Vissza a tartalomjegyzékhez

MAGYARY FERENC
Szoci a lista

Nincs és nem is várható meglepetés a szocialista párt országos választási listájára került politikusok személyét és sorrendjét illetően. Első helyen Horn Gyula miniszterelnök, őt követi Gál Zoltán, az Országgyűlés elnöke, majd Szekeres Imre frakcióvezető és Kósáné Kovács Magda ügyvezető alelnök - amely az MSZP újabb kormányra kerülése esetén az eddigi politika folytatását ígéri.
A lista előkelő 6. helyére futott be Baja Ferenc környezetvédelmi miniszter, megelőzve a nála népszerűbb Keleti György honvédelmi minisztert, akit még Sándor László (MSZOSZ) is megelőz - demonstrálva a szakszervezeti lobby erejét. Ami viszont sokaknak meglepetés: Szöllősi Istvánné, a pedagógus szakszervezet főtitkára az országos listán csak a 97. Igaz, jó választási eredmény esetén ez a hely is biztos befutónak ígérkezik.
Az első száz közé négy MSZOSZ-tag és nyolc BIT-es vezető - a 38. Tóbiás József elnök - mellett az Agrárszövetség, a Nyugdíjasok Országos Szövetsége és az Ifjúszocialisták is felkerültek, ami azt mutatja: nem lanyhul a „tradicionális kötelékek” ápolása iránti igény a szocialistáknál. Az elmúlt évek nagy száműzöttjeként számon tartott Csintalan Sándor, volt MSZP-alelnök csak a 45. helyig jutott, viszont Nemcsók János államtitkár már arathatja műépítő munkája gyümölcsét: az országos lista élmezőnyében, a 24. helyen található.