Vissza a tartalomjegyzékhez

ZARA ORSOLYA
Elmarad a nemzeti összefogás

Lezsák Sándor, Giczy György, Csurka István és G. Nagyné Maczó Ágnes is meghívást kapott az 1956-os Magyarok Világszövetségének március 15-i emlékünnepségére. Ez a „nemzeti vonal egységét” demonstrálta volna Pongrátz Gergely, a szervezet elnöke szerint, ám az előrejelzésekből úgy tűnik: az 56-osok csak maguk ünnepelik 1848-at a Corvin-közben.

„Ha ez a négy ember együtt szerepel, egy pódiumon, és ugyanabba a mikrofonba beszél, sokat jelentett volna” - mondta lapunknak Pongrátz Gergely, az 1956-os Magyarok Világszövetségének elnöke a jobboldal összefogására tett - sokak által naivnak nevezett - kísérletéről. „Szeretnénk a nemzeti vonal egységét - közölte -, de valószínűleg senki nem jön el.”
G. Nagyné Maczó Ágnes (Új Szövetség), illetve Lezsák Sándor, az MDF elnöke vidéken turnézik, Giczy György KDNP-kongresszuson van, Csurka István (MIÉP) pedig kijelentette: ha Lezsák és Giczy nem jön, akkor ő sem. Pongrátz szerint jelezték ugyan, hogy küldenek valakit maguk helyett, de mint hangoztatta: „Nekem nem kellenek a másodhegedűsök.”
Giczy György, a KDNP elnöke elmondta: „Természetesen részt vett volna a rendezvényen”, de a kereszténydemokraták szombati kongresszusa most előbbre való. Majd hozzátette: a kezdeményezés gyönyörű, ám túl későn jött, hiszen tombol a kampány. Giczy a nagyobb jobboldali pártok felelősségének tartja, hogy kútba fulladt a nemzeti összefogás. Az ötvenhatosok mindenkivel tárgyaltak, de Pongrátz úgy véli, azok csak a pecsenyéjüket sütögetik és megfeledkeznek a nemzetről.
Szabó Iván, az MDNP elnöke „jelzésértékűnek” találta az ünnepség tervezett főszereplőit és politikai közegét. Majd leszögezte: „Most már tényleg nem tudom, hogy hány MDF van.” Deutsch Tamás, a Fidesz - MPP alelnöke szerint: „Mindenkinek szíve joga, hogy kivel és milyen módon ünnepel.”