a borítólapra  Súgó epa Copyright 
Biomechanica Hungarica4. évf. 7. sz. (2011. december)

Tartalom

Előszó

  • Csernátony Zoltán :
    Vezércikk [25.86 kB - PDF]EPA-02271-00007-0010

Eredeti közlemények

  • Kovács József ,
    Nagy Péter ,
    Oroszlány Ákos ,
    Pavlik Attila ,
    Hidas Péter :

    Multiple techniques for the reconstruction of anterior cruciate ligament (ACL) are available, most of which use implant made from metallic or bioabsorbable materials. Currently one of the most widely used fixation methods for anterior cruciate ligament reconstruction with bone tendonbone graft is the interference screw. The aim of our work was to test custom design screw geometry, whether it is appropriate for ACL reconstruction. New screw was designed geometry for the work, so that screws with the same geometry could be produced for later work, from different materials. In this study injection molded biodegradable interference screws were tested on porcine femurs, with bone-patellar tendon-bone (BPTB) graft fixation. The average failure load and the stiffness (772 ± 225 N and 109 ± 33.9 N/mm respectively) of the fixation was higher than literature average, although within standard deviation. Test results showed that the designed screw geometry is adequate for BPTB graft fixation.

  • Bagi István :

    Korunk egyre általánosabb betegsége az időskori csontritkulás (senilis osteoporosis) és az emiatt gyakori combnyaktáji törés. Combnyaktörések esetén a sérültek eredményes rehabilitációjának gyakori módja az osteosynthesis. A sikeres gyógyulás lényeges feltétele a törésrögzítés stabilitásának növelése. Időskorban a spongiosa réteg általában annyira megritkul, hogy combnyaktörés kezelésére alkalmazott rögzítőcsavarok menetei gyakorlatilag csak a subchondralis régióban rögzítenek, a belső spongiosa rétegben egyre kevésbé. A subchondralis régióban azonban viszonylag tömör marad a legkülső 4-5 mm-es réteg. A stabilitás növelésére módosítottuk az eddig használt hagyományos kialakítású kanüllált combnyakcsavarokat és kifejlesztettük a duplex menetű combnyakcsavarokat. Végeselem-számításokkal szeretnénk igazolni a rögzítés stabilitásánál szerepet játszó menetprofil-változtatás hatását a combnyakcsavarok esetén.

  • Bazsó Tamás ,
    Manó Sándor :

    A térdízületi artrózis sebészi kezelésében alkalmazott térdízületiprotézis-beültetések száma világszerte növekvő tendenciát mutat. Az 1990-es évektől Magyarországon is egyre nagyobb számban végezzük a térdízületi ízfelszínek pótlását. Kezdetben inkább részleges pótlást végeztünk, majd egyre inkább a teljes, ún. totál endoprotézis-beültetés került előtérbe, napjainkban is ez az elsődlegesen alkalmazott eljárás. A protézisek várható élettartama 15–20 év. Ahogy növekszik az ilyen műtétek száma, az idő előrehaladtával egyre több revízióra van szükség. A revíziós műtétek sebészileg mindig nehezebbek az elsődleges műtéteknél, eredményeikben pedig gyakran elmaradnak a primer műtétekétől, köszönhetően annak is, hogy a műtét során egyre több kompromisszumra kényszerül az operációt végző sebész. A revíziók nagy része során alkalmazott implantátumok mozgásszabadsága kisebb, mint a primer műtétek során alkalmazott modelleké, zsanéros jellegük – kényszerpályán történő mozgásuk – miatt. A legjobb eredmény akkor várható, ha a revízió során is lehetőség van non-constrained típus beültetésére. Legtöbbször hátsó stabilizálással ellátott, semiconstrained típusok kerülnek alkalmazásra, míg vannak esetek, amikor a biomechanikailag legkedvezőtlenebb tulajdonságú constrained protézisek használata elkerülhetetlen. A szerzők áttekintik a revíziók során választható protézistípusokat, különös tekintettel a zsanéros protézisek működésére és biomechanikai tulajdonságaira.

Mozgásvizsgálat és -terápia

  • Pethes Ákos ,
    Kiss M. Rita ,
    Kovács Nauzika :

    A térdízületi kopás és a teljes térdízületi protézis beültetés szignifikánsan megváltoztatja a járás paramétereit és a járás változékonyságát a késői posztoperatív szakaszban, de a korai posztoperatív szakaszban történő változásokról nincs, vagy kevés információnk van. A kutatás célja annak megállapítása, hogyan befolyásolja rögzített és nem-rögzített lapon történő helyben járás esetén az egyes kinematikai paraméterek változékonyságát a térdízületi kopás és a különböző feltárási móddal (hagyományos és a minimál invazív) végzett teljes térdízületi protézis beültetés. Az alkalmazott vizsgálati módszer lehetővé tette, hogy a helyben járás változékonyságát 10 hagyományos és 10 minimál invazív technikával műtött idős betegnél a műtét előtt és a műtét után 6 és 12 héttel, valamint 10 idős, egészséges személynél vizsgáljuk. A vizsgálatban a lépésfrekvencia változékonyságát a relatív szórással, míg a térdízület térbeli mozgásának, a medenceöv és a vállöv mozgásának változékonyságát az átlagos relatív szórással jellemeztük. A térdízületi kopás és a mindkét technikával végzett térdízületi protézis beültetés szignifikánsan megváltoztatja a helyben járás paramétereinek változékonyságát az egészséges kontroll csoporthoz képest. A korai posztoperatív időszakban az operált betegek két csoportja között az összes jellemző tekintetében szignifikáns eltérés figyelhető meg. A térdízület térbeli mozgásának csökkenése a térdízület flexibilitásának csökkenését, míg a lépésfrekvencia változékonyságának növekedése a mozgásciklus megismétlési pontosságának romlását mutatja. A posztoperatív szakaszban az értékek folyamatosan közelítik a kontroll csoportét, de nem érik azt el. Az ízületi flexibilitás és megismétlési pontosság romlása együttesen a mozgás komplexitásának, stabilitásának a csökkenését, külső körülményekre való válaszadási képesség romlását jelenti, amelyet a rehabilitációs protokollok összeállításánál és a járást segítő eszközök (mankó, keretek) elrendelésénél vagy használatuk felfüggesztésénél is célszerű figyelembe venni.

Történet

Cégbemutató

  • Falk György :
    Varinex [48.61 kB - PDF]EPA-02271-00007-0070

Társasági hírek