a borítólapra  Súgó epa Copyright 
Kharón21. évf. 4. sz. (2017.)

Tartalom

Tanulmány

  • Molnár Cecília :
    Napló1-23 [187.33 kB - PDF]EPA-02002-00062-0010

    Összefoglalás: A rákdiagnózis után a beteg és az őt körülvevők krízisbe kerülnek. Ha pedig a betegség gyógyíthatatlan, a halálhoz való viszonyulásuk is alakul, miközben ki-ki a maga módján felkészül a veszteségre. Naplóm a rákbeteg édesapám mellett megélt időszakot örökíti meg a diagnózistól a haláláig, illetve a gyász időszakába is belenyúlik. A szöveget szerkesztve, de lényegében megőrizve abban a reményben adom közre, hogy másoknak segíthet kritikus élethelyzetben.

  • Gradvohl Edina ,
    Németh György :
    Egy halálos nevetés: a szardonikus mosoly24-31 [112.05 kB - PDF]EPA-02002-00062-0020

    Összefoglalás: A szardonikus mosoly kifejezést ma, ha egyáltalán használják, akkor a gúnyos nevetésre és a kíméletlen gúny megnevezésére. Eredetét kétféleképpen magyarázzák: vagy egy Szardínián termő növény mérgezésének hatására kialakuló arcizomgörccsel vagy pedig egy olyan történettel, amelyben öregeket ölnek meg Szardínia szigetén. Az öregek megölése gyakori motívuma a túlnépesedés és élelmiszerhiány elleni küzdelemről szóló görög elbeszéléseknek. Az egyetlen olyan hely, ahol a források egybehangzó állítása szerint valóban előfordultak ilyen esetek, a 145 km² területű, szegény görög sziget, Keósz volt, de esetenként máshol is beszámoltak róla. A Szardínia szigetén említett gyilkosságok elbeszélései közt azonban olyan sok az ellentmondás, hogy ezeket feltehetőleg a szardonikus mosoly kifejezés magyarázatára, keószi mintára alkották meg.

  • Geiszbühl-Szimon Petra ,
    Nemes László :
    Halál Kávéház Budapest32-46 [286.43 kB - PDF]EPA-02002-00062-0030

    Összefoglalás: Tanulmányunkban bemutatjuk a Halál Kávéház Budapest (HKB) csoport 2015-től indult tevékenységét. A HKB csoport a nemzetközi Halál Kávéház (Death Café) mozgalom alapelveit és gyakorlati mintáját átvéve kezdeményezte Budapesten is a halállal kapcsolatos kérdésekről szóló, nyilvános beszélgetéseket. Röviden bemutatunk két, általunk rendezett alkalmat, egyfajta ízelítőül, hogy milyen kérdések és szempontok kerülnek elő a Halál Kávéházban. A bemutatás során hangsúlyozzuk, hogy az részben a témáról szóló filozófiai eszmecsere, másrészt olyan közösségi aktivitás, amely korszerű kereteket képes nyújtani a végességünk tudatával való szembenézéshez.