a borítólapra  Súgó epa Copyright 
Kharón21. évf. 3. sz. (2017.)

Tartalom

Tanulmány

  • Pék Győző ,
    Kassai Anett :

    Összefoglalás: A demencia tünetegyüttes kifejezés különböző hátterű, előrehaladó és visszafordíthatatlan leépülési folyamatra utal. A leépülés közös jellemzője, hogy elsősorban a megismerő - kognitív - funkciókat érinti, amelynek következtében az érintett személy egyre nehezebben képes az önálló életvitelre, szociális alkalmazkodásra és fokozatosan egyre nagyobb támogatást, gondozást, ápolást igényel. Demencia bármely életkorban kialakulhat, de az időskori demenciák a leggyakoribbak és a társadalmak elöregedésével egyre növekvő terheket rónak a családokra, hozzátartozókra és a gondozó szolgálatokra. Az időskori demenciák nem jelennek meg közvetlen halált okozó betegségként, de egyértelműen megrövidítik az élettartamot. Idősotthonokban a demencia - más befolyásoló tényezőktől függetlenül is - mortalitási kockázati faktornak számít. Tanulmányunkban a demenciával kapcsolatos életvégi döntések, gondozói, ápolási kihívások és megoldások egyéni, családi, szociális és etikai szempontjait tekintjük át, kitérve a haldoklással, palliatív ellátással kapcsolatos kérdéskörökre. Kiemelten foglalkozunk a gondozó családtagok, hozzátartozók támogatásának és felkészítésének mentálhigiénés lehetőségeivel, tekintve hogy a kliensek mellett a stressz őket terheli és a kiégés leginkább őket veszélyezteti.

  • Kiss Gabriella :

    Összefoglalás: A demenciával élők gondozása nagy kihívás a családok számára, mivel ebben a helyzetben a kritikus pont az, hogy egy közeli családtag válik gondozóvá. Ez egy hosszú utazás együtt egy ismeretlen labirintusban, ahol a közeli családtag egyre inkább távolodva fokozatosan idegenné válik. A gondozó családtagok a viselkedési problémákkal és a folyamatos vesztességekkel szembesülve nem rendelkeznek tapasztalatokkal, miközben nap mint nap szembe kell nézniük tehetetlenségükkel, a remény elvesztésével. Gyakran hitük, régi emlékeik, a szeretet és az emberi méltóság tiszteletben tartása ad erőt nekik. Végső soron a családnak a megküzdés során rendelkezésre álló erőforrásai azok, amelyek meghatározóak az intézményi elhelyezés kapcsán zajló döntési folyamatokban.

Szemle

  • Zsák Éva :

    Összefoglalás: Egy gyermeket elveszíteni, bármilyen ok miatt mindig tragikus és megrendítő esemény. Ám léteznek sajnos olyan esetek, amikor a veszteség fájdalmát súlyosbítják más nehézségek is. Az angol kisgyermek, Charlie Gard rövid kis életét ezek is elkísérték. A család és a kezelést végző orvosok egyet nem értése olyan jogi és etikai dilemmákat hozott előtérbe, amelyek szomorú mementói a ritka, gyógyíthatatlan betegséggel született gyermek utolsó hónapjainak. A tanulmány célkitűzése az eset több szemszögből történő bemutatása, minél objektívabb képet adva a történtekről.