a borítólapra  Súgó epa Copyright 
Kharón15. évf. (2011.) 1. sz.

Tartalom

Tanulmány

  • Mucsi Georgina :
    Szociális munka a hospice-ban1 [262.10 kB - PDF]EPA-02002-00039-0010

    A tanulmány a hospice-palliatív ellátásban dolgozó szakemberek számára törekszik átfogó képet adni a szociális munka perspektívájából. Részletesen tárgyalja a szociális munkások lehetséges tevékenységei köreit a hospice-ban, kitér a szakemberek szükségességének indoklására, munkájuk fontosságára. A szociális munkás tisztában van a betegek által igénybe vehető ellátási formák és anyagi források széles körével, ezért a szerző a témával kapcsolatban hangsúlyosnak tartotta részletesen áttekinteni azokat az ellátásokat tartalmazó jogszabályokat, amelyek a hospice-ban ápolt betegekre és hozzátartozóikra vonatkozhatnak. A szociális munka megjelenése a hospice ellátásban viszonylag új területnek számít. Jelen tanulmány fő célja a szociális munkások helyének és szerepének tisztázása az interdiszciplináris teamen belül.

    (A tanulmány HORVÁTH ERZSÉBET: Szociális munka a hospice-ban. Hospice beteggondozás füzetek 6. Budapest, Magyar Hospice Egyesület, 1999. című művének átdolgozott, bővített kiadása.)

  • Dr. Hegedűs Katalin ,
    Munk Katalin :

    Az áttekintés célja a magyarországi hospice-palliatív rendszer aktuális helyzetének bemutatása. Ehhez a Magyar Hospice-Palliatív Egyesület 2011 elején kiküldött kérdőíves felmérésének eredményeit használtuk fel, amelyet 62 hospice szolgáltatótól kaptunk vissza. A tanulmány a betegellátási adatokon túl kitér a finanszírozási szabályozásra és a forrásokra, a különböző betegellátási tevékenységek megoszlására, a továbbképzésekre, és rámutat arra, hogy milyen tényezők akadályozzák az igazán minőségi hospice ellátás fejlődését.

Könyvajánló