Vissza a tartalomjegyzékhez


Az iszlám Moszkva kapujában

Oroszországot jelentős politikai és gazdasági veszteség érheti, ha megépül a kaszpi-tengeri olajmezőket a Nyugattal összekötő új vezetékhálózat - állítja az Izvesztyija. Az orosz lap szerint a moszkvai befolyás gyengülése az iszlám fundamentalizmus térnyeréséhez vezethet Közép-Ázsiában.

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS

Heidar Alijev azerbajdzsáni elnök libanoni útja során bejelentette: a nyugati országokba irányuló, azeri olajat szállító vezeték a tervek szerint Grúzia és Törökország területén keresztül haladna át. Ezzel egy időben Eduard Sevardnadze grúz elnök is hasonló értelemben nyilatkozott Tbilisziben. Sevardnadze azt állította: „teljesen biztos” abban, hogy az azeri olaj legnagyobb része országa területén fog áthaladni.
A kaszpi-tengeri olaj tervezett „nyugati útvonala” nemcsak súlyos anyagi veszteséget okozna Oroszországnak, hanem az új vezeték sérti az orosz geopolitikai érdekeket is - írja a Moszkvában megjelenő Izvesztyija. Ez a hátrány tovább fokozódhat, ha további kőolajvezetékek épülnek a Kaszpi-tenger medencéjében, amint ezt Türkménia és Kazahsztán is tervezi. „Moszkva érdekelt abban, hogy a militáns iszlám eszmék ne terjedhessenek Oroszországban” - állítja elemzésében az orosz lap, amely szerint a gazdasági függetlenség útjára lépő musz-lim többségű országok „jelentős politikai veszteséget” is okoznának Oroszországnak. Eddig a kaukázusi és közép-ázsiai utódköztársaságok egyfajta ütközőzónaként működtek az iszlám fundamentalizmus nagyobb arányú beáramlása előtt.
Az Izvesztyija úgy véli: „A kaukázusi elnököknek az olajvezeték megépítésével kapcsolatban tett nyilatkozatai alighanem az oroszok Kaukázus- és Közép-Ázsia-politikájának hattyúdalát jelentik. Bár Oroszország továbbra is megpróbálja a nagyhatalmi nyomásgyakorlás taktikáját gyakorolni, ez azonban többnyire hatástalannak bizonyul, mivel céljai eléréséhez Moszkva egyre kevesebb valós erőt tud felmutatni.”