Vissza a tartalomjegyzékhez


Nyilasi gólerős Fradit ígér

Hétvégén kezdődik a Labdarugó NB I. tavaszi szezonja. Nyilasi Tibor, a Ferencváros labdarúgócsapatának vezető edzője ez alkalomból nyilatkozott a Heteknek.


Nyilasi Tibor. Megoldódik a csatárhiány

- Milyen Fradit fognak látni a szurkolók a következő szezonban?
- Nagyon remélem, hogy egy jobbat és eredményesebbet, mint amely ősszel szerepelt itt. Mindenképpen az első három helyezés közé kell bejutnunk, hiszen a közönség is ezt várja tőlünk.

- Kik lesznek a csapat meghatározó játékosai?
- Feltétlenül ki kell alakítani egy stabil vázat. Remélem, hogy bármelyikük véd is a két kapus, Hajdú és Udvarácz közül, erőssége lesz a csapatnak. Remélem azt is, hogy a védelem Dragónerrel az élen stabilabb lesz, mint ősszel, és egy Dragóner, Lipcsei, Jagodics, Miriuta, Horváth Feri tengelyhez a többiek is fel tudnak majd nőni.

- Hogyan sikerült a felkészülés?
- A felkészülés jól sikerült, december 20-a óta van edzésben a csapat. Bécsben voltunk a karácsonyi teremtornán, utána itthon kezdtük el az alapozást, majd elmentünk Chilébe, ahol jó körülmények között, nagyszerű ellenfelek ellen játszottunk. Ezután ismét itthon folytattuk, illetve fejeztük be a felkészülést. Szerencsére olyan jó volt az időjárás, hogy hazai pályán edzhettünk, nem kellett tábort vernünk sem külföldön, sem idegen helyen, a pályák nagyszerűek voltak, mintha nyár lett volna. Mindent összegezve: nem lehet panasz a gyakorlásra, jöhet a bajnokság.

- Az új játékosoknak sikerült beilleszkedniük az új közegbe?
- Remélem, hogy sikerült, és a csapaton belül is kialakulhat egy egészséges versenyszellem. A csapat és a bő keret az őszi szezonra elfogyott, most azonban jöttek fiatal játékosok is. Igaz, a szakosztály jelenlegi helyzetében játékosokat vásárolni nem tudtunk, ezért a fiatalok majdhogynem ingyen kerültek a csapathoz, még ha csak kölcsönbe is. Gyakorlatilag minden poszton két játékosom van. Ezzel megszűnnek bizonyos gondok, többek között a csatárhiány. Hiány volt a góllövő csatár posztján is. Remélem, hogy Potemkin idejövetelével ez is megoldódik, most majd magukhoz térnek a csatárok, és rivalizálni fognak a csapatba kerülésért.

- Hogyan látod a magyar futball általános helyzetét és jövőjét?
- Nagyon nehéz egy-két mondatban összefoglalni, és nekem nem is tisztem, hogy igazságot tegyek. Vannak, akik ezt kifejtik, és elmondják elképzeléseiket, kiváltképp az új MLSZ. Nekem az a véleményem, hogy a mindenkori futball a mindenkori társadalom tükörképe, és ha egy társadalomban a gazdasági és a politikai élet nyugodt és racionális, akkor a futballban is ezeket a jegyeket lehet felfedezni, például tervszerűséget, racionalitást, professzionizmust. Amíg a hétköznapi életben és a gazdasági téren országos szinten zavarok mutatkoznak, addig a futballban sem lesz sokkal könnyebb a helyzet.

- Szerinted az MLSZ új elnöke és az új vezetőség tud-e valami újat, valami frisset belevinni a futballba?
- Azt hiszem, ezt a kérdést inkább nekik kéne feltenni, hiszen ők vállalták ezt a posztot. Biztos, hogy kész programmal fognak majd jelentkezni, de nekünk mindenképpen türelmet kell szavazni számukra, hiszen egyik napról a másikra ezt a futballt nem lehet megreformálni. A gazdasági életet kell ahhoz először rendbetenni, hogy a futball példamutató lehessen. Én bízom benne, de majd meglátjuk.

- Ha felkérnének, vállalnád a szövetségi kapitányi tisztet?
- Ez egy össznépi játék, fölösleges itt most választ adnom, mivel az MLSZ új vezetésének véleményét, elhatározását, jelöltjét még nem lehet ismerni.

- Néhány személyes kérdés. Mióta vagy nős?
- 1981 óta.

- És hány gyermeked van?
- Kettő: egy tizennégy éves fiam, őt Tibornak hívják, és egy nyolcéves, aki szintén fiú, őt Bálintnak hívják.

- Sportolnak?
- Mind a ketten fociznak a Fradiban.

- És tehetségesek?
- A kisebbik nagyon tehetséges, bár még hosszú út áll előtte. Tibi nagyon szorgalmas, ő jelenleg a kamaszkori változások idejét éli. Remélem, hogy jó játékosok lesznek, de ha nem, akkor sincs nagy baj, hiszen nekem már az elég, hogy a futballt rajongásig szeretik, és ez már egy mutató.

- Neked mi a kedvenc időtöltésed, hobbid?
- Gyakorlatilag a futball mellett másra nincs sok időm, de elsősorban a családdal és a gyerekekkel töltöm a szabadidőmet. Amikor edzés után hazamegyek, ők már várnak otthon, ráadásul most éppen betegek. A hétvégét mindig a családdal közös kikapcsolódással töltöm, a rövid szabadságot is, nyaranta vagy télen. Ha jut idő a barátokra, akkor teniszezni is szoktunk például. Tehát aktívan töltöm a szabadidőmet, általában a sportolás mellett maradok, mert én olyan nyughatatlan természetű ember vagyok, aki a szobában nem tud meglenni.

- Jelent számodra valamit a vallás, a hit?
- Gyakorlatilag nem, hiszen nem vagyok templomba járó; az már más kérdés, hogy vannak olyan dolgok, amiben hiszek, de a vallással igazából még nem foglalkoztam.