Vissza a tartalomjegyzékhez

SZAKONYI DÁVID
A dokinak hallgatnia kell

Ha valaki kábítószer fogyasztása miatt rosszul van és mentőt hív, többé nem kell tartania attól, hogy az orvosok kiadják a rendőrségnek. Ezt ugyanis semmilyen jogszabály nem írja elő és nem is engedélyezi, ezért az Országos Mentőszolgálat sok esetben jogtalanul járt el. Majtényi László adatvédelmi biztos álláspontja szerint „a mentőszervezet feladata a gyógyítás és nem a feljelentés”. Ugyanakkor szakemberek rámutatnak: a büntetőszankciók gyengesége és felépítésének hiányosságai serkentőleg hatnak a kábítószerek terjedésére.

Dr. Soltész Miklós az ORFK bűnmegelőzési osztályának munkatársa lapunknak elmondta, hogy bár a kábítószer-fogyasztás bűncselekmény, a rendőrség nem támaszkodhat ilyen módon az orvosokra, igaz, erre nincs is szükségük.
„A társadalomnak és a rendőrségnek közös érdeke, hogy a drogosok az orvosokhoz forduljanak” - közölte. Az orvosok is azt szeretnék, ha a kábítószereseket orvosi, és nem rendőrségi esetként kezelnék. A rendőrségnek ugyanakkor joga, sőt feladata ellenőrizni a drogambulanciákat és a kábítószereket meghatározott keretek között legálisan alkalmazó gyógyintézményeket. A kábítószer-kereskedelem megfékezése ugyanis a társadalmat, az emberi egészség megőrzését szolgálja. Mindezt azonban csak a személyes adatok védelmének megsértése nélkül tehetik. A drogambulanciák számára ez azért lényeges kérdés, hogy az adatok kiszolgáltatásának lehetősége ne riassza el a szenvedélybetegeket.
A drogok tartása ugyanis minden mennyiségben bűncselekmény: ha valakinél a rendőrség kábítószert talál, azonnal eljárás indul ellene. Aki pedig drogos állapotban mentőt hív, az magától értetődően tartott magánál kábítószert. Ha ez a mennyiség nem haladja meg a szakemberek által „csekély mennyiségként” definiált határt, amely nem hozzászokott szervezetnél tízszerese is lehet a halálos vagy mérgező adagnak, akkor az illető választhat: aláveti-e magát a gyógyító, megelőző kezelésnek, vagy sem. Ha igen, akkor egy évre felfüggesztik az eljárást, ha pedig a hat hónapig folyamatosan tartó megelőző-gyógyító kezelés megtörténtét igazolja is, akkor megszüntetik ellene. Ezzel kívánják segíteni a szenvedélybetegeket, hogy legyen visszaút a társadalomba.
Gáspár Judit addiktológus, a Jász utcai drogambulancia meg-bízott főorvosa szerint a „csekély mennyiség” erős heroinfüggő esetében lehet egynapi adag is. A szakember elmondta: a büntetőszankciók gyengesége és felépítésének hiányosságai csökkentik a megelőzés hatékonyságát, miközben serkentőleg hatnak a kábítószerek terjedésére. Gáspár Judit szerint a büntetések súlyának demonstratív prevenciós ereje meglehetősen gyenge és ez gyengekezűvé teheti ezen a téren a bűnüldözést is.