a borítólapra  Súgó epa Copyright 
Kharón18. évf. 2. sz. (2014.)

Tartalom

Tanulmány

  • Ludovica de Panfilis :
    A palliatív szedáció etikai kérdései1-10 [94.10 kB - PDF]EPA-02002-00049-0010

    A tanulmány célja azoknak az etikai kérdéseknek a vizsgálata, amelyek a palliatív/terminális szedáció (P/TSZ) kapcsán felmerülnek a szakirodalomban: a szándék problémája, a kettős hatás elmélete, az eutanázia és a szedáció közötti különbség. Ezen túl olyan témákra is kitér, mint a test filozófiája, érzékelése, az etikai-egzisztenciális kérdések dimenziója, valamint az élet végét érintő választások etikai kommunikációja. Az elemzés az európai kulturális kontextus keretein belül történik.

  • Szépe Orsolya :

    Írásomban egy 591 fős kérdőíves kutatás néhány fontosabb eredményéről számolok be, amit a budapesti egyetemek és főiskolák gazdasági, műszaki és humán típusú képzéseiben résztvevő hallgatók körében végeztem. Elsősorban a halálhoz, haldokláshoz való viszonyulásra, valamint a hospice ellátással, szervezettel kapcsolatos ismereteikre, továbbá - a mélyebb okok és összefüggések feltárása érdekében - a hallgatók értékrendjére kérdeztem rá. Érdekelt, mint vélekednek a fiatalok a súlyos beteg családtag alapvető igényeiről, és milyen felelősséget éreznek a haldoklók szükségleteinek kielégítése terén. Mit gondolnak arról, ha a beteg nem a kórházban, hanem otthon, szerettei körében szeretné élete utolsó szakaszát tölteni; hogyan vélekednek a haldoklónak az emberi méltósághoz való jogáról? Elemzéseim megerősítik, hogy a hallgatók viszonya a halálhoz, a haldokláshoz ellentmondásos, bizonytalan, a hospice ellátással kapcsolatos ismereteik gyakran hiányosak. A megkérdezett egyetemi és főiskolai hallgatóknak csak kevesebb, mint egynegyede hallott a hospice-ról - de vannak pozitívan értékelhető tények is: a fiatalok fele a haldokló számára a legmegfelelőbb helynek az otthoni, családi környezetet tartja, és kétharmaduk kiemelkedően fontosnak tartja a család jelenlétét és támogatását a beteg utolsó heteiben.

Szemle

  • Keresztes Mátyásné :
    A hospice szellemiség elterjesztése Ugod lakossága körében31-34 [46.56 kB - PDF]EPA-02002-00049-0030

    A hospice ellátással kapcsolatos ismeretek hiányossága miatt csak kevesen tudják, hogy egyáltalán mi ennek a szónak a jelentése, mivel foglalkozik, kik vehetik igénybe, kell-e érte fizetni, milyen szakemberek dolgozhatnak itt, hogyan lehet az ellátásba bekerülni, illetve mennyi ideig vehetik igénybe a rászoruló betegek. Ezért tartottam fontosnak, hogy gyakorló szakemberként minél konkrétabban mutassam be, hogyan lehet a hospice szellemiséget elterjeszteni a kisebb településeken is.