a borítólapra  Súgó epa Copyright 
Biomechanica Hungarica2. évf. 2. sz. (2009. december)

Tartalom

Előszó

  • Csernátony Zoltán :
    Vezércikk [29.18 kB - PDF]EPA-02271-00003-0010

State of the Art

  • Barton Gábor :
    Virtual rehabilitation – a focus on movement functionen [379.09 kB - PDF]EPA-02271-00003-0020

    For a long time virtual reality had been an exciting concept commonly associated with science fiction rather than science but with the accelerated development of technology now we have an accessible tool which is used in a multitude of applications. Rehabilitation is one of the fields where physical or intellectual interaction of the patient with a reactive environment can lead to health benefits and so the concept of “virtual rehabilitation” enjoys a lot of attention. The complementary expertise of health professionals, biomechanists, engineers and computer scientists working together in virtual rehabilitation allows us to formalise research questions related to movement function and the answers can help individuals coping with their impairments in a daily living context. This article describes our initial steps on a long and exciting journey.

Továbbképzés

  • Tiba Zsolt :

    The human skeleton from mechanical point of view is a multi degree of freedom system supporting structure. Depending upon the fact whether the muscle groups are tightened, the supporting structure can be either determinate structure or statically indeterminate structure. The tightened muscles turn into the part of the supporting structure, the slack muscles make it possible that the structure operates as a mechanism. In this paper the simplified kinematics model of the lower limb and its analysis are presented.

Eredeti közlemények

  • Kulcsár Zsolt ,
    Szebényi Gábor ,
    Kiss Rita M. ,
    Marosfői Miklós ,
    Borbás Lajos ,
    Szikora István :

    Az előzetes biomechanikai vizsgálatban a szerzők az osteoporosis talaján kialakult kompreszsziós csigolyatörések kezelésében alkalmazott perkután csigolyastabilizációs módszerek, a vertebroplasztika és kyphoplasztika szomszédos csigolyatestekre gyakorolt hatásait vizsgálták. A vizsgálatot három csigolyatestet tartalmazó funkcionális gerincegységek végezték nyomóterhelés alkalmazásával. A funkcionális gerincegységek középső csigolyáját előzetesen vertebroplasztikával vagy kyphoplasztikával kezelték. Az eredmények azt mutatják, hogy a kidolgozott módszer alkalmas egy nagyobb mintaszámú összehasonlító vizsgálat elvégzésére, amely választ adhat arra a kérdésre, hogy a két perkután csigolyastabilizációs módszer szomszédos csigolyákra gyakorolt biomechanikai hatásában van-e különbség.

  • Tiba Zsolt ,
    Husi Géza ,
    Manó Sándor ,
    Kiss László ,
    Jónás Zoltán ,
    Nádházi László ,
    Csernátony Zoltán :
    An easy to use device for lubricity examination [186.87 kB - PDF]EPA-02271-00003-0050

    The stability of surgical metals implanted into patients is affected by human extracellular fluid that can enter between different components of the implant system. However data are missing on the lubricity properties of different human fluids/tissues. In our article we would like to present an easy and inexpensive device to perform and standardize implant lubricity measurements.

  • Csernátony Zoltán ,
    Manó Sándor ,
    Kiss László :
    The geometry of the proximal femuren [190.34 kB - PDF]EPA-02271-00003-0060

    The authors performed radiological and morphological examinations on 86 femurs from fresh cadavers, and present their results to aid the planning of companies manufacturing hip endoprosthesis.

Mozgásvizsgálat és -terápia

  • Kiss Rita M. :

    A járás vizsgálata fontos eleme a biomechanikai, ortopédiai, neurológiai vizsgálatoknak, azonban kevés kutatás foglalkozik a járás variációjának vizsgálatával különböző sebesség és különböző fokú csípőízületi arthrosis esetén. A kutatás céljai annak tisztázása volt, 1) hogyan befolyásolja a járás variációját a különböző kontrollált sebesség, 2) hogyan befolyásolja a járás variációját a csípőízületi ízületi kopás különböző foka. A járásvizsgálatokat idős egészséges, valamint kisfokú és nagyfokú arthrosissal rendelkező betegeken végeztük három különböző kontrollált sebességen. Az anatómiai pontok térbeli helyzetét zebris CMS-HS ultrahang-alapú mozgásvizsgáló rendszerrel végeztük, majd számítottuk a távolság-, idő-, szögjellegű paraméterek variációs tényezőjét. Az adataink az sugallták, hogy a legtöbb paraméter variációját jellemző értékek szignifikánsan függtek a sebességtől, és az arthrosis fokától. Az adatokból az is látszott, hogy a legpontosabb, legbiztonságosabb járás a szabadon választható sebesség környékén alakult ki, az ettől eltérő sebességek a járás biztonságát, pontosságát csökkentették. Az összehasonlításokhoz célszerű több kontrollált sebességen végezni a vizsgálatokat, amikor az egyik kontrollált sebesség szignifikánsan nem tér el a vizsgált személy /csoport szabadon választott sebességétől. A csípőízületi degeneráció szignifikánsan rontotta az érintett oldal variációját, és a kompenzációban az ellenoldali ízületek és a medenceöv szerepe jelentős, amit a flexibilitás növekedésével és ezáltal a lépésről-lépésre történő mozgások adaptálásában való megnövekedett szerepvállalásra utalt. Az alsó végtag kinematikai variációjának két különböző jellemzése (távolság-idő paraméterek variációja, valamint a szögjellemző paraméterek variációja) ellentétes tendenciát mutathat, de ez ugyanazt a járás stabilitási változást jellemzi. Az eredmények alapján azt mondhattuk, hogy az arthrosis megjelenésével és rosszabbodásával különös figyelmet kell fordítani az járás biztonságának, pontosságának javítására különböző speciális gyakorlatokkal.

Történet

Tudományos partnerkereső

Cégbemutató

Társasági hírek

Megjelenés: 2009. december