←Vissza az EPÁ-ba

A Világítástechnikai Társaság hírlevele
1.évf. 2.szám                                                                                  2002. II. negyedév


KÖZVILÁGÍTÁSI ANKÉT
Az idei Közvilágítási Ankét helyszíne a húszezer lakosú Kalocsa, Budapesttől 120 km-re délre a Duna mellett. A környék gazdasági, oktatási, kulturális és egészségügyi központja. Vonzáskörzetébe hatvanezer ember tartozik. A várost Szent István alapította, és ez évben ünnepli alapításának ezer éves évfordulóját. A kalocsai érsekség központja. Első érseke Asztrik volt, aki Szent Istvánnak a koronát hozta Rómából. Kalocsa iskolaváros, középfokú oktatási központ. Legpatinásabb intézménye a Szent István Gimnázium, amely 1765 óta működik. Itt volt diák Magyar László Afrika-kutató és itt tanított Fényi Gyula, a Csillagvizsgáló (1878) létrehozója és a villámjelző megalkotója.
Kalocsa a hazai paprikatermelés és feldolgozás központja. Ipari üzemei közül az egyik legjelentősebb a belsőtéri lámpatesteket gyártó Emika. Messze földön ismert népművészete a kalocsai hímzés. A város fő nevezetességei a barokk stílusú Szentháromság téren találhatók: Főszékesegyház, Érseki palota és könyvtár, Korona Szálló. A város híres szülötte Schöffer Miklós (Nicolas Schöffer) szobrászművész. Munkásságát a Schöffer Múzeum mutatja be. A város az idén ünnepli a vezetékes villamos energiaszolgáltatás megindulásának 100 éves évfordulóját. Az ankét szakmai programja:
Május 16. (csütörtök)
100 éves a vezetékes energiaszolgáltatás Kalocsán (Braun Ferenc)
Vajdasági tapasztalatok a közvilágítás területén (Ódry Ferenc)
Új irányelvek Budapest közvilágítás-korszerűsítésében és üzemeltetésében (Horváth Lajos)
Elektromágneses kompatibilitás (EMC) (Dr.Berta István)
Nemzetközi kísérletek a közvilágítási fényforrások színképének optimalizálására a mezopos látás tartományában (Dr. Schanda János)
A közvilágítás minősége és a közlekedési balesetek köcsönhatása (Radványiné Novotny Olga)
A közvilágítás új iránya (Schwarcz Péter)
CIE aktualitások (Almási Sándor)
Május 17. (péntek)
A közvilágítás aktuális statisztikái (Polgár Péter)
A közvilágítási szakreferensek beszámolói
Elektronikus előtétek és feszültségszabályozók alkalmazási tapasztalatai (Démász- Baja)
Középvezető: egy régi gondolat új köntösben (Szilas Péter)
A gyártók bemutatkozásai

A Közvilágítási Ankéthoz kapcsolódó fakultatív program keretében idén kalocsai városnézés után a Vajdaság magyarlakta vidékeit látogatjuk meg. A tervezett autóbuszos kirándulás programja:

Május 17.(péntek) 15.30-tól:
Kalocsán a Főszékesegyház illetve az Érseki Palota és Könyvtár megtekintése
Elutazás Hajósra a szálláshelyekre
Vacsora a hajósi pincéknél, szállás
Május 18.(szombat) 8.00-tól
Reggeli után indulás Hajósról Szabadkára
Érkezés Szabadkára. A Főtér, Városháza, Székesegyház megtekintése
Elutazás a Palicsi tóhoz, ebéd
Elutazás Zomborba, a Megyeháza megtekintése
Elutazás Bezdánba, halvacsora egy dunaparti étteremben
Várható visszaérkezés Hajósra: 23.30
Szállás, másnap reggeli után hazautazás egyénileg.

SZERVEZETI HÍREK

  A MEE elnöksége a VTT javaslata alapján dr. Horváth Józsefet választotta be az Elektrotechnikai nagydíjat és az Életpálya elismerést odaítélő díjbizottságba, dr. Lantos Tibort pedig megválasztotta az egyesületi tevékenységet elismerő Urbanek, Csáky, Liska, Straub és Verebél? díjakat odaítélő II. díjbizottság elnökévé. A diplomamunka és szakdolgozat pályázatokat elbíráló díjbizottságba a VTT részéről dr. Borsányi Jánost választották meg.
  A VTT elnöksége a VTT díjait odaítélő bizottság elnökévé dr. Lantos Tibort, tagjaivá dr. Borsányi Jánost és Esztergomi Ferencet választotta meg.
  Megalakult a VTT Tanácsadó Testülete, melynek tagjai dr. Borsányi János, JániJózsefné, dr. Lantos Tibor, dr. Majoros András Poppe Kornéléné, Szilas Péter és Várkonyi László.
  Megalakult a VTT Nemzetközi Kapcsolatok Bizottsága. A 2001. decemberében megválasztott elnökségben a nemzetközi kapcsolatok kiépítésének és ápolásának feladatát Almási Sándor kapta. Vezetésével 2002. február 13. - án a tagság soraiból szerveződött meg a Nemzetközi Kapcsolatok Bizottsága. A bizottság jelenlegi tagjai: Buczny Grzegorz, Déri Tamás, Gyuris Géza, Hódos Mihály, Nagy János, Schwarcz Péter. A Nemzetközi Kapcsolatok Bizottsága nem zártkörű, várjuk olyan tagtársak jelentkezését, akik megfelelő nyelvtudással és kapcsolatokkal rendelkeznek ehhez a munkához. A bizottság tagjai az alakuló ülésen felvállaltak néhány országot,, amelyekkel a kapcsolatot először fel kívánják venni. A március 25.-i második megbeszélésre már néhány külföldi világítástechnikai társaságnak, illetve azok vezetőinek az adatait sikerült megszerezni, sőt a kapcsolatot telefonon felvenni. A következő lépésben a bizottság bemutatkozó levelet és információs anyagot fog küldeni ezekbe az országokba. Természetesen a kapcsolatteremtő munka is tovább folytatódik.

ESEMÉNYEK PÁRTOLÓ TAGJAINKNÁL

 2002. február 28-án Orbán Viktor  miniszterelnök jelenlétében nyitották meg a General Electric (GE-Tungsram) állandó világítástechnikai bemutatóját a cég Váci úti székházában. Az egyik bemutatóterem Bródy Imre, a másik Pollich János nevét viseli. A VTT-t a megnyitón Radványiné Novotny Olga  alelnök képviselte.
 A Tungsram-Schréder Rt tájékoztatja az érdeklődőket, hogy a frankfurti Light+Building kiállításon dolgozói április 15-17-én képviseltetik magukat a Schréder csoport 350 m2-es bemutatóján az 1. csarnok 2. emelet F10 standján. A kiállítás 2002. április 14-18. között tekinthető meg.
 A Compass Világítástechnikai Kft a frankfurti Light+Building kiállításon a 3. pavilon F41 standján mutatja be termékeit, ahol április 14 és 18 között várják az érdeklődőket.

2001-2002 ÉVKÖNYV
Még ebben az évben megjelentetjük a soron következő, 2001-2002-es Évkönyvünket, amely várhatóan az Őszi Ankét alkalmával kerül tagságunk kezébe. A „Világítás és környezet” mottójú kiadvány szerkesztője Jáni Józsefné. Kérjük Tagtársainkat, hogy segítsék munkáját magas színvonalú szakmai cikkekkel. Az évkönyv megjelenéséhez pártoló tagjaink hirdetéseikkel járulhatnak hozzá.
Hirdetési díjaink:
Külső B4-es borító: 250.000 Ft+ÁFA
Belső B2 és B3 borító: 200.000 Ft+ÁFA
Belső 1/1 oldal: 150.000 Ft+ÁFA
Belső ? oldal: 100.000 Ft+ÁFA.
Hirdetőink az évkönyvből a hirdetés fajtájától függően 200, 150, 75 ill. 50 térítésmentes tiszteletpéldányt kapnak. Az évkönyvet a VTT tagjain kívül az oktatási intézményeknek,  önkormányzatoknak, könyvtáraknak is megküldjük. A hirdetések leadásának határideje: 2002 április 15.
A hirdetések megrendelését kérjük a következő címre küldeni: Világítástechnikai Társaság, Jáni Józsefné, 1141 Budapest, Örs vezér útja 18.
Fax: 257-8626, e-mail: vtt @ mee.hu

ÚJ SZABVÁNYOK
(2002. I. negyedévben közzétett, világítástechnikával kapcsolatos új szabványok, a további részleteket ld. a Szabványügyi Közlönyben)
MSZ 1: 2002 Szabványos villamos feszültségek
MSZ HD 472 S1:2002 Kisfeszültségű, közcélú hálózatok névleges feszültségei
MSZ EN 12352:2002 Forgalomirányító berendezések. Figyelmeztető és biztonsági fényjelzők
MSZ EN 12368:2002 Forgalomirányító berendezések. Fényjelző készülékek
MSZ EN 12676-1,2:2002 Közúti vakításgátló rendszerek
MSZ EN 60598-2-10/A2:2002 Hordozható, gyermekeket vonzó lámpatestek
MSZ EN 186000-1:2002 Fényvezető szálak és kábelek csatlakozói

NEMZETKÖZI KIÁLLÍTÁS ÉS KONFERENCIA NAPTÁR
   Április 14-18: Light+Building (Fény+Épület) kiállítás, Frankfurt, Németország. Info: info@messefrankfurt.com
   Május 7-8 Fachtagung der LTG (Osztrák Világítástechnikai Társaság ülése), Innsbruck, Ausztria. Info: LTG, Postfach 148, A3240 Mödling
   Május 29-31 Right Light 5 (Energiahatékony világítási konferencia), Nizza, Franciaország. Info: ADEME, fax: +33 493 653 196
   Augusztus 22-23 CIE szakértői szimpózium: Fény- és színérzékelés térbeli és időbeli vonatkozásai. Veszprém, Magyarország. Info: ciecb@ping.at.
   Szeptember 22-25 Licht 2002 (Fény 2002), Maastricht, Hollandia. Info: www.nsw.nl.
   November 3-5 Light and Human Health (Fény és egészség), Orlando, Florida, USA. Info: www.lightingresearchoffice.com

RENDEZVÉNYEINK
   A szokásos, minden hónap utolsó szerdáján tartott cégbemutatók sorában a legközelebbi bemutató: ápr. 24. 14h Hofeka, Budapest X. Ihász u. 10. A következő tervezett cégbemutató: május 29. 14h LT Hungaria, Bp. XIII. Kassák L. u 81 (Lisys Rt.helyiségében).
  A KTE Erősáramú szakosztályával közös előadást rendezünk a MÁV Vezérigazgatóság Budapest, Andrássy út 73 fsz 42 alatti konferenciatermében "Változások az MSZ 1585 szabványban" címmel. El?adó: Kádár Aba. Id?pont: 2002. április 17-én 10.30-kor.
   A végzős egyetemi és főiskolai hallgatók szakmai bemutatkozó rendezvénye, a Hallgatói Ankét 2002. június 5-én 14 órakor lesz a Budapesti Műszaki Főiskola Kandó Kálmán villamosmérnöki karán, Budapest VIII. Tavaszmező u. 15-17. A részvételi szándékot kérjük előre jelezni dr. Borsányi Jánosnál a Főiskola fenti címén.
   A 2002 október 8-9-i budapesti Világítástechnikai ankétra előadásokkal még lehet jelentkezni. Az előadás címét és rövid, max. 1 oldalas tartalmi kivonatát kérjük a MEE-VTT, 1055 Budapest, Kossuth tér 6-8 címre, Böszörményi Béla részére eljuttatni.

FÉNY a  MEE VTT hírlevele.                   Szerkeszti:  Poppe Kornélné, Arató András                    Felelős kiadó: Nagy János
MEE-VTT 1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 6-8.                         Internet: www.vtt.mee.hu                      e-mail: vtt@mee.hu
(A javaslatokat, híreket, észrevételeket is erre a címre várjuk.)