Vissza a Hetek archívum borítólapjára
II. évfolyam, 10. szám, 1998. március 07

Belpolitika

SZLAZSÁNSZKY FERENC
Megszakadt a K-vonal

Lecsengett a K-telefonok ötven éve tartó korszaka. A kormány február 28-i hatállyal megszüntette a „zártkörű közigazgatási telefonrendszert”, ugyanakkor elfogadta egy új, korszerű hálózat kiépítésének tervét. A döntés eredményeképpen az elavult rendszer fenntartása - évi 400 millió forint - nem terheli tovább az államkasszát, az új távközlési hálózat viszont 70 milliárddal növeli a kiadásokat - mondta Kiss Elemér, a kormány szóvivője.


HAZAFI ZSOLT
Titokban tanú

A tanúk kilétét titokban lehet tartani a bírósági tárgyalások során, ha a parlament elfogadja az új büntetőeljárási törvényt. Jelenleg a tanúvédelem csupán azt tartalmazza, hogy a tanúként megidézettek kérhetik adataik titokban tartását, de kötelesek a bíróság előtt megjelenni. A szakemberek szerint ez „édeskevés” a védelmükhöz.


A miniszterelnök kérése a bírósághoz

Horn Gyula miniszterelnök szerdán a Legfelsőbb Bíróság épületében megbeszélést folytatott az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) tagjaival. A találkozót a Magyar Demokrata Fórum alkotmányellenesnek minősítette.


KUNSTÁR CSABA
Bankrablás számítógéppel

A magyar jog a számítógépes bűnözés fogalmát 1994 óta ismeri. Legutóbb Magyarországon egy vidéki bank számítógépes szakembere olyan programot alkotott, amellyel telefonvonalon bejutott a pénzintézet központi számítógépébe.


ZARA ORSOLYA
Pozsgay MDF- színekben

Egykori munkásőrök és volt MSZMP-funkcionáriusok is lehetnek MDF-es országgyűlési képviselők - így módosította a Magyar Demokrata Fórum országos gyűlése a párt alapszabályát Gödöllőn. A korábbi tilalom feloldására azért került sor, mert a párt Fejér megyei szervezete országgyűlési képviselőjelöltként kívánta indítani Pozsgay Imrét, az MSZMP Politikai Bizottságának volt tagját a májusi választásokon.


Új mozgalom
Tovább a cikkhez >>>

KRÁLL CSABA
A sokszínű egység

„Van esélye a szocialista pártnak, hogy megkerülhetetlen kormányzati tényező legyen” - nyilatkozta lapunknak Jánosi György, a párt alelnöke, aki szerint egy egységes, magabiztos, de önkritikus MSZP tartja kongresszusát a hétvégén. A párton belüli egyeztetések után abban is teljes az egyetértés, hogy a szocialisták miniszterelnök-jelöltje ismét Horn Gyula lesz.


SZAKONYI DÁVID
Elégedetlen orvosok

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) hétfőn felhívásban fordult a kormányhoz és a parlamenthez, melyben többek között az egészségügyi dolgozók európai bérarányoknak megfelelő bérezését és a rendkívüli munkaidők törvényes keretek közé szorítását követelte. Ha a kormány március 19-ig nem jelöl ki tárgyalódelegációt, akkor a MOK dönt, milyen formáját választja a tiltakozásnak. Kökény Mihály népjóléti miniszter úgy nyilatkozott: hajlandó tárgyalni, de szerinte a MOK követelései nem reálisak.


GYŐRI ZSOLT
Nem írják alá a keretmegállapodást

A kormány csütörtöki ülésén úgy döntött, egyelőre nem hoz döntést Bős ügyében. Ehelyett elkészítteti azokat a hatástanulmányokat, amelyek alapján majd megállapodást lehet kötni. Ezzel a kormány lényegében elfogadta az SZDSZ és részben az ellenzék álláspontját.


quot Tartsuk a jó irányt quot
Tovább a cikkhez >>>

SZAKONYI DÁVID
A dokinak hallgatnia kell

Ha valaki kábítószer fogyasztása miatt rosszul van és mentőt hív, többé nem kell tartania attól, hogy az orvosok kiadják a rendőrségnek. Ezt ugyanis semmilyen jogszabály nem írja elő és nem is engedélyezi, ezért az Országos Mentőszolgálat sok esetben jogtalanul járt el. Majtényi László adatvédelmi biztos álláspontja szerint „a mentőszervezet feladata a gyógyítás és nem a feljelentés”. Ugyanakkor szakemberek rámutatnak: a büntetőszankciók gyengesége és felépítésének hiányosságai serkentőleg hatnak a kábítószerek terjedésére.


Tüntetés
Tovább a cikkhez >>>

Elkészültek a kopogtatócédulák

Mintegy harminc tonna kopogtatócédulát kell postázni március 9-13 között a választópolgárokhoz. A választópolgár elviheti az adott párthoz vagy jelölthöz is, de a legkényelmesebb megoldás, ha otthon marad. Az aktivisták úgyis hamarosan kopogtatnak vagy csengetnek az ajtaján.


Továbbra sem egységes az ellenzék

A jelenlegi, széttagolt ellenzék a „egyesülési kényszer alatt áll”- jelentette ki lapunknak Boross Péter, az MDF alelnöke. Hasonló felfogást tükröz a Fidesz kétpólusú politikai rendszerre (kétpártrendszerre) irányuló törekvése is, ám az egyesülésre vonatkozóan a két párt között alapvető koncepcionális különbségek vannak.


Életmód

DR. MOLNÁR ATTILA
E -hető? számok
Tovább a cikkhez >>>

Fókusz

CSEREKLYEI MÁRTA
Al-Fajed merénylettel vádol

Fél év után megszólalt a nyilvánosság előtt Diana hercegnő és partnere, az egyiptomi származású Dodi al-Fajed tavaly augusztusi párizsi balesetének egyetlen túlélője. Trevor Rees-Jones, Diana testőre a Mirror című brit lapnak adott interjújában elmondta, hogy a karambol után egy női hangot hallott a hátsó ülésről: „Diana hangja volt, aki Dodit szólította”. A The Independent című lap megkérdőjelezi az alkalmazott módszer és Rees-Jones memóriájának megbízhatóságát, mivel „a volt testőr orvosait Al-Fajed fizette”.


SZABÓ IBOLYA ANNA
Lebegy nem adja fel

Az orosz nagypolitikában egykor központi szerepet játszó Alekszander Lebegy ismét politikai babérokra vágyik: a távoli és fagyos Szibériában próbálja kiépíteni új karrierje első állomását. A kaukázusi származású politikus portréját a Newsweek című amerikai magazin ismertette.


GRÜLL TIBOR
Az elveszett frigyláda nyomában

Bizonyára sokan emlékeznek még Steven Spielberg az Elveszett frigyláda fosztogatói című filmjének arra a jelenetére, amikor a fasiszták az ősi egyiptomi romváros, Avarisz romjai között kutatva rábukkannak a rejtélyes frigyládára, majd némi bonyodalmak után az abból kicsapó „értelmes tűz” szabályosan szétégette őket - miközben a „jó oldalon” álló főszereplőket életben hagyta. Van-e a történetnek valóságalapja? Egyáltalán mi az a frigyláda és miért kell azt mindenáron megkeresni? S megvan-e egyáltalán? Ezt kutatta Etiópiában Graham Hancock angol kutató, az egyik mai Indiana Jones, melynek eredményeiről magyarul most megjelent könyvében számolt be. Hasonló kutatásokról számol be a nemrégiben megjelent Templom a hegy alatt című könyv is, amelynek szerzői Thomas Ice és Randall Price. Cikkünkben e kutatások eredményeit foglaljuk össze.


RUFF TIBOR
Keresztény megújulási mozgalom

Az elmúlt évben a média olyan világorgánumai, mint a Time folyóirat vagy a CNN kitüntetett figyelemmel fordultak a „pünkösdi-karizmatikus mozgalom” néven közismert keresztény irányzat tevékenysége felé - kinyilvánítva egyúttal, hogy e mozgalom egyes megnyilvánulásai (konkrétan például az egymillió férfi részvételével Washingtonban tartott konferencia vagy a szintén egymilliós brazíliai istentisztelet) immár átlépték azt a határt, amelyen túl társadalmi hatásuk megérdemli a világ figyelmét.


Gazdaság

Növekvő éhínség Észak-Koreában

Észak-koreai hírügynökségi jelentések szerint a napi gabonaadagot a januári 30 dekáról 10 dekára csökkentik, de két hét alatt így is kifogynak a raktárkészletek. A helyi szakértők túlzásnak tartják ezt az állítást, a nemzetközi ügynökségek szerint viszont a helyzet annyira rossz, hogy túlzásról nemigen lehet szó.


EURO
Tovább a cikkhez >>>

BALÁZS IMRE
A Valutaalap hajthatatlan

Hetek óta zajlik a huzavona a román kormány és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) között, ami kis híján kormányválsághoz vezetett. Nem véletlen, hiszen az IMF a segélycsomag fejében olyan szigorító intézkedéseket követel, amit a szűkös gazdasági körülmények között élő lakosság nehezen viselne el. Kormányhoz közel álló politikusok szerint az IMF-javaslatok megvalósítása akár társadalmi robbanást is kiválthat.


STRBIK LÁSZLÓ
Ráígérnek
Tovább a cikkhez >>>

PAPP ISTVÁN
Tanulmányi hitelrendszer

Százötven milliárd dolláros világbanki hitelről szóló szerződést írt alá Magyar Bálint kultuszminiszter Washingtonban. Az összeg kizárólag a magyar felsőoktatás fejlesztésére fordítható. A magyar államnak további százmillió dollárral kell a költségekhez hozzájárulnia. A finanszírozandó célok között szerepel a szeptembertől bevezetésre kerülő tandíjhitelrendszert felváltó tanulmányi hitelrendszer kiépítése is.


Jogszabály a fogyasztóért
Tovább a cikkhez >>>

Bill Gates tagadta a vádakat
Tovább a cikkhez >>>

Csúcsközelben
Tovább a cikkhez >>>

KOVÁCS KLÁRA
Célegyenesben a közös pénz

Célegyenesbe érkezett az Európai Monetáris Unió (EMU) „tagtoborzása”, miután valamennyi az euro bevezetésére jelölt ország nyilvánosságra hozta tavalyi gazdasági eredményét. Valószínűnek látszik, hogy Görögország kivételével 11 ország részvételével indul el jövőre az euro. Amíg a jelentések megosztják a nyugat-európai közgazdászok véleményét - a német gazdaságkutatók és politikusok egyenesen megkérdőjelezték a német jelentés hitelességét -, addig a „latin országokban” tovább nő az eurohívők tábora.


Kockázatos Globex kötvény
Tovább a cikkhez >>>

Szennyes víz
Tovább a cikkhez >>>

APRÓPÉNZ
Segély a palesztinoknak
Tovább a cikkhez >>>

Háttér

BARTUS LÁSZLÓ
quot Az SZDSZ a liberális közép pártja quot


BARTUS LÁSZLÓ
A párt jelöltjei sikeres és hiteles személyek

Beszélgetés Kuncze Gáborral, az SZDSZ elnökével


Külpolitika

Az osztrák bíborost Pannonhalmára száműzik ?

A News osztrák hírmagazin csütörtökön megjelent számában azt állítja, hogy a pannonhalmi bencés apátságba helyezik át Hans Hermann Groer osztrák bíborost. „Minden alapot nélkülöz az a hír, amely szerint Groer bíboros új tartózkodási helyeként állítólag a Pannonhalmi Főapátság is szóba került” - áll a bencés apátság által kiadott nyilatkozatban.


Újabb áldozatok Koszovóban

Egy hete a Szerbiához tartozó Koszovó tartományban az elmúlt tíz év legsúlyosabb összecsapásai zajlanak. Az albán szeparatisták és a szerb biztonsági erők összetűzésében eddig legalább negyvenen vesztették életüket. A The Times című brit napilap szerdai helyzetelemzése szerint Koszovó olyan időzített bomba, amely a délszláv válság tíz éve alatt nem robbant fel, most azonban „a villongások működésbe hozták a gyutacsot”.


Bővebben
Ismét Weizman az elnök
Tovább a cikkhez >>>

Külföldi vélemények Bősről
Tovább a cikkhez >>>

BALÁZS IMRE
Virágzik a korrupció

Az igazságügyi minisztérium és a bírósági szervek pénteken tartott megbeszélésén, a szervezett bűnözés és korrupcióellenes harc szerény sikerei hallatán Constatinescu elnök megdöbbenésének adott hangot: „Számomra ez hihetetlen… Nem tudom elhinni!…”. Az Adevarul című romániai napilap úgy véli, hogy a reformintézkedések bevezetése óta az igazságszolgáltatás helyzete tovább romlott.


Újfasiszták Veronában
Tovább a cikkhez >>>

Meciar Szlovákia erős embere

Michal Kovac szlovák köztársasági elnök március 2-án, hétfő délután ünnepélyes ceremónia keretében a Meciar-kormányra ruházta jogköreinek egy részét. A távozó államfőt ezrek búcsúztatták Pozsonyban.


Izraeli–libanoni alkudozás

Benjamin Netanjahu miniszterelnök felajánlotta az izraeli csapatok kivonását Libanonból, amennyiben a bejrúti kormány eleget tesz a biztonsági feltételeknek. Jichák Mordehai izraeli védelmi miniszter a Hezbollah síita szervezet lefegyverzését követeli a Dél-Libanonból való izraeli katonai kivonulás feltételeként.


Az EU egységes Ciprust szeretne
Tovább a cikkhez >>>

Erősödik az Unió és Irán kapcsolata

Az Európai Unió külügyminiszterei az Iránnal való kapcsolatok normalizálásának felgyorsítása mellett döntöttek. Irán az EU-val együtt az amerikai törvények áldozata - állítja a Teheran Times.


Utolsó figyelmeztetés Iraknak
Tovább a cikkhez >>>

Schröder győzni készül

Az alsó-szászországi választások győztesét, az 54 éves Gerhard Schrödert nevezte meg kancellárjelöltként a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) az őszszel esedékes szövetségi parlamenti választásokra.


Riport

LOCSMÁNDI ANDREA
Anyák a menhelyen
Tovább a cikkhez >>>

Sport

Shaquille O'Neal
Tovább a cikkhez >>>

AHOGY JÖN
Az angolok elözönlik a futball VB-t
Tovább a cikkhez >>>

Muster lába rövidebb
Tovább a cikkhez >>>

Mélyrepülésben a Zöld Sasok
Tovább a cikkhez >>>

Dinamo – a betoncsapat
Tovább a cikkhez >>>

Szabadidő

Sipos Zoltán szakács receptjei:
Tonhal aszalt szilvával 5 fő részére
Tovább a cikkhez >>>

Túraprogramok
KSK-túraprogram
Tovább a cikkhez >>>

SZOMBATHY TÜNDE
Barnulni, de okosan

Évszázadokon át a fehér bőr kölcsönzött arisztokratikus megjelenést, a barnaság a szabadban dolgozó parasztok sajátja volt. Ma sokan nem győzik kivárni, amíg a tavaszi nap pótolja az előző hónapok lemaradását, és a szoláriumok által ígért gyors barnulást részesítik előnyben. Az emberi hiúságnak köszönhető a szoláriumkultúra korábban soha nem látott térhódítása. Dr. Hönigschmied Éva bőrgyógyászt és Tassi Ágnes kozmetikust kérdeztük a mesterséges barnulás előnyeiről és veszélyeiről.


KULIFAI GYULA
Irány a Velencei-tó
Tovább a cikkhez >>>

Olvasni jó ...de nem mindegy, mit
Tovább a cikkhez >>>

MATUSIK GABRIELLA
Négykerekűek őrizetben
Tovább a cikkhez >>>

Színes

Bikaviadal
Tovább a cikkhez >>>

INNEN-ONNAN
Krokodilgyerek állami gondozásban
Tovább a cikkhez >>>

Csomagterv
Tovább a cikkhez >>>

Rolls Royce Szeráf
Tovább a cikkhez >>>

Sivatagi tó
Tovább a cikkhez >>>

Pincér, napfényt
Tovább a cikkhez >>>

Túszejtő madár
Tovább a cikkhez >>>

Elektronikus szaglás
Tovább a cikkhez >>>

Meciar zsebtévé
Tovább a cikkhez >>>

Összecsukták az atomernyőt
Tovább a cikkhez >>>

Tollhegy

TOOLHEGY

Olvasóink leveleit szerkesztett formában közöljük. Nem adunk helyet szélsőséges, az emberi méltóságot sértő megnyilatkozásoknak, illetve olyan véleményeknek, melyek fölösleges indulatokat keltenek.