Vissza a tartalomjegyzékhez

HAZAFI ZSOLT
Robbanás a bordélyháznál

Lapunk úgy értesült, hogy a szerdán felrobbantott éjszakai mulató, a Halló bár tulajdonosa az a nő, aki egy rendőrnyomozóval együtt két hete a Margit-hídon balesetet szenvedett. A bárt üzemeltető Kreml Kft. többek között „partnerközvetítéssel” foglalkozik: az éjszakai szórakozóhely valódi jellegét a portálon elhelyezett aktfotók teszik egyértelművé. Rendőrségi körök szerint a robbantást jelzésnek szánták.


A Király utca a robbanás után Fotó: MTI

Ezen a helyen már tavaly áprilisban is követtek el merényletet: akkor kézigránátot dobtak a biztonsági ráccsal ellátott bejáratra. Szerdán azonban nem házilag készült bomba robbant, ami hivatásos elkövető(k)re vall.
Lapunk úgy tudja: a Halló bár tulajdonosnője jelenleg kórházban fekszik. Ő ült ugyanis abban a dzsipben, amely két hete egy lámpaoszlopnak csapódott a Margit-hídon, s amelyben a BRFK Szervezett Bűnözés Elleni Szolgálatának egyik nyomozója is megsérült. Mint ismeretes, a „hármas kötelékben” autózó társasággal együtt szórakozott a szolgálat kábítószer csoportjának - azóta már lemondott - vezetője is. A robbantást ezért rendőrségi körökben jelzésértékűnek tartják.
Ezért is figyelemre méltó, hogy múlt héten az V-VI. kerületben egy rajtaütés során éppen a „jussukat behajtó” rendőrökre csaptak le a Központi Bűnüldöző Igazgatóság (KBI) kábítószer-ellenes nyomozói. A négy rendőr egy külföldi drogkereskedőnél akart - úgymond - „tartozást behajtani”. Egerben pedig két titkos bordélyház leleplezésekor derült fény arra, hogy egy rendőr rendszeresen informálta az ellenőrzések alkalmával „konszolidált” éjszakai bárként működő lokálok tulajdonosait. Mikor jött a drót, a prostituáltak eltűntek. Ezek az ügyek is mutatják: jelenleg átláthatatlan a rendőrségen belüli korrupció.
Berta Attila, a BRFK vezetője a V-VI. kerületi kapitányság múlt heti állománygyűlésén felszólította a rendőröket, hogy döntsék el, kit szolgálnak: az alvilágot vagy a testületet. Aki az előbbit, az adja le szolgálati papírjait és - mint mondta - „menjen a pokolba”.
Forgács László országos rendőrfőkapitány kijelentette: azonnal megválik a korrupt rendőröktől. Ingnácz István, az ORFK bűnügyi főigazgatója pedig az egyik napilapban úgy érvelt, hogy azok a középvezetők is tehetnek a rendőrségen belüli korrupció terjedéséről, akik nem ellenőrzik rendesen az alkalmazottakat.
Egy magát megnevezni nem kívánó rendőrségi informátorunk lapunknak elmondta: a zsaruk gyakorta mellékállást vállalnak, szerencsés esetben tisztességes munkát. Sikamlósabb területre keveredhet a rendőr, amikor az úgynevezett szakértelmét vásárolják meg. S mivel van fegyvertartási engedélye, biztonsági őrként alkalmazzák. Kezdetben a diszkókba kerestek „rendfelügyelőket”. Az alvilág főbb tevékenységi köreinek - elsősorban a drog- és szexüzletnek, illetve az autólopásoknak - kapcsolódási pontja a diszkó, ahol a legtöbb kábítószer fogy, és ahonnan - már drogfüggőként - kerül ki a prostituáltak és autótolvajok egy része. Itt némelykor - fizetésüket kiegészítő „másodállásban” - éppen rendőrök vigyázzák a „rendet”, ahonnan már csak egy lépés az éjszakai lokálok, bordélyházak sötét világa.