Vissza a tartalomjegyzékhez

KOVÁCS KLÁRA
Csábító iraki olaj

Az olajárak négyhónapos mélyrepülését az Irak elleni katonai akció közelsége sem tudta feltornászni. Sőt amikor az ENSZ főtitkára egyezségre jutott Irakkal, az európai és az ázsiai piacokon tovább esett az olaj ára. Egy barrel nyersolaj ára most a tavaly októberi árnak csupán a 30 százalékát éri, ez pedig 46 hónapos mélypontot jelent.

Az Egyesült Államok hosszabb távon kénytelen lesz felhagyni Irak zaklatásával, mert a világ olajszükséglete tovább nő. Nagy, olcsón fejleszthető és gyorsan művelésbe vehető lelőhelyek csak az Öbölben, ott is elsősorban Irakban és kisebb mértékben Iránban vannak - írta a Wall Street Journal Europe. „Néhány év múlva feltétlenül szükségünk lesz az olajukra, és ezért nagyon hamar szót kell értenünk ezekkel az országokkal ”- mondta az olasz ENI energiaipari óriásvállalat vezérigazgatója, Franco Barnabe az amerikai gazdasági lap európai kiadásában.
Bár jelenleg túlkínálat van az olajpiacon, az iraki olajszellemet nem lehet sokáig a palackban tartani. Irak - számítva a gazdasági embargó feloldásával - már alig várja a külföldi beruházókat. Szakértői becslések szerint 30-60 milliárd dolláros befektetéssel két-három év alatt napi 6 millió hordóra növelhető az iraki kapacitás. Az Öböl-háború előtt naponta 3 millió hordó volt a kitermelhető mennyiség.
A világtartalék 65 százaléka az Öbölben található. Az iraki olaj világkereslete az amerikai számítás szerint a mostani 15 millió hordóról várhatóan évi 37 millió hordóra fog nőni. A kedvező ár miatt valószínűleg megduplázódik az öbölbeli olaj észak-amerikai importja. Az amerikai energiaügyi minisztérium számításai szerint ugyanis egy hordó olaj önköltsége az Öbölben hordónként 99 cent és 1,49 dollár között van, míg az Északi-tengeren 5 és 10 dollár között mozog.
A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) egyelőre nem boldog a kínálat növekedése hallatán. A nemzetközi szervezet sürgős megoldást keres a pangó piacok felszámolására. A szervezet a túlkínálatért és a lenyomott árakért elsősorban a ázsiai krízist okolja, hiszen a devalválódott nemzeti valuták miatt a kormányok leállították a dollárhoz kötődő nyersolaj felvásárlását. A lanyha piac megszilárdulásában az enyhe tél is közrejátszott. Az ENSZ viszont - figyelembe kívül hagyva a piaci viszonyokat - szokatlan időzítéssel, megszavazta, hogy Irak ezentúl 5,256 milliárd dollárért adhasson el olajat a jelenleg félévente engedélyezett 2 milliárd dollár helyett.