Vissza a tartalomjegyzékhez


Tornádó Floridában

Vasárnap estétől hétfő reggelig tucatnyi tornádó söpört végig Florida középső részén. „Ami másodpercek alatt elpusztult, azt hetekbe, hónapokba, sőt talán évekbe kerül helyreállítani” - mondta Clinton elnök, aki személyesen kereste fel szerdán a tornádók sorozata által sújtott floridai körzetet. Az orlandói Walt Disney park látványosságai a cég képviselői szerint nem szenvedtek komolyabb sérülést a viharban.

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS


Összetört lakókocsik hevernek az Orlando melletti Ponderosa Park kempingjében. Legkevesebb negyvenhárom ember vesztette életét az Egyesült Államok Florida államának középső részén, ahol tucatnyi tornádó söpört végig. Az El Ninónak nevezett időjárási jelenség rovására írt forgószelek több száz házat leromboltak, illetve megrongáltak, leszaggatták a távvezetékeket és ledöntötték a villanyvezetékek tartóoszlopait.
Fotó: MTI

A CNN beszámolója szerint a közel 400 km/óra sebességű forgószélsorozatnak legkevesebb negyvenhárom ember esett áldozatul és több mint kétszázra tehető a sebesültek száma. Az Orlando közelében fekvő Kissimee városban egy tizennyolc hónapos kisgyermeket apja kezei közül ragadott ki a tornádó. Egy terepjárót az udvarból a családi ház nappalijába dobott a forgószél, amely az Atlanti-óceán partjai mentén Orlandótól Daytona Beachig dokkokat és mólókat szaggatott szét. A leszaggatott elektromos vezetékek és a balesetek miatt a rendőrség lezárta a floridai autópályát. „Ez volt a legrosszabb nap, amelyet Florida valaha is megélt a tornádók miatt” - állította Gailee Cardwell, az orlandói polgárőrség szóvivője.
A természeti csapást a meteorológusok az Észak- és Latin-Amerika partjai mentén hónapok óta tomboló El Nino számlájára írják. „Az egész országban mindenütt amerikaiak ezrei imádkoznak önökért” - mondta Clinton elnök a pusztítást túlélt floridaiaknak és bejelentette, hogy hárommillió dolláros állami gyorssegélyt utal ki a károsultak megsegítésére.