Vissza a tartalomjegyzékhez

LAUDANCSEK KATALIN
Orosz-kolumbiai maffia kapcsolatok

„A kolumbiai narkodollár beáramlásával a Krím-félsziget üdülőkörzetének infrastruktúrája teljességgel a kábítószer-maffia kezébe kerülhet” - állítja az Argumenti i fakti című orosz hetilap, amely úgy véli, hogy a szovjet úttörők és pártvezetők egykori kedvenc pihenőhelye rövid időn belül „nemzetközi pénzmosodává válik”.

Az orosz lap rendőrségi forrásból származó információkra hivatkozva azt állítja, hogy az orosz és a kolumbiai maffia mind szorosabb kapcsolatai miatt Gilberto Echeverri Mechia kolumbiai védelmi miniszter személyesen ajánlotta fel szakértők cseréjét a moszkvai hatóságoknak a kábítószer- és fegyvercsempészek elleni hatékonyabb küzdelemhez. Az Argumenti i fakti úgy tudja, hogy a krími félszigetről közvetítők hosszú láncolatán keresztül szállítanak rendszeresen nagy tételben Bogotába Kalasnyikov gépfegyvereket. A csempészhálózaton keresztül pedig visszafelé kokainnal megrakott tengeri konténerek érkeztek Szentpétervár és más orosz városok kikötőibe.
Az orosz és a kolumbiai különleges osztagok együttműködése már meg is hozta az első gyümölcsöket: nemrég sikerült meghiúsítani hordozható rakétarendszerek eladását a medelini heroinkartell számára. A vizsgálat során további illegális üzletekre is fény derült. Az orosz hatóságok kiderítették, hogy az egyik ismert orosz származású kolumbiai kokainbáró, Vladimir Gilinski klánja a narkodollárokat a híres krími szanatóriumok felvásárlásával igyekszik tisztára mosni. A nyomozók adatai szerint mintegy kétmilliárd dollárt készül 1998-ban befektetni a bogotai maffia a Krímben. Az egyik letartóztatott kábítószer-kereskedő elmondta, hogy két központból történik az irányítás: Párizsból kapják az utasításokat és a pénzt, amelyet Jaltában és Szocsiban vesznek át. A másik irányító központ a Moszkva melletti Podolszkban működik.
Az üdülőingatlanokért folyó küzdelem az elmúlt évben kezdett igazán élessé válni. Viktor Suba, a Krím-félsziget főügyésze nem kevesebb mint 30 beadványt továbbított Kijevbe műemlék épületek törvénytelen magánkézbe adása miatt. A gyanús ügyletek közül azonban érdekes módon csak Sofia Rotaru orosz popsztár neve körül kerekedett hatalmas vihar - állítja az idézett orosz hetilap. Az énekest azzal vádolják, hogy 700 angol fontért vásárolt meg egy olyan kétszintes tengerparti villát, amelynek értékét legkevesebb 200 ezer fontra becsülik. A lap emlékeztet rá: más forrásból származó információk szerint ez a botrány egy előre kitervelt akció eredménye volt, amelynek a célja a közfigyelem elterelése a krími ingatlanok valódi tulajdonosairól.
Múlt év ősze óta folyamatosan véres leszámolások kísérik a befolyási övezetek felosztását. A karácsonyi főszezonban megölték Vladislav Goldint, a krími üdülőkörzet helyettes gazdasági vezetőjét és több olyan magas rangú tisztviselőt is, akik veszélyeztethették volna az alvilági csoportok hegemóniáját az adott területen. Miközben a harsány Rotaru-botrány zajlik, fedezékében szép sorban szorulnak ki a „kolumbiaiakat” zavaró helyi bandák.
A nemzetközi maffia megjelenését jól jelzi az a tény, hogy egy év alatt háromszorosára nőtt Szocsiban a szervezetten elkövetett bűncselekmények száma. Egyre növekszik a kábítószer-fogyasztás és a prostitúció is. Míg korábban a Krím-félsziget a nászutasok kedvelt úticélja volt, mára a tengerparti romantikát kereső fiatalok helyét a volt Szovjetunió egész területéről idesereglő fiatalkorú fiú prostituáltak foglalták el, akik - mint az Argumenti i fakti fogalmaz - „pénzes ‘műkedvelőket’ hivatottak kiszolgálni”. A homoszexuális turizmus olyan méreteket öltött, hogy a legelőkelőbb hotelekben a luxuslakosztályokat már ezzel a szolgáltatással együtt kínálják a nemzetközi vendégseregnek. Az Orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat nem zárja ki annak lehetőségét, hogy a jövőben megnő az olyan zsarolások és más bűncselekmények száma, melynek áldozatai a „meleg” csalira ráharapó „nem tradicionális” szexuális beállítottságú magas rangú személyek és üzletemberek lehetnek.