Vissza a tartalomjegyzékhez

POGÁCSÁS PÉTER
Mikrohitel a fővárosiaknak

Nehezen tekinthető át az a sokféle támogatási forma, ami a kisvállalkozások pénzügyi segítését tűzte ki célul. Amikor pedig a vállalkozó talál tevékenységének megfelelő kedvezményes lehetőséget, könnyen előfordulhat, hogy a rendelkezésre álló keret túl szűk a sok jelentkező számára. Ennek ellenére azt tanácsolhatjuk, érdemes próbálkozni. A fellendülő gazdaságban ugyanis egyre több kormányzati, önkormányzati, kamarai program tűzi ki zászlajára a kis- és középvállalkozások támogatását, és úgy tűnik, a szaporodó számú lehetőségek mellett az elérhető összegek is növekednek.
A következő hetekben igyekszünk bemutatni minél több - a vállalkozók számára ajánlott - kedvezményes hitelt, vissza nem térítendő támogatást és adókedvezményt. Elsőként a budapesti vállalkozók által felhasználható Mikrohitel II. programot mutatjuk be. Ezt a hitellehetőséget a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (BVA) kínálja saját irodáiban. A programmal kapcsolatos várakozásokat lehűtötte, hogy a Fővárosi Önkormányzat - bár költségvetésében a befolyt iparűzési adó 1 százalékát (vagyis 457 millió forintot) ajánlott fel az alapítvány támogatására - ezt ahhoz a feltételhez kötötte, hogy a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) is azonos összegű hozzájárulást adjon. A BKIK ennek a feltételnek nem tudott eleget tenni, mert ez a összeg az éves bevételének felel meg. Így könynyen lehet, hogy a beharangozott mintegy 900 millió forinos megpályázható keret helyett idén is csak a tavalyi évvel azonos összegű 150 millió forint áll a vállalkozók rendelkezésére.
A Mikrohitel II-t elsősorban tárgyi eszközök vásárlására lehet igénybe venni. A hitel összege legfeljebb 3 millió forint, a futamidő 6-36 hónap (a törlesztés hat hónapos türelmi idő után kezdődik), a kamat a teljes futamidő alatt azonos, jelenleg 18 százalékos. A hitelre olyan Budapesten bejegyzett vállalkozás pályázhat, amelynek alkalmazottai száma nem haladja meg a 10 főt, a vállalkozás nettó eszközértéke nem több 2,5 millió forintnál, éves árbevétele pedig kevesebb, mint 8 millió forint (kereskedelmi cégeknél 10 millió forint). A tervezett beruházáshoz szükséges saját erő legalább 10 százalék. A pályázat benyújtásánál igazolni kell a vállalkozás kamarai tagságát és azt, hogy nincs köztartozása. Az érdeklődő vállalkozók a BVA-hoz fordulhatnak: 1072 Budapest, Rákóczi út 18. Telefon: 269-6869.