Vissza a tartalomjegyzékhez

HAZAFI ZSOLT
Az MSZOSZ a parlamentben kívánja a dolgozókat képviselni

Az MSZOSZ a választási eredményektől függetlenül is „kormányra kerülhet”. A Munkáspárt és a MSZOSZ baloldali platformja szerdán írt alá választási szövetséget, korábban az MSZOSZ szociáldemokratái az MSZP-vel kötöttek megállapodást, míg a keresztényszociális platform a KDNP-vel, illetve a polgári szövetséghez tartozó MDNP-vel törekszik választási megegyezésre.

Rabi Ferenc, a szakszervezeti tömörülés alelnöke lapunknak elmondta: az MSZOSZ tagjainak eltérő lehet a pártkötődése, ezért az alapszabály a direkt pártpolitizálást csak a platformoknak teszi lehetővé. A megállapodásokat ezért a szervezetek önállóan kötik, amelyek közül a szociáldemokraták támogatottsága a legnagyobb.
Az MSZOSZ nem titkolt célja, hogy a „képviseleti demokrácia minden lehetőségét kihasználva” próbálja meg a szakszervezeti értékeket megjeleníteni. Szeretnék elérni, hogy a szakszervezeti kötődésű, különféle frakciókban ülő képviselők a következő ciklusban 20-25 fős munkacsoportot hozzanak létre a T. Házon belül. A szakszervezeti elképzelések így nagyobb támogatottságra tehetnének szert a frakciókon belül, és jobban megjelennének a politikai közéletben.
Rabi Ferenc hangsúlyozta, ennek a gyakorlatnak „történelmi gyökerei vannak”, és nem hiszi, hogy a parlamentben megjelenő szakszervezeti csoport, amely a „munkavállalói szolidaritást” és a „társadalmi igazságosságot” képviseli, veszélyeztetné a demokráciát. Az Európai Unió országaiban is természetes, hogy a szakszervezeti vezetők országgyűlési képviselők. Szerinte az ilyen indíttatású képviselők nemcsak a választóiknak, hanem saját szakszervezeti tagságuknak is elszámolással tartoznak, ami éppen a demokratizmust erősíti.
A szakszervezetek politikai részvétele ellen eddig kizárólag az SZDSZ tiltakozott. Horn Gábor ügyvivő szerint veszélyes folyamat indult el „pártosodásukkal”, mely leginkább az elmúlt negyven évet jellemző egyfajta látszat-népfrontra emlékeztet, amikor „a párt és a szakszervezet” egy volt. Mint mondotta: a probléma ott jelentkezik, hogy nem lehet tudni, ez esetben kit képviselnek a „szakszervezetesek”: a munkavállalókat vagy egy párt érdekeit? Ki, kinek akar „jót tenni” - a pártjának vagy tagságának?
A szakszervezetek alapfunkciója egyértelmű: képviselni és védelmezni a munkavállalók érdekeit a munkaadókkal szemben. Ebbe a képbe Horn Gábor szerint nem fér bele, hogy a tagjaik által is megválasztott parlamenttel szemben lépjenek fel. Ráadásul a szakszervezeti érdekérvényesítés feltételei minden tekintetben adottak: működik az érdekegyeztető tanács, az üzemi és közalkalmazotti tanácsok, s A Munka Törvénykönyve rendelkezik a sztrájk és egyéb munkavállalói érdekérvényesítési eszközök szabályairól.
„Az MSZOSZ törekvései mögött egyéni érdekek állnak” - véli ezért az ügyvivő. Majd hozzátette: ez a politizálás csak a hivatali apparátus érdekeit tartja szem előtt, amelynek iskolapéldája, hogy a „bányászatból csak a bányászszakszervezet maradt meg, miközben az ágazat jelentős részét leépítették”.