Ezen az oldalon az EPA olvasói és támogatói számára közlünk információkat. Az oldal alján található űrlap segítségével az archívum számára felajánlott időszaki kiadványok elküldésére van lehetőség.
intézményeknek bejelentőknek

OLVASÓK RÉSZÉRE:

E-mail címünk: epa-info@mek.oszk.hu ide érdemes megírni az Elektronikus Periodika Archívum és Adatbázis használatával kapcsolatos kérdéseket, ezekre a levelekre általában néhány órán belül válaszolunk. Ha technikai problémája van, akkor írja le minél pontosabban, hogy milyen operációs rendszert és milyen böngésző programot használ, mit nem sikerült megcsinálni és milyen hibaüzenet jelent meg? Így sokkal gyorsabban és pontosabban tudunk segíteni.

Ha valaki levélben szeretné kapni az EPA-ban frissen archivált és nyilvántartott időszakos források listáját, az iratkozzon fel a Magyar Elektronikus Könyvtár havi hírlevelére a http://mek.oszk.hu/mailman/listinfo/mekhirek oldalon.

A szolgáltatással kapcsolatos véleményeket és javaslatokat a fenti e-mail címen vagy telefonon a (36)-1-4878627-es számon várjuk.

Az EPA az Országos Széchényi Könyvtár Digitálistartalom-fejlesztési és -szolgáltatási Osztályán készül (315. szoba), postacímünk: Országos Széchényi Könyvtár, 1014 Budapest, Dózsa György tér 4-5-6.

SZERKESZTŐSÉGEK, KIADÓK, KÖZGYŰJTEMÉNYEK RÉSZÉRE:

Az EPA egy archívum és egy forrás- ill. lelőhely-nyilvántartó rendszer, mely egyrészt az OSZK-ban működő Magyar Elektronikus Könyvtár időszaki kiadványokat tároló különgyűjteménye, másrészt a MEK által működtetett országos lelőhely-adatbázis.

Az EPA archívumába örömmel veszünk - lehetőleg teljes szövegű - időszaki kiadványokat amennyiben, megfelelnek a gyűjtőkörnek (magyar nyelvű vagy magyar vonatkozású, kulturális, oktatási vagy tudományos célra alkalmas kiadványok), a támogatott formátumoknak (HTML, XML, Word, RTF, PDF, QXD, PostScript, TeX, LIT, OEB, TIF, JPEG, PNG, GIF), a minőségi követelményeknek (nyelvhelyesség és helyesírás), és a copyright sem tiltja a nyilvános terjesztésüket. Az írásos hozzájáruláshoz szükséges "FELHASZNÁLÁSI SZERZŐDÉS" az irattárban található.
Ezt KÉT PÉLDÁNYBAN kinyomtatva, kitöltve és aláírva az "Országos Széchényi Könyvtár, Digitálistartalom-fejlesztési és -szolgáltatási Osztály, 1014 Budapest, Dózsa György tér 4-5-6." postacímre vagy a (36)-1-224-3705 fax-számra lehet elküldeni.

Az archívum gyűjtőkörébe tartoznak: a nyilvánosan és ingyenesen online szolgáltatható, magyar nyelvű vagy magyar kiadású, heti vagy annál hosszabb periodicitású (a határon túli kiadványok esetében bármely periodicitású), oktatási, tudományos vagy kulturális szempontból hasznos időszaki kiadványok. Az archiválás alapja a "szám" (nem a honlapot vagy a site-ot mentjük le), a szolgáltatott formátumok: HTML, PDF. Terveink szerint 2004 folyamán üzembe helyezünk egy kép alapú dokumentum-szolgáltató rendszert, amely lehetővé teszi, hogy az EPA-ban szolgáltatott formátumok köre bővüljön a kép-formátumokkal. Az EPA az archivált kiadványokat metaadatokkal látja el, közös nyitólapról, egységes megjelenéssel, a kiadvány gazdája által lehetővé tett tartalmi mélységben archiválja és szolgáltatja. Felügyeli az archivált kiadványok egységes megjelenését, formátumbeli egységességét, formai minőségét. Biztosítja az indexelhetőség, a teljes szövegű és leíró adatokban való keresés lehetőségét. URN címet biztosít az archivált tételeknek és regisztráltatja azokat az ISSN-nyilvántartásba. Egységes, strukturált, további feldolgozásra alkalmas archiváló architektúrát épít ki, melyre a jövőben majd ráépülhet egy olyan nyilvántartás, mely cikkszinten tárná fel az EPA állományát.

A felajánlott dokumentumok elküldhetők a fenti címre postán, arra alkalmas adathordozón (CD, DVD...) vagy anonymus FTP-vel feltehetők az ftp://mek.oszk.hu/pub/incoming/ területre (utána kérünk egy értesítést az epa-info@mek.oszk.hu címre), vagy feltölthetők az alábbi űrlap segítségével is ugyanide (ez esetben az értesítés automatikus). A maximális file-méret kb. 15 megabyte, ennél nagyobb állományokat csak anonim FTP-vel lehet feltölteni. A feltöltésre szánt állomány(oka)t előbb érdemes becsomagolni (lehetőleg ZIP tömörítővel). A felküldött állományok utólag már nem törölhetők (és a könyvtárosokon kívül mások nem is tölthetik le őket), így ha esetleg megszakadt a feltöltés vagy egyéb okból hibás a file, akkor egy másik néven (pl. egy sorszámot hozzáírva) újra fel kell tölteni.

Ellenőző kód:
(kötelező megadni!)
A küldő személy neve
E-mail cím
(kötelező megadni!)
Megjegyzés
(a küldeménnyel kapcsolatban)
Időszaki kiadvány címe
Év és számozási adatok
A feltöltendő file-ok nevei
(kötelező megadni!)
 
 
Az elküldésre szánt file-t a "Tallózás/Browse..." gombbal kell megkeresni. Az űrlap az adatok megadása és ellenőrző kód kitöltése után a "mehet" gombbal küldhető el. A sikeres feltöltés után egy nyugtázó üzenet jelenik meg.

BEJELENTŐ ŰRLAP ELEKTRONIKUS FOLYÓIRATOK, ÚJSÁGOK NYILVÁNTARTÁSBA VÉTELÉHEZ.

Amennyiben ön az EPA katalógus számára ajánlani szeretne Interneten online elérhető, vagy CD/DVD-n kiadott, illetve nyilvánosan semmilyen formában nem publikált, de digitális formában elérhető (offline) időszakos forrást, időszaki kiadványt (folyóirat, újság stb.), kérjük töltse ki az alábbi űrlapot.

Ellenőző kód:
(kötelező megadni!)
A bejelentendő időszaki kiadvány címe
(kötelező megadni!)
Online kiadvány esetében a kiadvány kezdőlapjának URL címe
pl.: http://www.folyoirat.hu
Offline kiadvány esetében a digitalizálási munkáért felelős intézmény vagy személy neve és elérhetősége
A digitális formában elérhető periódus időadatai
A bejelentő személy neve
E-mail cím
(kötelező megadni!)
erre címre automatikus visszaigazolást küldünk
Telefonszám
Megjegyzés
Az űrlap az adatok megadása és ellenőrző kód kitöltése után a "mehet" gombbal küldhető el. Amennyiben a küldött adatok eljutottak hozzánk, Ön azonnal megkapja visszaigazoló válaszlevelünket a megadott e-mail címre.