Vissza a tartalomjegyzékhez


Tony népiesíti a monarchiát

A londoni The Sun nevű angol napilap értesülése szerint az angol királynő a monarchiával kapcsolatos nagy jelentőségű reformokra készül. A kezdeményezést Tony Blair támogatja, Fülöp herceg viszont szembehelyezkedett minden változtatással.

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS

Nagy-Britanniában ismertették azokat a reformjavaslatokat, amelyek egy „népi monarchia” megalkotásában játszanak kulcsfontosságú szerepet. A kormány és a királyi ház együttműködésével készült tervezet sokak szerint csak az első lépést jelenti azon a hosszúnak ígérkező úton, amelynek végére - talán a most 15 éves Vilmos királysága idejére - az egyik legkonzervatívabb európai monarchia a többi európai királysághoz hasonlóan polgáriasabb külsőt ölthet magára.
Közben hírek érkeztek arról is, hogy a reformok nagy vihart arattak a Buckingham palotában, a reformerek és Fülöp herceg, a királynő férje között. A The Sunday Times szerint Fülöp herceg minden reformjavaslattal szembehelyezkedett, és rossz néven vette azt a feltevést is, hogy Diana hercegnő halála mozgatja az eseményeket.
A modernizáció ütemét illetőleg még nem alakult ki konszenzus. A The Sunday Times szerint Blair nyomást gyakorol a királynőre, hogy minden pompát mellőző hétköznapi ruhában és autón hajtson a parlament megnyitására. A királynő azonban ragaszkodik a mintegy 450 éves hagyományhoz, a hoszszú fehér ruhájához, bíbor köntöséhez, a ragyogó korona viseletéhez, valamint a lovasság által kísért lovasfogathoz. A meghirdetett reformtervek közé tartozik állítólag, hogy a jövőben nem kell meghajolni, illetve a hölgyeknek pukedlizni az uralkodó és családtagjai előtt. Az udvar emberei azonban attól tartanak, hogy a királyi család elveszítené méltóságát, ha a modernizációt siettetnék.
A királyi házzal való elégedetlenség Diana tavaly augusztusi halála után hágott tetőfokára, amikor az alattvalók azzal vádolták a királyi családot, hogy nem volt képes kellően reagálni a nemzeti gyászra. Az élő Diana hercegnő állandóan zavarba ejtette a Windsorokat, halála pedig fegyverré vált Tony Blair kezében, aki egy új „népi monarchia” születését igyekszik elősegíteni.
A brit miniszterelnök radikális változásokat szeretne az Egyesült Királyság politikai építményén elérni. A Lordok Házán belüli örökösödés eltörlésével, egy skót parlament és egy walesi közgyűlés felállításával, valamint az ír kérdés rendezésének elérésével Blair a társadalom minden szektorából számít támogatásra. Jelenlegi népszerűségét kihasználva olyan új rendet kíván kialakítani, amely alapjául szolgálhat egy maradandóbb és mélyebben gyökerező stabilitás számára. A CNN jelentése szerint Erzsébet azt is latolgatja, hogy csökkentse a királyi család rendőri védelmének 35 millió fontos számláját és korlátozza a királyi gépkocsik és helikopterek használatát.