←Vissza az EPÁ-ba

FÉNY
A Világítástechnikai Társaság hírlevele
(szerkesztés alatt, nem végleges)
5. évf. 2. szám                                                                         2006. ...

KÖZVILÁGÍTÁSI ANKÉT
Gyula, 2006. május 11-12
Fakultatív kirándulás: május 13, Arad - Temesvár
Az ankét szervezője: Hoffmann Iván

SZABVÁNYFIGYELŐ

Hírlevelünk legutóbbi számának megjelenése óta a világítástechnikával kapcsolatos következő új szabványok jelentek meg:
MSZ EN 60432-2:2000/A1:2006 Izzólámpák. Biztonsági előírások. 2. rész: Volfrámszálas halogénlámpák háztartási és hasonló, általános világítási célokra.
MSZ EN 61437-2-12:2006 Lámpaműködtető eszközök. 2-12. rész: Kisülőlámpák váltakozó vagy egyenfeszültséggel táplált elektronikus előtétjeinek egyedi követelményei (a fénycsőelőtétek kivételével).
 

ÁLLÁSBÖRZE
Tájékoztatjuk egyéni és jogi tagjainkat, hogy a www.vilagitashaza.hu oldalon elindítottuk internetes állásközvetítő szolgáltatásunkat. A honlapon állásajánlatok és álláskeresési hirdetések a Világítástechnikai Társaság felügyeletével ingyenesen közzétehetők. A VTT a honlapján közzétett hirdetések forrását ellenőrzi, de azok tartalmának aktualitásáért nem vállal felelősséget. A VTT a hirdetések közzétételével kívánja elősegíteni a könnyebb elhelyezkedést, de a hirdetők közötti közvetítő szerepet nem vállal.
A szolgáltatás igénybevétele díjmentes, és bárki számára rendelkezésre áll (tehát nem csak a VTT tagjai vehetik igénybe). Az ötlet és az új szolgáltatás technikai megvalósítása Mihalik Gáspár kollégánknak köszönhető.

RENDEZVÉNY NAPTÁR

VEZETŐSÉGI ÜLÉSEKEN TÖRTÉNT
A VTT szervezeti átalakulásával együtt szükségessé vált, hogy ellenőrző bizottságot hozzunk létre. A közgyűlés által elfogadott ellenőrző bizottság összetétele:
Major Gyula (elnök), Ángyánné Kiss Zsuzsanna, Schulcz Gábor (tagok).
A 2006 őszén esedékes új vezetőségválasztás előkészítésére jelölő bizottság alakult. A bizottság elnöke Esztergomi Ferenc, tagjai: Farkas János és Szirmai Dorottya. A jelölő bizottság összetételét szintén a közgyűlés fogadta el.
A január 10-i vezetőségi ülésen döntés született arról, hogy 2006 áprilisában újra megjelentetjük az Elektrotechnika világítástechnikai célszámát, és ősszel tervezzük a legújabb, 2006-2007-es Világítástechnika évkönyv kiadását. Az Elektrotechnika célszámának szerkesztését Némethné Vidovszky Ágnes, az évkönyv szerkesztését Kosztolicz István vállalta el.
Várhatóan 2006-ban is megrendezzük a közvilágítási szerelők, a villanyszerelők és a bolti eladók világítástechnikai továbbképzését elősegítő tanfolyamainkat.

A VILÁGÍTÁS HÁZA PROGRAMJA
A március 14-i és április 11-i klubnap tervezett programja:
Dr. Schanda János: Világító Diódák (LED-ek) működése, fotometriája és alkalmazása
A LED-eket a 21. század fényforrásaiként szokás emlegetni. Az első eufórikus élettartam előrejelzések 100 000 óráról és még hosszabb időkről szóltak. Mára ez 20 000 - 50 000 órára csökkent. Mi ennek az oka? Erre keresünk választ a márciusi és áprilisi előadáson. Továbbá áttekintjük, hogy minek köszönhető az elmúlt évtizedben tapasztalt gyors fényhasznosítás javulás, mi az oka, hogy annyi téves fotometriai adattal találkozunk és milyen területeken várható a LED-ek széleskörű alkalmazása.

1. előadás
Történelmi áttekintés
A LED-ek felépítése, működése

 Milyen anyagokból készíthetők LED-ek: fizikai jellemzők, villamos és optikai tulajdonságok
 LED struktúrák: jelzőlámpák, nagyteljesítményű LED-ek
 Színes és fehér LED-ek
A LED-ek méréstechnikája
 Elektromos mérések
 Fotometria, radiometria és színinger mérés
 Termikus mérések
2. előadás
A LED-ek alkalmazása
 Jelzőlámpák: közlekedési jelzések, villanó fények
 Díszvilágítások
 Gépkocsi világítási berendezései
 Általános és helyi világítás
 Képmegjelenítők: számítógép monitorok háttérvilágítása, projektorok, nagyfelületű kijelzők


Ha az idő megengedi, az előadás röviden kitér a szerves világító diódákra (Organic LED) működésükre és felhasználásukra.


FÉNY, a  VTT hírlevele. Szerkeszti: Arató András (aratoa@gmail.com) Felelős kiadó: Nagy János (jano.nagy@axelero.hu)
VTT, 1042 Budapest, Árpád út 67     Tel: 06 30/537 9897        e-mail: vtt@mee.hu                 Honlap: www.vilagitashaza.hu/vtt
(A javaslatokat, híreket, észrevételeket a fenti címekre várjuk.)