Vissza a tartalomjegyzékhez


A turisták bűnös pénze

Az egyiptomi Dzsamaa Iszlámija terrorcsoport száműzetésben élő egyik vezetője, Hamzah al-Masri interjút adott a német Der Spiegel című hetilapnak. A luxori vérfürdőért felelős csoport szerint az Egyiptomba látogató turisták „bűnös pénze” a romlott Nyugat fegyvere az iszlám ellen.

- A Dzsamaa Iszlámija tagjai civileket, rendőröket és turistákat gyilkolnak le Egyiptomban. Miért nem védik meg az ártatlan külföldieket ezektől a támadásoktól?
- Mi, az iszlám hívei Isten által kezdeményezett háborút vívunk Egyiptom ellen, aki az ördög szövetségese. Véget kell vetni a Sátán uralmának. Azonban súlyos hiba volt, hogy a luxori hadművelet során gyermekeket is megöltek. Ez ellenkezik a Koránnal.

- És mi a helyzet a többiekkel? A turisták nem ellenségként érkeztek az önök országába. Az ő jelenlétük munkát ad a helyieknek. A turisták tisztelik az egyiptomi történelmi örökségeket.
- Figyelmeztettük a turistákat, hogy nem szívesen látott személyek Egyiptomban. Az ő pénzük bűnös pénz. Romlott életet élő emberek pénze, akik el akarják terjeszteni bűneiket az iszlám világban is.

- Mi az alapja ezeknek a vádaskodásoknak?
- A féktelen szexuális élet, amelynek az eredménye a muzulmánok között egyre jobban terjedő AIDS, a gyermekek szexuális zaklatása, a gonosz szerencsejátékok és a Nyugat más bűnei, mind az iszlám elleni fegyverek.

- A legtöbb látogató csupán az ősi egyiptomi műemlékeket szeretné látni.
- Ez csupán az iszlámellenes tevékenység egy további eredménye. A külföldiek Egyiptom iránti lelkesedésének az a célja, hogy halhatatlanná tegyék a fáraók iránti utálatos bálványimádást. A Korán azt mondja, hogy a fáraók az emberiség ellenségei voltak.

- Miért nem demokratikus úton fejtik ki a propagandájukat?
- Nem hagyjuk, hogy az úgynevezett demokraták tőrbe csaljanak bennünket. Ez azt jelentené, hogy majmoljuk az istentelen Nyugatot, és a választásoktól és hangulatoktól függünk.

- Jordániában a Muszlim Testvériség szervezete elfogadta a szabad választásokat, mint ahogy Algériában a jelenleg betiltott Iszlám Felszabadítási Front is. Az egyiptomi Muszlim Testvériség pedig sokat megtenne azért, hogy elfogadtassa magát politikai pártként.
- A demokratikus elv félrevezető, mert nem Allah akarata, hanem embereké, és nem ismeri el legfelsőbb iránymutatóként Allah törvényeit, a shariahot. Mindez korlátozza Isten mindenhatóságát.

- Tehát az ön véleménye szerint azok a muzulmánok, akik ellenzik az erőszakot, nem jó muzulmánok?
- Már a kezdetektől fogva mindenféle taktikai fogás nélkül mondjuk, hogy elutasítjuk a demokrácia elveit, mert azok ellentétben állnak Istennel. Nemcsak Egyiptomban, hanem egyre több muzulmán országban is a mi álláspontunkat vallják.

- Ez azt jelenti, hogy értelmetlen lenne a kormány részéről, ha politikai párbeszédet kezdeményezne az iszlám követőivel, mint például ahogy Algériában az Iszlám Felszabadítási Front (FIS) követeli?
- Inkább az Algériai Fegyveres Iszlám Csoportot (GIA) állítanám példaként, amely kivált a FIS-ből, hogy ne keveredjen bele a dialógus és a választások veszélyes forgatagába. A GIA egységei egyetlen célért harcolnak: hogy minden hatalom egyedül csak Istené legyen.

- Helyesli, hogy a GIA kommandói teljes falvakat tesznek a földdel egyenlővé, és nőket, gyermekeket, időseket mészárolnak le, mint az állatokat?
- Nem, tényleg nem - bár a harcosok hisznek abban, hogy a gyermekeket is meg kell ölniük, hogy megmentsék őket attól az élettől, ami egy Istennel ellenséges környezetben várna rájuk. Algériában egyébként a mészárlások sok esetben a kormánycsapatok műve.

- Mi a célja a Dzsamaa Iszlámija és más, hasonló egyiptomi szervezetnek?
- Egy teokrácia létrehozása, ahol csak a Korán a hatalom alapja. A harcosaink addig harcolnak, amíg találnak eretnekeket.

- Irán és Szudán az istenért küzdő iszlám harcosok pionírjai?
- Irán shíita ország. A shíiták félrevezetett muzulmánok, akik alárendelik magukat Isten állítólagos kormányzójának, a vali ye-faqihnak [legfelsőbb jogtudósnak]. És bár Szudán a világ minden részén igyekszik az iszlámot szolgálni, az ottani szellemi vezető, Hassan al-Turabi még Egyiptommal is hajlandó lenne tárgyalni, csak hogy megtarthassa hatalmát. Mi nem kötünk paktumot egy kaméleonnal.

- Nincsen sehol támogatójuk és szimpatizánsuk az iszlám világban?
- Az afganisztáni tálibok rendszere áll legközelebb a mi nézeteinkhez, még akkor is, ha sok hibája van. Követőink ezrei szellemi otthonra lelnek Afganisztánban, és egy több hónapos ott-tartózkodás nekünk is új erőt ad.