhez >>>

AHOGY JÖN
Barcelonáé a Szuperkupa
Tovább a cikkhez >>>

Szabadidő

Jéghoki a BS-ben
Tovább a cikkhez >>>

Ősi fűszerek
Tovább a cikkhez >>>

Barlangok Budapesten

Kitűnő hétvégi családi program lehetőségét kínálják Budapest barlangjai, melyek kevésbé ismertek ugyan, de kellemes időtöltéssel és érdekes látnivalóval kecsegtetnek.


MÉSZÁROS MÁRIA SZABÓ M. KINGA
Ezredvégi divatszélsőségek

Miről is szól a divat ma Magyarországon? Egyáltalán, ki vagy mi alakítja a divatot? A közízlés vagy egy-két divatdiktátor? Idén március elején immár tizennegyedik alkalommal rendezték meg a Budapesti Divatnapokat: 270 kiállító mutatta be alkotásait a BNV területén. Kérdéseinkkel több divatszakembert is megkérdeztünk.


Bob-ajánlat
Budapesti Bobpálya
Tovább a cikkhez >>>

Ízvilág
Giorgio Cavicchiolo receptje a Fausto s Ristorante-ból
Tovább a cikkhez >>>

MÉSZÁROS MÁRIA
Tizenéves gyilkosok
Tovább a cikkhez >>>

Színes

Apáca só
Tovább a cikkhez >>>

Drága elnök
Tovább a cikkhez >>>

Újra megnyertük a szolnoki csatát.
Tovább a cikkhez >>>

Tépi a száját
Tovább a cikkhez >>>

Hősies szlovák űrutazás
Tovább a cikkhez >>>

INNEN-ONNAN
19 évig bujkáló katona
Tovább a cikkhez >>>