Vissza a tartalomjegyzékhez


Pincér, napfényt

Az északiak, akiknek többsége telente búskomorsággal küszködik, mostanában olyan kávéházakat látogatnak, ahol nem csupán tejszínt rendelhetnek kávéjukhoz, hanem „napfényt” is.
Stockholm és Helsinki divatos kávéházaiban a mesterséges napfény különleges izzókból árad. A sugárzó fény a napfény spektrumát szimulálja, ugyanakkor kiszűri az ultraviola-sugarakat. Ettől a fénytől nem lehet kellemetlenül leégni, és a szem sem károsodik - állítja a Philips egyik szakembere. Ez a cég szolgáltatja a különleges lámpákat a Molvidson és az Engel kávéházaknak. Tudományos kutatások eredményei igazolják, hogy a fényterápia hatékony gyógymód az évszakhoz kötött kedélybetegségben szenvedők számára.
A svédek és a finnek, akik nemzedékek óta koffeinnel próbálták leküzdeni a melankóliát - legalább háromszor annyit fogyasztanak belőle, mint például az amerikaiak - udvarias értetlenséggel bámultak arra, aki esetleg koffeinmentes kávét rendelt. A skandináv télben azonban, amikor csak hatórányi a nappal, még a koffein sem ad elég nagy lökést az emberi szervezetnek. A nap sugarai nagyon nehezen tudnak áttörni a vastag, galambszürke felhőkön. A napfény kritikus mennyisége egyénenként változó, hiánya különböző kellemetlen tüneteket okozhat: fáradékonyságot, erőtlenséget, az alvásigény megnövekedését, vagy édesség iránti éhséget.
„Általában egy órát szoktam üldögélni itt. Utána könnyebben el tudom viselni a szürkeséget ebben a szörnyű évszakban” - mondta egy vendég a helsinki Cafe Engelben. A Lappföldi Egyetem kutatói szerint minden tíz finn közül egy valamilyen mértékben hajlamos az évszakhoz kötött kedélybetegségre, és száz közül egy szenved tőle. Az Egyesült Államokban a becslések szerint a felnőttek öt százalékánál a téli kedélybetegség olyan súlyos, hogy orvoshoz fordulnak panaszaikkal. (MTI)