Vissza a tartalomjegyzékhez

KRÁLL CSABA
Szabad a kis gazda

A diósdi, az érdi és a tárnoki kisgazdák felfüggesztve tagságukat, csatlakoztak az Új Szövetség Magyarországért választási akciópárthoz, mert „nem láttak reális esélyt arra, hogy a Független Kisgazdapárt megnyerje a választásokat” - nyilatkoztak az érdekeltek. Turi-Kovács Béla, az FKGP Pest megyei elnöke szerint a hír valótlan, a (volt?) kisgazda szervezetek azonban jegyzőkönyvvel bizonyítják: szép számmal pártoltak át Maczó Ágnes szervezetébe.

„Az Új Szövetség ezzel az álhírrel is bizonyította, hogy a nemzeti erők megosztására törekszik” - kommentálta a történteket lapunknak Turi-Kovács Béla, az FKGP Pest megyei elnöke, aki szerint egy-két kisgazdán kívül senki nem távozott a pártból. „Ebből is látszik, hogy a választásokon teljesen esélytelen Új Szövetség minden eszközt megragad arra, hogy a nyilvánosság elé kerüljön - folytatta a megyei elnök. - Ez azonban nem a jelenlegi kormánykoalíciót, hanem a nemzeti összefogást gyengíti.”
Endrei Katalin, az Új Szövetség kampányfőnöke cáfolta a kisgazda elnök állítását: „A kilépések híre igaz. Turi-Kovács úr rossz elnök, ha azt sem tudja, mi történik a saját háza táján. Teljes alapszervezetek jöttek át, közel százan” - közölte a szóvivő. Endrei szerint nem céljuk a kisgazdák megosztása, épp ellenkezőleg: arra szeretnék rábírni őket, hogy összefogjanak velük, mert - igaz, a kisgazda szervezetek leválasztásával, de - „az Új Szövetség élen jár az egyetemes nemzeti kultúrán alapuló nemzeti egység” megteremtésében.
Márki Gyula, volt tárnoki kisgazdavezér azért távozott tizenhetedmagával a pártból, mert Maczó szövetségében nagyobb esélyt lát „a kisgazda szellem megvalósulására”. A tárnoki szervezetben csupán hárman maradtak, ezt jegyzőkönyvvel tudja bizonyítani. Márki, aki egyszerű parasztembernek és őskisgazdának tartja magát, úgy véli: a párt országos és megyei vezetése sodorta ide a korábban nagy népszerűségnek örvendő kisgazdapártot. „Fejétől bűzlik a hal” - jegyzi meg: „ezek már nem kisgazdák, mert nem folytatnak egyenes politikát a tagokkal”. A volt tárnoki vezető szerint őt azért zárták ki február közepén a pártból, mert szimpatizált az Új Szövetséggel.
S. Cs., a - meghatározása szerint - még kilépés előtt álló Pest megyei kisgazda szintén úgy érzi, hogy „a pártközpontban a fejük felett intézkednek”. Turi-Kovács Béla személyében pedig egy olyan megyei elnököt ültettek a fejükre - mondja -, aki két éve jött át az MDF-től, de kacérkodott a KDNP-vel is, aztán az önkormányzati választásokon elindították az FKGP színeiben, de megbukott, és ezért egy időre még a kisgazdákat is ott hagyta. A kisgazda szerint hemzseg a párt az ügyvéd doktoroktól, „Torgyán volt haverjaitól”, a pártelnök pedig „jobboldali és demagóg, aki olyan dolgokat ígér, amit nem fog tudni teljesíteni”.
Érden, amely ötvenkét „leigazolt taggal” a három alapszervezet közül a legnagyobb, ugyancsak „nagy a morgolódás” - állítja Kádár Kenese, az érdiek vezetője, noha még nem döntöttek a kilépésről, és így cáfolták az Új Szövetség állítását. „Ha mennék - teszi hozzá -, akkor sem Maczóhoz, mert az szélsőséges, és ezt sokan így gondolják.” Kádár szerint a vidék lázong, és ez a kisgazdapárt soraiban országszerte elindíthat a Pest megyeihez hasonló lavinát.