Vissza a tartalomjegyzékhez


A BBC vak rendezője

Világtalan fiatalembert vett fel a BBC brit közszolgálati televízió egy szakmai tanfolyam hallgatói közé. A hír azért került a pénteki brit sajtó első oldalaira, mert a 27 éves Damon Rose, aki 13 esztendős kora óta teljesen vak, tévérendezőnek készül. Rose 350 jelöltet utasított maga mögé, amikor felvételt nyert a kétéves, több mint 28 ezer fontba kerülő - a BBC által finanszírozott - rendezői kurzusra. A jelölt nem teljesen tapasztalatlan választott szakmájában: a BBC 2-es csatornája számára már rendezett egy revüműsort, s munkájában egy asszisztens segíti, aki szavakban vázolja számára az éppen összeállítandó jelenetek pillanatnyi állapotát.
Rose a legnagyobb brit bulvárlapnak, a The Sun magazinnak pénteken elmondta: amíg látott, rengeteget tévézett, s pontosan emlékszik rá, hogy „a dolog miként működik”.
A BBC berkein belül nem fogadta mindenki osztatlan lelkesedéssel a világtalan tévérendező-jelöltet. Az egyik név nélkül nyilatkozó bíráló szerint Rose rendezői taníttatása az előfizetési díjak elpocsékolásával ér fel, és nem más, mint „piszi”, csakhogy a politikai korrektségnek (PC) ez a megnyilvánulása „túlmegy a józan ész határain”. A „politikai korrektség” hivatalos fogalomkörébe tartozik Nagy-Britanniában a hátrányos helyzetű vagy kisebbségi jelöltek esetében alkalmazott, számukra kedvező pozitív megkülönböztetés. Ennek aktuális példája a külügyminisztérium éppen folyamatban lévő toborzó kampánya, amely hangsúlyozottan „a nemzetiségi kisebbségeket” (értsd: a színes bőrű lakosságot), valamint a testi fogyatékosságokkal sújtott érdeklődőket bátorítja jelentkezésre diplomáciai pályafutással kecsegtető állásokra. Damon Rose azonban visszautasítja, hogy felvételének bármi köze lenne a politikai korrektség vezérelte kedvező megkülönböztetéshez, mondván: pontos elképzelései vannak választott szakmájáról, s amikor rendez, akkor valóban ő áll a parancsnoki hídon, nem asszisztense. A BBC szóvivője a The Sun kérdésére kijelentette: Rose máris „igen ígéretes” tehetségnek tűnik. (MTI)