FÉNY

 

A Világítástechnikai Társaság hírlevele

 

4. évf. 1. szám                                                                                     2005. január

 

 

A VTT KÖZGYŰLÉSE

 

A VTT december 15-én megtartott évzáró közgyűlésének a Világítás Háza adott otthont. Az elnöki beszámolót a közgyűlés egyhangúan elfogadta, majd elismerések átadására került sor. A „Sziráki-Gergely díj a magyar világítástechnikáért” kitüntetést dr. Lantos Tibor még korábban, betegágyán átvehette. A „Pollich díj a Világítástechnikai Társaságért” kitüntetettje Kosztolicz István lett. A díjak mellett számos emléklap is átadásra került. Az éves beszámoló szövegét az érdeklődők a VTT honlapján találhatják meg.

 

PRO LUMINE DÍJ VILÁGÍTÁSTERVEZŐKNEK

 

A VTT jan. 11-i  vezetőségi ülésén döntés született a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Világítástechnikai Társasága, a Magyar Világítástechnikáért Alapítvány és a Magyar Mérnöki Kamara Elektrotechnikai Tagozata által alapított, világítástervezőknek adható PRO LUMINE díj kiírásáról. A hazai világítási kultúra színvonalának emelését szolgáló, 2 kategóriában (beltér és kültér) kiadásra kerülő díj elnyerésére első alkalommal az elmúlt 3 évben megvalósult munkák terveivel lehet pályázni. A részletes pályázati felhívás megtalálható a VTT honlapján, és rövidesen a szaksajtóban (Elektrotechnika, Mérnök Újság) is közzé tesszük. A tervek szerint a díjpályázat a jövőben rendszeresen, évente kiírásra kerül.

 

A VILÁGÍTÁS HÁZA PROGRAMJA

 

Amint korábban már beszámoltunk róla,  a Világítás Házában minden kedden 17.00-től  klubnapot tartunk. Házigazda: Szekeres Sándor. A klubnapok keretein belül rendszeres előadásokkal szeretnénk tagjaink (és leendő tagjaink) világítástechnikai ismereteit erősíteni.

Az első félév programja:

 

A rendezvényeken a részvétel díjtalan.

 

RENDEZVÉNY NAPTÁR

 

 

A NEMZETKÖZI VILÁGÍTÁSTECHNIKAI BIZOTTSÁG ÚJ KIADVÁNYAI

 

CIE 88:2004 Colorimerty (2. kiadás) . 79 oldal, 17 táblázat

CIE 88:2004 Guide for the lighting of road tunnels and underpasses (2. kiadás). 40 oldal, 10 ábra, 10 táblázat

CIE 152:2004 Proceedings of the 25th Session of the CIE, San Diego (CD ROM kiadvány)

CIE 160:2004 A review of chromatic adaptation transforms. (36 oldal, 7 ábra, 3 táblázat)

CIE 162:2004 Chromatic adaptation under mixed illumination condition when comparing softcopy and hardcopy images. (21 oldal, 5 ábra, 2 táblázat)

CIE 163:2004 The effects of fluorescence in the characterization of imaging media. 20 oldal, 16 ábra, 9 táblázat

 

CIE Standard S012/E:2004 Standard Method of assessing the spectral quality of daylight simulators for visual appraisal and measurement of colour. A szabvány német nyelven is kapható, rövidesen a francia változat is megjelenik.

 

A kiadványok a CIE Magyar Nemzeti Bizottságánál szerezhetők be. 

 

AZ MSZT/MB 838 ÜLÉSE

 

A Magyar Szabványügyi Testület világítástechnikával foglalkozó 838. Műszaki Bizottságának  2004. 12.1-jén megtartott ülésen a 14 MB-tag közül 8 fő (kb. 60%) volt jelen.

Szabó Zoltán úr, az MSZT II. Szabványosító Titkárságának vezetője röviden megemlékezett a bizottság közelmúltban elhunyt elnökéről, Dr. Lantos Tiborról. Ezt követően ismertette az MSZT, illetve a titkárság 2004-es tevékenységét. Kitért a nemzeti szabványosítás keretében magyar nyelven, illetve jóváhagyó közleménnyel, angol nyelven közzétett szabványok számára, a kidolgozás támogatottságára. Tájékoztatott a nemzetközi, illetve az európai szervezetekben való részvételről; a CENELEC BT budapesti, tavaszi üléséről. Röviden vázolta a 2005-ös év várható számait, kiemelten foglalkozott a CEN/CENELEC ez évi közös közgyűlésének Budapesten történő megrendezésével.

A műszaki bizottság titkára ismertette a bizottságra vonatkozó adatokat

– 1 db magyar nyelvű, kb. 25 db. jóváhagyó közleményes bevezetés,

– kb. 120 (IEC, CENELEC és CEN) szavazás lefolytatása.

   A titkár javaslatot tett az új elnök személyére, Arató András úrra, akinek megválasztását valamennyi jelen lévő támogatta. Az elnökhelyettesi tisztség betöltésére két javaslat hangzott el; a bizottság tagjai titkos szavazással Némethné Vidovszky Ágnes dr.-t választották meg. Az új tisztségviselők megköszönték a bizalmat.

Kerényi István úr röviden összefoglalta az IEC TC 34 és albizottságai működését; a legutóbbi ülés határozatait; a titkár kivonatosan ismertette Schwarcz Péter úrnak a CEN TC 169 legutóbbi üléséről megküldött tájékoztatóját.

 

SZABVÁNYFIGYELŐ

 

Hírlevelünk legutóbbi számának megjelenése óta a világítástechnikával kapcsolatos következő új szabvány jelent meg:

 

MSZ EN 12464-1:2003 Fény és világítás. Munkahelyi világítás. 1. rész: Belső téri munkahelyek

 

A szabvány a korábban  jóváhagyó közleménnyel bevezetett, angol nyelvű európai szabvány magyar nyelvű változata. Beszerezhető, ill megrendelhető az MSZT Szabványboltjában, 1091 Budapest, Üllői út 25.  (postacím: 1450 Budapest 9, Pf. 24, telefon: 456-6892, 456-6800)

 

 

MEGJELENT a LUXvision tervezőprogram 2.1 verziója

 

A most megjelent 2.1 változat lehetővé teszi a beltéri világítási szabványban előírt új mennyiségek számítását, és a felhasználói igények kielégítése érdekében számos  újdonsággal rendelkezik.    A programot alkalmassá tették arra, hogy az MSZ EN 12464-1 szabvány szerint a zavaró káprázás értékelésére szolgáló UGR értékeket is számítani lehessen. Az új változata lehetővé teszi, hogy a munkasíkon különböző, sokszög alakú munkaterületeket definiáljunk. Az új verzióval az MSZ EN 12665 szerinti cilindrikus megvilágítás is számítható. A megvilágítási értékek hamis színekkel és izolux diagramokkal történő ábrázolásánál az egyes megvilágítási szintek közötti lépésközök beállítása korábban kizárólag automatikusan történt. A továbbfejlesztett program lehetővé teszi a lépésközök egyedi beállítását, ami sok esetben látványosabb, jobban értékelhető diagramokat eredményez. Az új programváltozat lehetővé teszi, hogy a három dimenziós, fényképszerű grafikus megjelenítés esetén az egyes felületekre rávetítsük az azonos megvilágítású pontokat összekötő izolux görbéket. Ezáltal az ábra nem csupán látványképnek használható, hanem számszerű értékek is leolvashatók róla. A korábbi változatnál egyes esetekben problémát okozott a nagy táblázatok kezelése. Most a nagy táblázatok a nyomtatásnál feloszthatók, a táblázat nyomtatása akár több oldalon át is történhet. Az új program lehetővé teszi, hogy a számításnál alkalmazott rácspontok távolságát egyedileg határozzuk meg. Ez az opció lehetővé teszi a számítási pontok számának igény szerinti növelését vagy csökkentését. Míg a korábbi program az eredmények megadásánál egész értékre kerekített, a most megjelent változat a 10 lux alatti megvilágítások esetében az első tizedesjegyet is megjeleníti. Ennek következtében a tartalékvilágítások számításánál a kerekítésből származó hiba a tizedére csökken.  A  LUXvision program frissítése az internetről letölthető. A letöltéshez a következőket kell a böngésző kereső ablakába beírni: http://www2.ridi.de/LUXvision21.exe (a cím beírásánál ügyelni kell az írásmódra, a nagy- és kisbetűk nem cserélhetők fel!). A frissítés önállóan nem használható, a felhasználóknak rendelkezni kell a program korábbi változatával.

 

 

 

FÉNY, a  VTT hírlevele. Szerkeszti: Arató András (a_arato@hotmail.com) Felelős kiadó: Nagy János (jano.nagy@axelero.hu)

VTT, 1042 Budapest, Árpád út 67                              Tel: 06 30/537 9897                              Honlap: www.vilagitashaza.hu/vtt

(A javaslatokat, híreket, észrevételeket a fenti címekre várjuk.)