Vissza a Hetek archívum borítólapjára
II. évfolyam, 9. szám, 1998. február 28

Belpolitika

NÉHÁNY SORBAN
Szigorodó ügyvédi követelmények
Tovább a cikkhez >>>

Pecázgatás ízes kukaccal
Tovább a cikkhez >>>

KRÁLL CSABA
Szabad a kis gazda

A diósdi, az érdi és a tárnoki kisgazdák felfüggesztve tagságukat, csatlakoztak az Új Szövetség Magyarországért választási akciópárthoz, mert „nem láttak reális esélyt arra, hogy a Független Kisgazdapárt megnyerje a választásokat” - nyilatkoztak az érdekeltek. Turi-Kovács Béla, az FKGP Pest megyei elnöke szerint a hír valótlan, a (volt?) kisgazda szervezetek azonban jegyzőkönyvvel bizonyítják: szép számmal pártoltak át Maczó Ágnes szervezetébe.


KOZMA NAPSUGÁR
Rendőrpénz

Meg kell szüntetni a rendőrség alulfinanszírozottságát - mondja ki az MSZP közbiztonsági programtervezete, s egyben újabb operatív szervezetek felállítását tartja indokoltnak a bűnmegelőzési stratégia részeként. Az SZDSZ álláspontja szerint ellentmondás van a rendőrség szervezeti egységét veszélyeztető további koordináló szervek létrehozása és a rendőrség anyagi stabilizálására irányuló feladatok között, hiszen a Központi Bűnüldözési Igazgatóság munkája nem igazolta a létrehozásába ölt pénzeket.


HAJDÚ SÁNDOR
A hruscsovi nagy ugrás

Békéscsabán járt Magyar Bálint művelődési miniszter, aki a Heteknek nyilatkozva elmondta: a választások igazi kérdése, hogy az MSZP abszolút többséget szerez-e - és ezáltal növekszik az esély, hogy egypárti kormány alakuljon Magyarországon -, vagy sem.


HAZAFI ZSOLT
Az MSZOSZ a parlamentben kívánja a dolgozókat képviselni

Az MSZOSZ a választási eredményektől függetlenül is „kormányra kerülhet”. A Munkáspárt és a MSZOSZ baloldali platformja szerdán írt alá választási szövetséget, korábban az MSZOSZ szociáldemokratái az MSZP-vel kötöttek megállapodást, míg a keresztényszociális platform a KDNP-vel, illetve a polgári szövetséghez tartozó MDNP-vel törekszik választási megegyezésre.


FAZEKAS CSABA
Polgári lesz-e a Fidesz-Magyarország?
Tovább a cikkhez >>>

Bicska helyett fejsze

„A polgári összefogás építése során már szembe találkoztunk és még találkozni is fogunk nehéz kérdésekkel” - állította Orbán Viktor, a Fidesz - MPP elnöke a párt IX. kongresszusán elmondott beszédében.


MAGYARY FERENC
Szoci a lista
Tovább a cikkhez >>>

Csintalan kimaradt
Tovább a cikkhez >>>

Lehallgatási monopólium

„Egyes hatóságok igyekeznek saját titkosszolgálati részlegeket létrehozni” - állítja Nikolits István nemzetbiztonságért felelős tárca nélküli miniszter, aki szerint ez zavart okoz a titkokat fürkésző szervezetek között. Kőszeg Ferenc szabaddemokrata képviselő szerint viszont erre - különösen a rendőrségnek - jogilag megvan a lehetősége, sőt a közbiztonság és a nyomozati munka érdekében ez akár előnyös is lehet.


KRÁLL CSABA
Mérlegen a pártok egyházpolitikai programja

Egyes parlamenti pártok már a kampány elején fontosnak tartották, hogy az ország polgáraival megismertessék egyházi programjukat. A szocialisták vitára bocsátották, a kisgazdák bemutatták, míg a fiataldemokraták épp a napokban öntik végleges formába. A különbözőségek ellenére egyben mindegyik koncepció megegyezik: az egyházpolitika egyaránt fontos a pártok számára.


KUNSTÁR CSABA
Zöldek

A májusi parlamenti választásra újsághirdetéssel toboroz képviselőjelölteket a szélsőséges nézeteiről ismert Magyarországi Zöld Párt. Vezetőik lehetségesnek tartják, hogy mind a 176 egyéni szavazókörzetben jelöltet állítsanak.


Életmód

DR. MOLNÁR TIHAMÉR
Hogyan előzzük meg az agyérbetegséget?
Tovább a cikkhez >>>

Fókusz

KOLOZSVÁRI JUDIT
V. Netanjahu-korszak: két tűz között

Magyarországon - mint ismeretes - 1956 után a szovjet propaganda határozta meg a tájékoztatást. A közvélemény csupán a tények egy részével ismerkedhetett meg, azokkal is egy „sajátos” optikán keresztül. Különösen igaz ez a szovjet érdekszférát érintő területekre, így a Közel-Keletre is. A rendszerváltás óta a magyar tájékoztatás törekszik arra, hogy a hiányokat pótolja, s a hivatalos propaganda által sugalmazott képet korrigálja. Ehhez kívánunk hozzájárulni e sorozatunkkal, melyben egy nagyszerű könyv bemutatásával a modern Izrael tárul fel, egy nép hősies küzdelme, hogy otthont találjon hazájában. Ezúttal az ötödik, befejező részt közöljük.


SZABÓ IBOLYA ANNA
A karnevál áldozatai

Rióban valóban mindenki megtalálhatja a kedvére való mulatságot: a bordélyházak közönsége kiözönlik az utcákra, a kékvérűek nagyszabású bálokon szórakoznak, a homoszexuálisok kötélhúzó versenyeket rendeznek - közölte a négy napig tartó riói karneválról készített összeállításában a CNN. Bár a hamvazószerdával véget ért karneváli időszak idei fekete mérlege még nem ismeretes, az első baleset híre már megérkezett.


PAPP ISTVÁN
Erőszak a médiában

Újra a figyelem középpontjában a médiában megjelenő erőszak. A Magyarországi Gyermekbará-tok Mozgalmának „Gyilkosság nélküli képernyőt” kezdeményezéséhez eddig hét egyház és több mint hetven társadalmi szervezet csatlakozott. A héten három SZDSZ-es képviselő asszony is támogatásáról biztosította az indítványt. Kórodi Mária, Szolnoki Andrea és Büky Dorottya elmondták: érzékelik, milyen rosszat tesz a gyermekeknek, ha állandóan vér folyik a képernyőről. „Mi nem szeretnénk, ha a gyermekeink véres, szörnyű jeleneteket látnának a televízióban”- jelentette ki Szolnoki Andrea. A média képviselői, bár egyetértenek a célokkal, nem érzik magukat érintettnek.


SZLAZSÁNSZKY FERENC
Tessék győzni
Tovább a cikkhez >>>

Gazdaság

APRÓPÉNZ
Kritikus helyzetben az MTV
Tovább a cikkhez >>>

Csődben a pékek

A sütőiparban kialakult árverseny miatt az ágazatban ma már 30 százalékos a feketegazdaság aránya, ami egyre inkább csőddel fenyegeti a tisztességes vállalkozókat - jelentette ki Werli József, a Sütőipari Egyesület elnöke.


Lakásvásárlás esetén járó kedvezmények

A múlt héten írtunk a szociálpolitikai kedvezményekről, de ezen kívül mód nyílik akár új, akár használt lakás vásárlása esetén is kölcsönök felvételére. Cikkünkben az OTP által folyósított hitelekről és néhány más lehetőségről is írunk.


Új porszívógyár
Tovább a cikkhez >>>

POGÁCSÁS PÉTER
Mikrohitel a fővárosiaknak
Tovább a cikkhez >>>

Segítség az adósoknak
Tovább a cikkhez >>>

STRBIK LÁSZLÓ
Ígérgetések földje
Tovább a cikkhez >>>

Olimpia a mormon fővárosban

Alighogy az utolsó korcsolyázók is befejezték futamaikat az ez évi téli olimpián, Nagano helyére az Egyesült Államokbeli Utah állam lépett rendezőként. A hét elején Salt Lake City polgármestere hivatalosan is felkérte a téli olimpia „cirkuszát”, hogy sátrát a városukban állítsa fel.


Suharto rendet teremt

A New York-i székhelyű Emberi Jogi Figyelő az indonéz kormányt a kínai nemzetiség elleni gyűlöletkeltéssel vádolja. Indonéz tisztviselők állítólag „patkányokról” és „árulókról” beszéltek, miközben burkolt célzásokat tettek kínai üzletemberekre - írta legfrissebb számában az Economist című gazdasági lap.


Fúzió
Tovább a cikkhez >>>

VARGA-TÓTH JÓZSEF
Emelkedő árak
Tovább a cikkhez >>>

Lemondott a román privatizációs miniszter

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szigorú költségvetési követelményei, és a készenléti hitelkeret esedékes részletének késlekedése miatt új koalíciós feszültség alakult ki Romániában.


KOVÁCS KLÁRA
Csábító iraki olaj

Az olajárak négyhónapos mélyrepülését az Irak elleni katonai akció közelsége sem tudta feltornászni. Sőt amikor az ENSZ főtitkára egyezségre jutott Irakkal, az európai és az ázsiai piacokon tovább esett az olaj ára. Egy barrel nyersolaj ára most a tavaly októberi árnak csupán a 30 százalékát éri, ez pedig 46 hónapos mélypontot jelent.


Háttér

HACK MÁRTA
Harc a pedofil maffia ellen
Tovább a cikkhez >>>

BARTUS LÁSZLÓ
Interjú Kósáné Kovács Magdával, az MSZP ügyvezető elnökével

„Én azt gondolom, hogy a magyar demokrácia stabil, de törékeny” - mondta a Heteknek adott interjújában Kósáné Kovács Magda, az MSZP ügyvezető elnöke. A szocialista politikus szerint az ellenzék részéről ma a 3,60-as kenyér ígérgetése folyik. Akik elhiszik ezeket, hajlamosak lehetnek arra is, hogy az ígéretek teljesítéséért behunyják a szemüket, ha a demokrácián sebek esnek. Kósáné Kovács Magda szerint a demokrácia ma is védelemre szoruló érték.


Külpolitika

Siralomházbólaz elnöki székbe

Dél-Koreában beiktatták hivatalába Kim De Dzsungot, az ellenzéki vezérbol lett államfot. Mintegy 40 ezren vettek részt a szöuli parlament elott rendezett beiktatási ceremónián, és valóságos népünnepély kísérte a „békés és történelmi” jelzokkel minosített váltást, az ellenzéki pártnak és vezetojének hatalomra kerülését.


Izrael nem engedheti meg magának, hogy háborút veszítsen

„Szaddám Huszein szavahihetősége a nullával egyenlő” - vélte a Heteknek nyilatkozva Dán Ofry magyar származású izraeli író, aki a magyar kormány meghívására a Magyarország 2000 nemzetközi konferenciára érkezett Budapestre. Ofry szerint a ma-gyar-izraeli kapcsolatok az elmúlt évtizedben „a legjobb irányban haladnak”.


Templomvita Romániában
Tovább a cikkhez >>>

RÖVIDEN
Görögország torpedózza az EU bővítést?
Tovább a cikkhez >>>

Ex-miniszterelnökök vád alatt

Vasárnap nyilvánosságra hozott döntésében a török alkotmánybíróság betiltotta az iszlámista Jólét Párt működését. Felfüggesztették Erbakan volt miniszterelnök és pártja további öt parlamenti képviselőjének mentelmi jogát, valamint öt évre eltiltották őket politikai jogaik gyakorlásától. A Turkish Daily napilap értesülései szerint a feloszlatott párt 147 parlamenti képviselőjéből eddig 91 lépett be az Erény Párt elnevezésű új politikai mozgalomba.


NAGYÍTÓ
Tovább a cikkhez >>>

Szlovák kötélhúzás

Március 5-én lesz a szlovák elnökválasztás második fordulója. A leköszönő Michal Kovac helyére pályázó Meciar miniszterelnök előzetesen kikötötte: csak abban az esetben indul, ha „pártja garantálja számára a győzelemhez szükséges ellenzéki szavazatokat”.


Utcai csata Indiában
Tovább a cikkhez >>>

Az iszlám Moszkva kapujában

Oroszországot jelentős politikai és gazdasági veszteség érheti, ha megépül a kaszpi-tengeri olajmezőket a Nyugattal összekötő új vezetékhálózat - állítja az Izvesztyija. Az orosz lap szerint a moszkvai befolyás gyengülése az iszlám fundamentalizmus térnyeréséhez vezethet Közép-Ázsiában.


Le Pen bíróság előtt

Tüntetést szervezett önmaga mellett Jean-Marie Le Pen, a francia szélsőjobboldal vezére szombaton Versailles-ban, akit a bíróság egy most folyó perben garázdasággal vádol. A francia Le Figaro szerint az ügy „véget vethet Le Pen politikai pályafutásának”.


Tornádó Floridában

Vasárnap estétől hétfő reggelig tucatnyi tornádó söpört végig Florida középső részén. „Ami másodpercek alatt elpusztult, azt hetekbe, hónapokba, sőt talán évekbe kerül helyreállítani” - mondta Clinton elnök, aki személyesen kereste fel szerdán a tornádók sorozata által sújtott floridai körzetet. Az orlandói Walt Disney park látványosságai a cég képviselői szerint nem szenvedtek komolyabb sérülést a viharban.


A Moszad újra felsült

Újabb kudarc érte az izraeli titkosszolgálatot, ezúttal Svájcban. Minden bizonnyal ez állhat a Moszad főnökének, Danny Jatomnak kedden bejelentett lemondása hátterében - írta a Jediót Ahronót című izraeli napilap.


Amerika bizalmatlan

Az ENSZ-főtitkár által Bagdadban aláírt megállapodás elhárította a közvetlen katonai konfliktus veszélyét a Közel-Keleten. A bizalmatlanság azonban nem múlt el. Szaddám Huszein legújabb ígéretei kapcsán Bill Clinton leszögezte: „Nem az számít, amit Irak mond, hanem amit tesz.” Az angol-amerikai haderő továbbra is teljes készültségben várja az egyezmény „tesztelését”.


Publicisztika

Fő-e új méreg?
Tovább a cikkhez >>>

Riport

HAZAFI ZSOLT
Szekszárd: Nincsenek torzsalkodások

Szekszárdnál kezdődik a Dunántúl, s itt végződik az Alföld. Ez a kettősség évszázadokig rányomta bélyegét a településre. Babits Mihály a századelőn úgy látta szülővárosát, hogy az a „kis város, nagy falu” mintaképe. Szekszárd a felszín alatt azóta is megőrizte mezővárosi vagy inkább falusi jellegét. Az elmúlt nyolc év alatt azonban feltámadt a borászat, a polgárosodás jelei mutatkoznak. A megyeszékhely lassan cáfolja Babits szavait: elhagyható a „nagy falu” kifejezés.


LOCSMÁNDI ANDREA
Tovább fényesítjük az aranyrögöt

Beszélgetés Szedleczky Lászlóval, a Jorgos Travel utazási iroda alapítójával, Görögország díszpolgárával a cég sikereiről, kínálatáról, a mediterrán utazási lehetőségekről.


Sport

Pelé óvatos
Tovább a cikkhez >>>

Hollandia–Mexikó: 3-2
Tovább a cikkhez >>>

Gyógyítható?
Tovább a cikkhez >>>

Gyenge bírák, bravúros mutatványok
Tovább a cikkhez >>>

Nyilasi gólerős Fradit ígér

Hétvégén kezdődik a Labdarugó NB I. tavaszi szezonja. Nyilasi Tibor, a Ferencváros labdarúgócsapatának vezető edzője ez alkalomból nyilatkozott a Heteknek.


A csehek ünnepeltek

Csehország nyerte a naganói olimpia férfi jégkorongtornáját, miután a fináléban nem kis meglepetésre 1-0-ra legyőzte az esélyesebb Oroszországot. Ez volt Csehország jégkorongban kiérdemelt első ötkarikás aranyérme.


Szabadidő

Túraprogramok
Tovább a cikkhez >>>

Ízvilág

Kalla Kálmán a Gundel Étterem Európa-díjas, Magyar Mesterszakács és Aranysapka-díjas főszakácsának ajánlata


Kirándulás a Dunakanyarba és Aggtelekre
Tovább a cikkhez >>>

ERDŐS ORSOLYA
Mit tegyünk az alvászavarok ellen?
Tovább a cikkhez >>>

Színes

INNEN-ONNAN
Megbékélés a farkasokkal
Tovább a cikkhez >>>

A BBC vak rendezője
Tovább a cikkhez >>>

Castro rekordja
Tovább a cikkhez >>>

Csicskás az anyósnak
Tovább a cikkhez >>>

Hadosztályunk bevonult az önök városába
Tovább a cikkhez >>>

Ballábas
Tovább a cikkhez >>>

A nacionalista James Bond
Tovább a cikkhez >>>