Vissza a tartalomjegyzékhez


Csicskás az anyósnak

A 80 éves múltra visszatekintő Vörös Hadsereg hagyományai a mai Oroszországban is élnek, így a szolgálat a mai orosz hadseregben sem leányálom. A hivatalos adatok szerint évente legalább ezer sorkatona vet véget önkezével életének, a katonaszökevények száma pedig hosszú idő óta nem csökken. A „békeidők” szokatlanul nagy „veszteségének” fő oka az öreg katonák és a tisztek kegyetlensége. Akadnak azonban „jólelkű” parancsnokok is.
A kivételezett haderőnem, a rakétacsapatok egyik mintahadosztályának sorkatonáját saját parancsnoka mentette meg az öreg bakák önkényeskedésétől - legalábbis a tiszt későbbi magyarázata szerint -, amikor tisztiszolgaként kiemelve, „különleges megbízatást” adott Dmitrij Zujevnak.
Az orosz katonát a családszerető tiszt saját anyósához vezényelte, az Irkutszk mellett fekvő Iszkra falu egyik portájára. Az új „objektumon” hét tehén, két koca és számos háziszárnyas ellátása volt a haza szolgálatára behívott Zujev feladata, akit a porta szaunájában szállásoltak el. Nyáron itt még csak-csak kellemesek voltak a körülmények, de télen erősen huzatos volt a legénységi szállás, már csak azért is, mert a parancsnok valamiért elfeledkezett a téli ruházat kiadásáról.
A katonát a fagyhaláltól a jószívű szomszédok mentették meg: ki sapkát hozott, ki kesztyűt és kabátot adott a vacogó katonának. Tíz hónap szolgasor után a modern „jobbágyságon” felháborodott szomszédok „szabadították fel” végül Zujevet, mert türelmüket vesztve bejelentést tettek a hatóságoknak.
A rakétahadosztály parancsnoksága szerint a felelősöket „szigorúan megbüntették”. Zujevnak azonban ki kell szolgálnia maradék idejét, immár a kaszárnyában, ami az orosz hadseregen belüli állapotok ismeretében nem biztos, hogy jobb hely lesz, mint az Irkutszk melletti parasztporta. (MTI)