Vissza a tartalomjegyzékhez

HAZAFI ZSOLT
Titokban tanú

A tanúk kilétét titokban lehet tartani a bírósági tárgyalások során, ha a parlament elfogadja az új büntetőeljárási törvényt. Jelenleg a tanúvédelem csupán azt tartalmazza, hogy a tanúként megidézettek kérhetik adataik titokban tartását, de kötelesek a bíróság előtt megjelenni. A szakemberek szerint ez „édeskevés” a védelmükhöz.

Az utóbbi időben több esetben megtörtént, hogy a vádlottakra terhelő vallomást tevők később visszavonták vallomásaikat. Mind a rendőrség, mind az ügyészség számos ügyről tud, hogy fenyegetés állt a visszakozás hátterében. Ez leginkább a szervezett bűnözéssel kapcsolatban tapasztalt jelenség.
Bócz Endre fővárosi főügyész lapunknak elmondta: az új büntetőeljárási törvény tervezete tartalmazza annak lehetőségét, hogy ha szükséges, névtelenek maradjanak. Nem kell megjelenniük a tárgyalásokon és vallomásaikat is elég csak írásban megtenniük. Nevük, lakcímük és kilétük felismerésére szolgáló egyéb információk nem szerepelhetnek a jegyzőkönyvekben és nem hangozhatnak el a tárgyalásokon.
Mint megtudtuk: Európában nincs általános és egységes tanúvédelmi eljárási rend, a legtöbb esetben azonban a tanú „anonimálását” alkalmazzák. Az Európai Unió egyik szakbizottsága által megfogalmazott ajánlás is ezt támogatja - melynek szövegezésében Bócz Endre is közreműködött -, és ez épült be az új büntetőeljárási törvény tervezetébe is. Az angolszász gyakorlat ellenben más.
Az Egyesült Államokban a tanúknak minden körülmények között meg kell jelenniük a bíróságon, a vádlott előtt is. Védelmüket úgy oldják meg, hogy a tárgyalást követően - indokolt esetben - megváltoztatják a tanú személyazonosságát - ha kell: plasztikai sebész is beavatkozik - és áttelepítik egy másik államba. Bócz Endre szerint ezt csak nagyon nehezen lehetne Magyarországon alkalmazni, hiszen nem nevezhető amerikai méretű és színvonalú áttelepítésnek, illetve elrejtésnek az ország egyik végéből a másikba való átköltözés: a tanú nincs nagyobb biztonságban Mátészalkán, mint Szegeden lett volna.