Vissza a tartalomjegyzékhez


Sipos Zoltán szakács receptjei:
Tonhal aszalt szilvával 5 fő részére

Hozzávalók:
800 g tonhal vagy busa, 3 dl halalaplé (lehet halászlé kockából is), 25 g Rama margarin, 150 g aszalt szilva, 1,5 dl tejföl, 1/4 g bazsalikom, 1/4 g kakukkfű, 1/4 g fehérbors, citrom, só

Az étel elkészítése annak felismerésével kezdődik, hogy hiába indultunk hajnalban a ködös tópartra, ma sem fogtunk semmit. A szégyenérzet leküzdése után az első közértben vásároljunk tonhalat. Otthon az alaposan megmosott aszalt szilvát langyos vízbe beáztatjuk. A felengedett, szeletekre vágott halat megsózzuk, és szűrt citromlével meglocsolva egy órán át pihentetjük. Ezután minden szeletbe belegöngyölünk 1-2 szem kimagozott szilvát, s a szeleteket hústűvel vagy fogvájóval összetűzve margarinnal kikent tepsibe vagy tűzálló tálba egymás mellé lerakjuk. Megszórjuk kakukkfűvel, bazsalikommal, őrölt borssal. A megmaradt szilvát is rárakjuk. A halalaplevet tejföllel elkeverjük, enyhén sózzuk, reszelt citromhéjjal ízesítve a halszeletekre öntjük. Alufóliával lefedve, előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük. Petrezselymes burgonyával vagy rizzsel, esetleg burgonyapürével tálaljuk.

Túrós guba (5 fő részére)

Hozzávalók:
10 db kifli, 8 dl tej, 300 g tehéntúró, 100 g porcukor, 20 g margarin, 25 g mazsola, 10 g vaníliáscukor, 1 db citrom

Az ujjnyi vastag szeletekre vágott kiflit meglocsoljuk a cukor felével, a vaníliás cukorral és a reszelt citromhéjjal ízesített langyos tejjel.
Lazán összekeverjük a szitán áttört túróval és a megmosott mazsolával, majd egy margarinnal kikent mély hőálló üvegedénybe öntve előmelegített sütőben átmelegítjük. A maradék cukorral meghintve tálaljuk.